WEBDIENSTEN - VARIA - 30.05.2012

Hoe maakt u een online publicatie?

Onlangs bespraken we nog iBooks Author voor het creëren van lesboeken voor de iPad. Nu testen we opnieuw enkele tools waarmee u digitale publicaties kunt samenstellen.

Booktype

Booktype (http://www.sourcefabric.org/en/booktype) is een nieuw initiatief waarmee u online publicaties kunt samenstellen in uw browser. Dat kan alleen of samen met anderen. Booktype is gratis, maar vraagt wel wat technische achter­grond. Daarom vertrekt u beter vanuit Booki (http://www.booki.cc), een gebruiksvriendelijke website die de technologie van Booktype gebruikt.

Hoe begint u eraan?

Na de registratie kunt u aan de slag via Create new book. Elk boek kunt u opsplitsen in hoofdstukken. Teksten kunt u intikken, plakken, bewerken en importeren vanuit een extern bestand. In uw persoonlijke dashboard vindt u tabs voor de chapters, voor afbeeldingen en andere bestanden, voor de geschiedenis van uw publicatie, voor de vroegere versies en voor notities.

Wilt u er tijdens het schrijven andere personen bij betrekken, dan kunt u een Group aanmaken. De anderen kunnen dan zelf teksten schrijven of ze herwerken. U ziet steeds wie er aan het ‘editen’ is. Via het chatvenster kunt u met hen communiceren over de inhoud of de verdeling van de taken. In dit venster ziet u ook duidelijke infoblokjes die aangeven wanneer bv. iemand de status van een hoofd­stuk gewijzigd heeft.

Meerdere formaten

Handig is dat Booktype uw publicatie ook aanpast aan kleinere schermen van een e-reader, een smartphone of een tablet. Hij exporteert sowieso naar meerdere formaten, bv. pdf of als e-book, zoals Kindle en ePub. Tip. Vooral handig is dat als u iets wijzigt in één versie, de aanpassingen meteen doorgevoerd worden in de andere versies. Voor een goede handleiding verwijzen we u door naar http://en.flossmanuals.net/booktype/

Zinepal

Met Zinepal (http://www.zinepal.com) kunt u ook eenvoudig een eigen publicatie in pdf-formaat of als e-book (Kindle, Mobipocket of ePub) samen­stellen. De inhoud die u hiervoor gebruikt, moet wel ergens online staan (bv. op uw eigen blog). U start uw publicatie via Create Yours en u geeft een bron-url in. Zinepal herkent automatisch de verschillende tekstgedeelten of paragrafen en die kunt u handmatig aan- of uitvinken. Daarna doet u hetzelfde met andere url’s. U kunt steeds tussen­door een preview bekijken. U kunt de lay-out, de kleuren en de lettertypes aanpassen en bv. een bedrijfslogo integreren in uw digitale boek.

Om het uiteindelijke resultaat te kunnen down­loaden (via Finalize eBook), moet u zich registreren. Weet wel dat nogal wat opties van Zinepal te betalen zijn: op http://www.zinepal.com/pro vindt u een overzicht. Voor een eenmalige publicatie met alle opties betaalt u $ 5 (zo’n € 4), maar als bedrijvige auteur kunt u ook een abonnements­formule over­wegen.

Tildee

We vermelden nog even Tildee (http://www.tildee.com), een webtool om op een eenvoudige manier online handleidingen of toelichtingen te maken. U plaatst (eigen) illustraties, screenshots en video’s in een soort verticale tijdlijn, die u dan kunt voorzien van verklarende teksten.

Probeer Booki (die maakt op een eenvoudige manier gebruik van Booktype) om een eigen e-book samen te stellen en te publiceren. Zinepal is een goed alternatief, maar de gratis versie is nogal beperkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01