Alle domeinen

2012 - Maart

FAMILIERECHT - 29.03.2012

Welke naam gebruikt u nu?


PRIVÉ - 29.03.2012

Lijdt uw pensioen ook onder een scheiding?

Een scheiding gaat meestal niet zonder slag of stoot. Daarbij moeten niet alleen de ‘aardse goederen’ verdeeld worden. Óók het inkomen dat u voor later heeft opgebouwd, moet verdeeld worden. Wat speelt daarover bij pensioenen?

OPDRACHTGEVER - 29.03.2012

U verleent (para)medische dienst aan iemand anders?

Werkgevers zijn verplicht loonheffing in te houden. Maar wat nu als u in opdracht van een andere praktijk diensten verricht en deze geen loonheffing op uw vergoeding inhoudt? Wat zei de rechter recentelijk over zo’n situatie?

BELASTINGEN - 29.03.2012

Speculeren met praktijkvermogen, verlies aftrekbaar?

Stel, uw praktijk draait goed. U bezit overtollige liquide middelen. U durft wel wat risico te nemen, dus leent u uw vermogen uit tegen een hoog rendement. Maar wat als het fout gaat? Is uw verlies dan aftrekbaar? Wat vond de rechter?

RECHT - 29.03.2012

Wil jij straks ook voor mijn huis zorgen?

Laatst was het weer volop in het nieuws: een medewerker van de thuiszorg die met de nalatenschap van een patiënt aan de haal ging. Gelden voor deze personen dezelfde regels als voor BIG-geregistreerden? Hoe werkt dat precies?

PRAKTIJKPAND - 29.03.2012

Moet ik nu meteen mijn biezen pakken?

Als fysiotherapeut huurt u een praktijkruimte. De verhuurder heeft onlangs de huur­­overeenkomst opgezegd en u een datum aangezegd waartegen u moet ontruimen. Moet u de praktijkruimte ook echt op dat aangezegde tijdstip verlaten?

AANSPRAKELIJKHEID - 29.03.2012

Dat maak ik toch zeker zelf wel uit ...

Een patiënt van een tandarts heeft een hekel aan poetsen. Hij vraagt de tandarts zijn gebit er in één keer uit te trekken. Daarvoor is geen enkele medische noodzaak terwijl de tandarts wel ernstige complicaties verwacht. Wat is nu wijsheid?

INCASSO - 29.03.2012

Rekening 50 euro, 150 euro kosten?

Zelfs de trouwste betaler loopt wel eens tegen een aanmaning aan. Moet u de kosten die het incasso­­bureau u in rekening brengt, zonder meer betalen?

PERSONEEL - BELASTINGCONTROLE - 27.03.2012

Mamma Mia! Een half ID-bewijs is géén ID-bewijs

Dat u van alle werknemers een kopie van hun paspoort of ID-bewijs moet hebben, dat weet u nu onderhand wel. Maar wat moet u precies kopiëren? Wat zei de rechter na een controle bij een Italiaanse collega van u?

WET- EN REGELGEVING - 27.03.2012

Drank- en Horecawet, hoe zit het daarmee?


AUTO VAN DE ZAAK - 27.03.2012

Oldtimer van de zaak goedkoper?


WET- EN REGELGEVING - HUWELIJK - 27.03.2012

Zo zijn we fiscaal toch niet getrouwd?!

Sinds 2012 geldt er een nieuw huwelijksvermogensrecht. Dit kan fiscale gevolgen hebben voor horecaondernemers die op huwelijkse voorwaarden, buiten gemeenschap van goederen, zijn getrouwd. Wat moet u in de gaten houden?

PERSONEEL - 27.03.2012

Kan ik bij u iets bijverdienen op uw terras?

Het terraszonnetje prikkelt iedereen. Een mooi moment om een jongere, een scholier of student aan te nemen voor bijvoorbeeld het terras. Als vakantiehulp of als oproepkracht. Maar hoe zit dat fiscaal? Hoe laat u ook hén glunderen?

MEEWERKENDE PARTNER - 27.03.2012

Bij je levenspartner in dienst, kan dat?

Sinds een aantal jaren is het wettelijk mogelijk bij je partner in dienst te zijn. Aan die mogelijkheid zijn echter voorwaarden gesteld. Wat is hierbij van belang en welke gevolgen heeft dit als uw levenspartner ook uw werknemer wordt?

