BOER EN PRIVÉ - 25.05.2012

Hoe minder u fiscaal doet, hoe meer u verdient?

Als u zich te veel inspant om de bestemming van een perceel grond in uw privévermogen te wijzigen met het oog op een winstgevende verkoop, kunt u het fiscale lid wel eens op de neus krijgen. Hoezo: ‘hoe minder u doet, hoe beter’?

Hoezo draait het om de bestemming?

Agrarische bestemming? Stel, u heeft een perceeltje grond in uw privévermogen waar u niets mee doet. Er rust een agrarische bestemming op, nl. weiland. Met die bestemming is het niet veel waard. Als de gemeente de bestemming nu eens zou wijzigen in industrie, woningbouw of glastuinbouw zou het perceeltje vele malen meer waard worden. Wat let u om een verzoek in te dienen bij de gemeente om de bestemming te wijzigen? Een vette belastingaanslag misschien? Hoe zit dat dan?

Opbrengst perceel grond belastingvrij?

Fiscaal normaal vermogensbeheer? Als u een perceel grond, dat in uw privévermogen zit (dus niet in uw bedrijf), en dat u niet actief exploiteert om er een opbrengst van te krijgen, verkoopt, valt er voor de fiscus niets te halen. De opbrengst is belastingvrij.

U kunt dit vergelijken met de verkoop van aandelen uit uw privé-effectenportefeuille: de koerswinst is onbelast. Een voorwaarde is dat u voor het behalen van koers- of verkoopwinst niet meer doet dan normaal vermogensbeheer.

Als u allerlei activiteiten ontwikkelt of gebruikmaakt van voorkennis om winst te maken, kan de fiscus de winst die aan uw bemoeienis is toe te schrijven als arbeidsinkomsten belasten met maximaal 52% inkomstenbelasting. Ook werkzaamheden die bestaan uit het indienen van verzoeken tot wijziging van de op een perceel grond rustende bestemming, kunnen leiden tot belaste inkomsten uit arbeid.

Alles belast? Betekent dit nu dat alle winst op de verkoop wordt belast? Nee, dat gaat te ver. Alleen de winst die het gevolg is van uw inspanningen.

Voorbeeld: 1 ha met agrarische bestemming. Stel, u heeft een perceel grond van 1 ha met agrarische bestemming. U heeft het perceel jaren geleden gekocht voor (omgerekend) € 10.000,-. De geschatte waarde is nu € 50.000,-.

Op uw verzoek wijzigt de gemeente de bestemming in woningbouw. U besluit het perceel te splitsen in 10 kavels van 1000 m² en u verkoopt alle kavels voor in totaal € 1.500.000,-. De belastinginspecteur maakt de volgende berekening:

Opbrengst € 1.500.000,-
Af: kostprijs (€ 10.000,-)
Gemaakte winst € 1.490.000,-
Af: waardestijging van € 10.000,- tot € 50.000,- (niet het gevolg van uw werkzaamheden) (€ 40.000,-)
Belastbare winst € 1.450.000,-
Belasting (maximaal 52%) € 754.000,-

Geef fiscus geen ammunitie!

Wat kunt u doen? Om dit te voorkomen, moet u de fiscus zo min mogelijk ammunitie geven voor haar stellingen. Als u op eigen naam een verzoek tot bestemmingswijziging heeft ingediend bij de fiscus, loopt u een goede kans dat het geschut van de fiscus doel treft.

Het advies is dus wat dit betreft zelf niets doen. Laat een belangstellende koper, makelaar of projectontwikkelaar zelf maar voor eigen rekening en risico naar de gemeente stappen en uw kolen uit het vuur halen. Zo ‘loopt u als het ware met niets doen binnen’!

Als u privégrond onbelast wilt verkopen, pas dan op dat uw werkzaamheden niet meer zijn dan normaal vermogensbeheer. Laat een belangstellende koper, makelaar of projectontwikkelaar zelf maar voor eigen rekening en risico naar de gemeente stappen en uw kolen belastingvrij uit het vuur halen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01