AANSPRAKELIJKHEID - 14.05.2012

Ik hoef toch alleen bínnen voor je te zorgen?

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkplek. Geldt dat ook voor het voorterrein van uw kantoor? Valt dat ook onder ‘werkplek’? Dat kan belangrijk zijn als één van uw medewerkers juist dáár een ongeluk krijgt. Wat zei de rechter?

Zorgen voor een veilige werkplek

Zorgplicht. Als werkgever heeft u een zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers. Laat u daar steken vallen, dan bent u aansprakelijk voor de schade die uw werknemer lijdt door een arbeidsongeval.

Uit de rechtspraak blijkt dat deze zorgplicht ver gaat. Als werkgever heeft u immers zeggenschap over de werkplek. Ú bepaalt hoe en onder welke omstandigheden uw werknemers werken. In de praktijk blijkt dat rechters daar zwaar aan tillen.

Openbare weg. Als werkgever heeft u geen zeggenschap over de toestand van de openbare weg en u kunt uw werknemers ook niet voorschrijven hoe zij op een plotselinge verkeerssituatie moeten reageren. Toch strekt de zorgplicht zich ook uit tot het verkeer. Tip. Nemen uw werknemers tijdens hun werk deel aan het verkeer? Zorg dan dat u verzekerd bent voor het geval een werknemer tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden een verkeersongeval overkomt. Rechters vinden dat u dat als ‘goed werkgever’ moet doen.

Parkeerterrein is geen werkplek

Werkplek. Uit een zaak die zich onlangs bij de kantonrechter in Den Haag afspeelde, wordt duidelijk waar de grenzen liggen van de zorgplicht. Medewerkster Leone struikelde na afloop van haar werk bij het verlaten van het kantoorpand over een losliggende kiezelsteen. Deze steen lag op het voetpad dat leidde van en naar de centrale ingang van het kantoorgebouw, op 20 meter van die ingang. Omdat zij bij haar val ernstig letsel aan haar pols had opgelopen, stelde zij haar werkgever aansprakelijk voor de schade.

Tijdens de werkzaamheden. Haar werkgever bestreed die aansprakelijkheid. Het ongeval had plaatsgevonden op het voorterrein van het kantoorpand en volgens hem kon dit terrein niet als ‘werkplek’ worden aangemerkt. Bovendien was de werkdag van Leone inmiddels geëindigd en was ze op weg naar huis. De werkgever vond dat daarom niet was voldaan aan het wettelijk vereiste dat een werkgever alleen maar aansprakelijk is voor schade die is ontstaan “tijdens de uitvoering van de werkzaamheden”.

In verband met het werk. Volgens de kantonrechter moet onder ‘werkplek’ worden verstaan: “iedere plaats die in verband met de arbeid wordt of pleegt te worden gebruikt”. Het voorterrein van het kantoorpand was dan ook geen ‘werkplek’. Op het voorterrein worden immers geen werkzaamheden verricht. De rechter zou waarschijnlijk anders hebben geoordeeld als de werkneemster was gestruikeld in de bedrijfskantine of op het toilet. Deze ruimten worden namelijk wél in verband met het werk gebruikt en kunnen dus als ‘werkplek’ worden aangemerkt.

Werkgever niet aansprakelijk. Volgens de kantonrechter kan een werkgever echter ook aansprakelijk zijn voor ongevallen op plaatsen die niet als ‘werkplek’ kunnen worden aangemerkt. Bijv. als verkeersdeelnemer op de openbare weg. Gelukkig is de werkgever in zo’n geval alleen aansprakelijk als de werknemer zich op de betreffende plaats bevond “in de uitoefening van zijn werkzaamheden”. Daarvan was in dit geval geen sprake. Toen Leone ten val kwam, waren haar werkzaamheden voor die dag immers al definitief ten einde. Daarom vindt de kantonrechter dat de werkgever niet aansprakelijk is (JAR 2012/42).

Voor ongevallen buiten werktijd bent u gelukkig niet aansprakelijk. U moet er uiteraard wél voor zorgen dat de werkplekken veilig zijn. Niet alleen de werk­­kamers, maar ook alle andere ruimten die uw werknemers moeten ge­­brui­­ken om hun werkzaamheden te kunnen verrichten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01