INKOMSTENBELASTING - FISCALE WINST - 27.03.2012

Pak nog één keer de hoge zelfstandigenaftrek!

Sinds 1 januari 2012 is de zelfstandigenaftrek gewijzigd in een vast bedrag. Hoe kunt u als horecaondernemer hiermee nog uw voordeel doen voor uw belastingaangifte 2011? Hoe doet u dat fiscaal bekeken goed?

ALGEMENE VOORWAARDEN - 27.03.2012

No show, kan uw gast een boete worden opgelegd?

Las u het ook in de media? Een Brugs restaurant legt haar gasten die niet komen opdagen (‘de no shows’) een boete op. Wat als de gasten die bij u reserveerden, zonder tegenbericht niet komen opdagen? Wat kunt u doen?

INKOOP - BROUWERIJ - 27.03.2012

Hoezo ‘hogere bierprijs’?

Heeft u van uw brouwerij ook een brief gehad met een aangekondigde verhoging van de bierprijs? Moet u dat zomaar pikken? Wat kunt u doen?

PRIVÉ - 23.03.2012

Recht op een toeslag? Dien uw aanvraag tijdig in!

In een aantal gevallen kunt u van de overheid een tegemoetkoming in de kosten krijgen in de vorm van een toeslag. Dien tijdig een aanvraag in, dan laat u geen geld liggen. Wat moet u weten voordat u een aanvraag indient?

PERSONEEL - 23.03.2012

Uw werknemer glijdt uit. Bent u aansprakelijk?

Onlangs besliste de hoogste rechter hoe ver uw verplichting als werkgever gaat tot het afsluiten van een verzekering voor verkeersongevallen onder werktijd van uw werknemers. Wat moet u weten en wat moet u nu op dit punt doen?

HUUR EN VERHUUR - 23.03.2012

Ik ben uit mijn bedrijfspand gegroeid!

U heeft uw bedrijfspand drie jaar geleden gehuurd voor vijf jaar. De zaken gaan goed, dus u wilt gaan verhuizen naar een groter bedrijfspand. Kunt u de lopende huurovereenkomst tussentijds beëindigen? En de volgende keer?

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 23.03.2012

Neem jij dat deel, dan neem ik dit deel

Regelmatig deelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hoge boetes uit aan bedrijven die verboden prijsafspraken maken of die de markt onderling verdelen. Lopen kleinere ondernemingen ook risico’s? Wat is er nu veranderd?

BELASTINGEN - 23.03.2012

Nieuwe website, kosten of investering?

Als startend ondernemer kunt u wellicht niet zonder een website. In veel gevallen laat u de website door een externe partij ontwikkelen. Wat moet u nu doen met de uitgaven voor zo’n website? Op uw balans zetten of als kosten aftrekken?

WONINGHUUR - 23.03.2012

Verhuiskostenvergoeding verhoogd


NOTARIS - 23.03.2012

Informatieplicht notaris


PROJECTONTWIKKELING - 23.03.2012

Is er wel behoefte aan die woningen?

Uw cliënt is projectontwikkelaar. Hij is bezig met de ontwikkeling van een nieuwbouwproject. Maar is er wel genoeg vraag naar die nieuwbouwwoningen? Hoe denkt de rechter over het aantonen van die woningbehoefte?

BEDRIJFSHUUR - 23.03.2012

Moet de verhuurder altijd een lekkend dak repareren?

Uw cliënt verhuurt al jaren een bedrijfspand aan Joppe die daarin zijn bakkerij exploiteert. Er hebben zich nooit problemen m.b.t. het onderhoud van het bedrijfspand voorgedaan, maar nu lekt het dak. Moet uw cliënt dit herstellen?

IN DE KIJKER - 23.03.2012

Je kunt als makelaar niet overal verstand van hebben

Een kalvermester schakelt bij de aankoop van een vleeskalverbedrijf een makelaar in. Als gevolg van inschattingsfouten zijn de toeslagrechten niet mee overgedragen aan de koper. Kan hij deze alsnog van de verkoper vorderen?

RECHT - 23.03.2012

Niet verzekerd? Weg is pech!

