PRIVÉ - SAMENWONEN - 08.05.2012

Wat nu als samenwonende ondernemer vastleggen?

Als u getrouwd bent, is in de wet al precies geregeld welke rechten en plichten er gelden tussen echtgenoten. Bij samenwoning is dit anders; u moet dan zelf vastleggen hoe u het allemaal geregeld wilt hebben. Wat is raadzaam?

Wat samen vastleggen? Er moeten bij samenwoning niet alleen samen afspraken worden gemaakt die gelden gedurende de periode waarin u samenwoont. Het is goed om nu al meteen af te spreken hoe alles wordt geregeld als de relatie onverhoopt weer eindigt, omdat u besluit weer uit elkaar te gaan of in het trieste geval dat een van beiden komt te overlijden. Dit vastleggen kan onderling, maar in de meeste gevallen is het verstandig om naar een notaris te stappen en daar een samenlevingscontract op te laten maken.

U gaat als ondernemer samenwonen

Bedrijfswoning. Als u als ondernemer gaat samenwonen, zal een aantal zaken extra goed geregeld moeten worden.

Gaat u bijvoorbeeld samenwonen in een woning die ‘dienstbaar’ is aan uw bedrijf, dan moet vanzelfsprekend die woning, na het beëindigen van de relatie, beschikbaar blijven voor de onderneming.

Alimentatie. Als er een onderhoudsplicht of alimentatieregeling wordt overeengekomen na het einde van de relatie, moet dit natuurlijk financieel wel te dragen zijn voor de onderneming.

Meewerken in bedrijf. Soms werkt een partner mee in uw bedrijf of helpt bij het opzetten van het bedrijf. In het samenlevingscontract dient ook met deze situatie rekening te worden gehouden.

Gemeenschappelijke zaken/inboedel

Samen gekocht. Samenwoners die verder niets geregeld hebben, houden ieder hun eigen privévermogen. Er is geen gemeenschappelijk vermogen zoals bij een huwelijk. In bepaalde gevallen kunnen samenwonende partners toch samen eigenaar zijn van goederen. Dit is zo als deze goederen door hen samen zijn aangekocht en gefinancierd (bijv. huis, auto of inboedelzaken). Bij de aankoop is het dan heel belangrijk om de geldstromen goed schriftelijk vast te leggen; ieders inleg moet worden vastgelegd, oftewel: wat is betaald en door wie?

Inboedellijstje. Tijdens de samenwoning zullen inboedelzaken voortaan gemeenschappelijk worden gebruikt. Het is meestal niet de bedoeling dat ieder bijv. zijn eigen broodrooster blijft gebruiken. Soms wordt er dus een lijst opgemaakt, waarop precies vermeld staat wie eigenaar is van welke zaken. Elke partner blijft dan gewoon eigenaar van zijn eigen spullen.

Ruil. Ook wordt er tegenwoordig vaak voor gekozen om de inboedel, die beide partners van hun kant inbrengen, gemeenschappelijk te maken. De zaken die ieder aanbrengt in de relatie, worden dan over en weer geruild en er wordt afgesproken dat beiden, na deze ruil, voortaan gemeenschappelijk eigenaar zijn van de inboedelzaken.

Bankrekeningen

Meestal hebben samenwonende partners een of meer gemeenschappelijke bankrekeningen. Dat zijn de en/of rekeningen, die op beider naam staan. Met de bank is dan afgesproken dat ieder van de samenwoners afzonderlijk over deze rekening(en) kan beschikken. Het is een misverstand dat iedere partner dan ook automatisch eigenaar is van de helft van het rekeningsaldo. Het geld dat op die rekening staat, blijft gewoon eigendom van de partner die het daarop heeft gestort of heeft laten storten, tenzij anders is afgesproken.

Maak niet alleen samen afspraken voor de periode waarin u samenwoont over bijv. de bedrijfswoning, meewerken in het bedrijf, de bankrekening, enz. Spreek ook af hoe alles wordt geregeld als de relatie onverhoopt eindigt. Dit vastleggen kan onderling, maar het is vaak pas echt waterdicht via uw notaris.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01