BTW - BUITENLAND - 08.05.2012

Vraag betaalde btw uit een ander EU-land terug

Als u bijvoorbeeld deze zomer in een ander EU-land btw betaalt, kunt u die wellicht via de Nederlandse Belastingdienst terugvragen. Hiervoor geldt wel een aantal regels. Waar moet u op letten om de teruggaaf goed te laten verlopen?

MwSt, VAT of TVA. Als u in het buitenland iets betaalt, zit er ook buitenlandse btw op. Betreft het een zakelijke uitgave, dan kunt u die btw terugkrijgen. Hiervoor gelden wel speciale regels.

In Nederland terugvragen

Inloggen vereist. U kunt de btw in Nederland terugvragen via een speciale internetsite van de Belastingdienst. Hiervoor heeft u wel inloggegevens nodig. Let op. Dit zijn niet dezelfde gegevens als die waarmee u inlogt op het beveiligde deel van de site van de Belastingdienst. Laat u de btw-teruggave via uw adviseur lopen, dan heeft hij ook uw inloggegevens nodig. Aanvragen van de inloggegevens kan via de site van de Belastingdienst.

Kunt u wel btw terugvragen? De fiscus wil voorkomen dat u btw terug gaat vragen, terwijl u daar wellicht helemaal geen recht op heeft. Daarom wordt u, bij het aanvragen van uw inloggegevens, eerst door een vragenlijst geleid.

Geen aftrek. Na vier keer ‘ja’, wordt vervolgens gevraagd of u de goederen of diensten gebruikt voor belaste activiteiten? Als dit niet zo is en u uitsluitend vrijgestelde prestaties verricht, gaat de aftrek uiteraard niet door. Daarna wordt gevraagd of u onder de landbouwregeling valt of onder de zogenaamde kleine-ondernemersregeling én vrijgesteld bent van de administratieve verplichtingen. Ook in die gevallen kunt u namelijk geen aftrek krijgen. Is aftrek wel mogelijk, dan ontvangt u binnen vier weken uw inloggegevens en het adres van de site waar u de buitenlandse btw kunt terugvragen.

Bewaar de inloggegevens goed. Raakt u ze kwijt, dan kunt u geen nieuwe gegevens aanvragen maar moet u contact opnemen met de BelastingTelefoon. Die stuurt u binnen een week uw bestaande inloggegevens toe.

Eisen voor teruggaaf

Per land verschillend. De eisen voor teruggave van de door u betaalde btw, verschillen per land.

Een overzicht: ‘Vereisten voor verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen’ kunt u downloaden van: http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 18.19.02).

Factuur nodig? Zo verlangen sommige landen een factuur. Soms is dit alleen nodig wanneer de teruggave boven een bepaald bedrag uitkomt. Voor brandstof is dit meestal € 250,-, voor andere goederen en diensten € 1.000,-. Als u facturen mee moet sturen, moet u deze scannen, zodat u ze elektronisch kunt meesturen. Bewaar deze altijd.

In welke taal? Verder kunt u in bijna alle landen uw aanvraag in het Engels indienen, maar bijvoorbeeld niet in Slowakije waar u alleen met Slowaaks terecht kunt. Aangezien een tolk ook kosten met zich meebrengt, heeft het hier geen zin om voor kleinere bedragen de btw terug te vragen, losstaand van alle drempels.

Drempels? U kunt alleen btw terugvragen als het terug te vragen bedrag boven een bepaalde drempel uitkomt. Deze ligt voor een verzoek per jaar of gedeelte ervan op € 50,-. Het kan per kwartaal als het terug te ontvangen bedrag minstens € 400,- is.

Hoe snel krijg ik de btw terug? Wettelijk is bepaald dat een land binnen vier maanden uw teruggave moet regelen. Dit kan wel oplopen tot acht maanden, als de buitenlandse belastingdienst u aanvullende vragen gaat stellen.

Betaalt u buitenlandse btw, bewaar dan altijd de bon of factuur waarop die btw vermeld staat. Vraag de buitenlandse btw terug via de speciale internetsite van de Nederlandse Belastingdienst. Ieder land kent eigen voorwaarden voor een teruggaaf. Een overzicht hiervan kunt u bij ons downloaden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01