Uw cliënt, de kersverse eigenaar van een mooie woning, huurt een rolsteiger in verband met schilderwerk. U heeft hem verwezen naar een prima verhuurder. Als de steiger wordt gestolen, wil de verhuurder dat uw cliënt betaalt. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 23.03.2012

Ook na 1 juli nog profiteren van verlaagd tarief

Een van de fiscale maatregelen om de huizenverkoop uit het slop te trekken, is de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting voor woonhuizen. Die maatregel loopt echter op 30 juni a.s. af. Kunt u die wellicht verlengen?

APPARTEMENTSRECHTEN - 23.03.2012

Bankrekening op naam van de VvE

Eigenaars van een appartementsrecht zijn servicekosten en bijdragen aan het reservefonds verschuldigd. Een recent praktijkgeval toont aan dat de tenaamstelling van de bankrekeningen van de VvE van groot belang is.

VERKOOP - 23.03.2012

Wie moeten er allemaal tekenen?

Drie kinderen verkochten de geërfde ouderlijke woning. De notaris zette bij de levering vraagtekens bij hun beschikkingsbevoegdheid. Wat zei de rechter?

LOONHEFFING - 23.03.2012

Ongevallenverzekering belast loon?


VAARDIGHEDEN - 23.03.2012

Verbeter uw gesprekstechniek en behaal meer resultaat

Op het werk worden er veel gesprekken gevoerd. Verlopen die gesprekken niet goed, dan zult u dat merken aan het functioneren van het personeel, de werksfeer, etc. Wat kunt u leren van de professionals?

INTERNET - 23.03.2012

Ik wil wél zien wat ze allemaal e-mailen

Levert het lezen van e-mails van uw personeel een inbreuk op hun privacy op? Dat hangt onder meer af van de vraag of het privé- of zakelijke e-mails betreft. Wat speelde daarover laatst bij de rechter?

RELATIEBEDING - 23.03.2012

Géén tweets naar mijn klanten!

Stel, uw commerciële medewerkers hebben allemaal een relatiebeding getekend. Kunt u een ex-werknemer dan verbieden om via LinkedIn, Twitter of Face­­book contact te onderhouden met uw relaties? Hoe staan rechters daar tegenover?

ONTSLAG - 23.03.2012

Wat zijn de gevolgen van een ‘schadeplichtig’ ontslag?

Een werkgever ontsloeg zijn werknemer, maar hij vergiste zich in de opzegtermijn. In plaats van de afgesproken drie maanden, hanteerde hij een opzegtermijn van één maand. Wat zijn in zo’n geval de risico’s voor deze werkgever?

RE-INTEGRATIE - 23.03.2012

Loonsanctie voorkomen is beter dan genezen

Op ruim 33% van alle WIA-aanvragen volgt een loonsanctie van het UWV. Dit omdat het UWV vindt dat de aanvragers niet genoeg hebben gedaan om hun zieke werknemers te re-integreren. Hoe zorgt u ervoor dat dit ú niet overkomt?

LOONHEFFING - 23.03.2012

Tijdig voorbereid op de werkkostenregeling?

In 2011, 2012 en 2013 mocht en mag u nog kiezen of u het oude stelsel volgt of dat u gaat voor de werkkostenregeling (WKR). Vanaf 2014 (dus over pakweg 21 maanden) heeft u dus geen keuze meer. Hoe zorgt u dat u voorbereid bent?

VAKANTIE - 23.03.2012

Vakantieplanning? Die bepaal ik zelf!

Ieder jaar weer lastig, die vakantieplanning. Rekening houden met al die wensen van uw werknemers. Of kunt ú daarop toch meer invloed uitoefenen?

TOESLAGEN - PRIVÉ - 23.03.2012

Kindgebonden budget van 2011 ook nog voor u?

Er zijn diverse toeslagen, zoals de huur-, de zorg- en de kinderopvangtoeslag. Minder bekend is het kindgebonden budget. Dit wordt in beginsel automatisch verleend, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Loopt u 2011 nog mis?

LOONHEFFINGEN - 23.03.2012

Hoe betaal ik de klusjesman?

Als u betalingen doet aan een derde, zoals aan een klusjesman die niet bij u in loondienst is, wilt u het liefst geen gedonder met de fiscus. Hoe zijn hiervoor de regels? Waarnaar kunt u vragen als u ook die regels niet wilt volgen?

