ARBEIDSDUUR - 14.05.2012

Is méér werken altijd goed?

Werknemers hebben het recht te vragen om aanpassing van hun arbeidsduur. Dat te weigeren, is las­­tig. Heeft u dan wél invloed op de spreiding van de uren?

Een 51-jarige magazijnmedewerkster in een distributiecentrum van Albert Heijn (AH) wilde méér uren gaan werken. Zij had een dienstverband van 24 uur per week en ze wilde graag 32 uur gaan werken.

Zwaarwegende belangen. De Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) bepaalt dat de werkgever een verzoek tot vermindering of vermeerdering van de arbeidsduur alleen mag afwijzen als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Omdat het niet eenvoudig is om een dergelijk belang aan te tonen, komt u er als werkgever vaak niet onderuit een WAA-verzoek toe te wijzen. Gelukkig heeft u echter nog wél iets te zeggen over de door de werknemer gewenste urenspreiding. Daarbij is er sprake van een belangenafweging. Wat speelde er laatst bij de rechter?

Afweging. AH vond het prima dat de medewerkster meer wilde werken, maar ging niet akkoord met de gewenste invulling van die extra uren. De werkneemster wilde alleen op maandag, dinsdag en/of woensdag werken. Op die dagen was de bezetting echter ruim voldoende. AH had wél behoefte aan extra inzet tijdens de avonduren en in de weekenden, maar dat wilde de werkneemster niet. Zij stapte naar de rechter.

Één-nul voor werkgever. Volgens de rechter (LJN: BU9405) gaat de discussie niet zozeer om de uitbreiding van het aantal uren, maar om de gewenste urenspreiding. Daarbij had de werkneemster nogal wat noten op haar zang. Vanwege haar leeftijd hoefde zij geen nachtdiensten te draaien, vanwege haar geloof wilde zij niet op zondag werken en vanwe­­ge de aanslag op haar privéleven niet op zaterdag. Tegenover deze per­­soonlijke belangen stond het belang van AH, die rekening moest houden met allerlei persoonlijke belangen van werknemers. Gelet op het belang van AH bij een doelmatige bedrijfsvoering moest de belangenafweging wel in het voordeel van AH uitvallen. AH hoefde dus niet in te stemmen met de ge­­wen­­ste urenspreiding van werkneemster. Tip. Bespaar u de dis­­cussie over meer/minder werken; u komt daar meestal toch niet onder­­uit. Richt uw pijlen liever op de urenspreiding, want daarop kunt u stu­­ren.

Bespaar u de discussie over meer/minder werken en richt uw peilen op de urenspreiding. Op die spreiding heeft u namelijk wél invloed.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01