LOON TIJDENS ZIEKTE - 14.05.2012

Ik zei toch dat je niet ziek bent ...

Stel, uw bedrijfsarts vindt dat uw zieke werknemer weer kan werken, maar hij is het daar niet mee eens. Dat wordt dus een deskundigenoordeel, maar dat kan wel even duren … en al die tijd zit uw werknemer thuis. Wie moet dat betalen?

Allemaal vragen. In zo’n situatie komen er allerlei vragen op u af. Wat nu als het UWV uiteindelijk vindt dat de werknemer gewoon had kunnen werken? Kunt u dan de dagen die hij ten onrechte niet gewerkt heeft, inhouden als vakantiedagen? Hoe werkt dat precies? Wat speelde er laatst in een zaak die voor de rechter kwam?

Die bedrijfsarts zit fout ...

Bedrijfsarts had gelijk. Wilma is in dienst bij Keulen BV en vraagt in december een UWV-deskundigenoordeel aan. Dat oordeel komt pas op 10 maart, ruim drie maanden later! Volgens dit oordeel had Wilma kunnen werken op de manier zoals de bedrijfsarts had voorgesteld.

Voor niks doorbetaald? Al die tijd heeft Wilma niet gewerkt, maar heeft Keulen BV wél haar loon doorbetaald. Keulen BV vindt dat dat niet ‘zomaar’ hoeft en trekt de niet-gewerkte uren af heeft van het vakantiedagensaldo van Wilma.

Zo zijn we niet getrouwd ...

Wilma is het met die verrekening niet eens en stapt naar de kantonrechter.

Wél waarschuwen. In het Burgerlijk Wetboek staat dat een werkgever het direct aan de werknemer moet melden als hij van plan is het loon geheel of gedeeltelijk niet te betalen.

Werknemer afhankelijk van loon. Dit is met opzet zo in de wet opgenomen om de werknemer de kans te geven zich te bedenken en alsnog het werk te hervatten of mee te werken aan de re-integratie. Door deze waarschuwing wordt hij erop gewezen dat hij de kans loopt geen loon te krijgen. Dit wetsartikel is zgn. ‘dwingend recht’, wat betekent dat er niet van mag worden afgeweken.

Verrekenen = stopzetten

Verrekening van de niet-gewerkte uren met va­­kan­­tiedagen staat eigenlijk gelijk aan het niet doorbetalen van het loon over de periode dat Wilma moest wachten op het deskundigenoordeel. Daarom had Keulen BV Wilma moeten waar­­schuwen dat de lange wachttijd voor het deskundigenoordeel financieel nadelig voor haar zou kunnen uitpakken.

Keulen BV heeft Wilma niet gewaarschuwd en de kantonrechter in Amsterdam (LJN: BT7067) vindt dat Keulen BV daarom de dagen niet mag verrekenen met het loon. Keulen BV moet de afschrijving van de vakantiedagen ongedaan maken.

Wat is goed om nu te doen?

Loon stopzetten. Is uw werknemer het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts en vraagt hij een deskundigenoordeel aan? Laat hem dan schriftelijk weten dat u zijn loon stopzet en dat u alleen loon zult betalen als uit het deskundigenoordeel blijkt dat hij niet kon werken. Bijkomend voordeel hiervan kan zijn dat dit voor de werknemer een reden zal zijn om bij het UWV op een snelle afwikkeling aan te dringen.

Het model: ‘Brief stopzetting loon bij aanvraag deskundigenoordeel’ kunt u gratis downloaden van: http://personeel.indicator.nl (PS 17.14.07).

Verrekenen met vakantiedagen? Wij adviseren u níét te kiezen voor verrekening met vakantiedagen. Dat kan immers alleen met de bovenwet­­telijke vakantiedagen en dat zijn er niet genoeg om de wachttijd van het UWV te overbruggen.

Vraagt uw werknemer een deskundigenoordeel aan? Laat hem dan schriftelijk weten dat u zijn loon stopzet en dat u zijn loon alleen zult betalen als uit het deskundigenoordeel blijkt dat hij inderdaad niet kon werken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01