BELASTINGDIENST - RENTE - 23.03.2012

Sparen in 2012 voor het laatst bij de fiscus?

Als u in de loop van het jaar te veel belasting betaalt, krijgt u achteraf rente vergoed. Vanaf 2013 geldt hiervoor een andere termijn zodat sparen bij de fiscus niet meer loont. Wat kunt u nog in 2012?

FISCALE WINST - 23.03.2012

Hoe pakken subsidies fiscaal uit?

Uit een recent trendrapport van MVO Nederland blijkt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) sterk groeit. Het belangrijkste motief is kostenbesparing, maar er zijn ook subsidiemogelijkheden. Hoe werkt dit fiscaal?

BTW - 23.03.2012

Nieuwe regels correctie btw-aangifte

Als u de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw heeft afgedragen, moet u dit melden bij de fiscus. Hiervoor bestaan sinds 2012 nieuwe regels. Hoe zien die eruit en waar moet u op letten om geen boete te riskeren?

AFTREKPOST - 23.03.2012

Hoe berekent u de aftrek van energiekosten?

Als u (ook) vanuit huis werkt, wilt u natuurlijk ook een deel van de energiekosten ten laste van de winst brengen. De vraag is of dit kan en zo ja, wanneer. Wat zijn hiervoor de regels en hoe dient u die toe te passen?

INKOMSTENBELASTING - 23.03.2012

Wel of niet uren bijhouden?

Er is veel verwarring in ondernemersland over of de gewerkte uren nu nog wel of niet moeten worden bijgehouden. Wat is verstandig en wat is handig?

PRAKTIJKPAND - 23.03.2012

Bord ‘Huisartsenpraktijk’, hoezo reclamebelasting?

Één van de mogelijkheden die gemeenten hebben om de financiën rond te krijgen, is het heffen van reclamebelasting. Ook van de (para)medische sector kan men deze in principe heffen. Hoe kunt u dit voorkomen?

RICHTLIJNEN & PROTOCOLLEN - 23.03.2012

Mondje dicht tegen de politie ...

In februari 2012 is er een nieuwe KNMG-handreiking ‘Beroepsgeheim en politie/justitie’ verschenen. Deze handreiking biedt houvast bij dilemma’s rond het beroepsgeheim in relatie tot politie en justitie. Wat moet u daarvan weten?

BEROEPSPRAKTIJK - 23.03.2012

Is er een tolk in de zaal?

Recentelijk is de centrale vergoeding voor tolken afgeschaft. Dat kan in de praktijk heel lastige situaties opleveren. Wat te doen als er overduidelijk behoefte is aan een goede tolk?

STUDIESCHULD - 23.03.2012

Startend met studieschulden

U bent pas afgestudeerd en u heeft nog een studieschuld. Wat is dan wijsheid? Direct aflossen of zo lang mogelijk voort laten bestaan? Zijn er fiscale tegemoetkomingen in geval van aflossing?

KOSTENAFTREK - 23.03.2012

Betaalt de fiscus mee aan een congres?

Als medisch beroepsbeoefenaar bezoekt u ook congressen. Die zijn er binnenkort weer in binnen- en buitenland. Hoe gaat u hier fiscaal voordelig naar toe?

ARBEIDSCONTRACT - 23.03.2012

Een arbeidscontract met uw levenspartner?

Sinds een aantal jaren is het wettelijk mogelijk bij uw partner in dienst te zijn. Aan die mogelijkheid zijn echter voorwaarden gesteld. Wat is hierbij van belang en welke gevolgen heeft dit?

ONROERENDE ZAKEN - 23.03.2012

WOZ-waarde te hoog?


INVESTERINGSAFTREK - 23.03.2012

Investeringsaftrek over gezamenlijke investering?

Als u investeert, heeft u in principe recht op de investeringsaftrek. Maar wat nu als u samen met een collega-arts ieder de helft van een investering voor uw rekening neemt? Hoe luiden dan de regels en waar moet u op letten?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.03.2012

Een online geleide wandeling langs websites


ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 21.03.2012

Gemakkelijker foto’s zoeken in Google


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.03.2012

Hoe maakt u een presentatie die ‘leeft’?

Een presentatie van uw bedrijf, uw producten of uw diensten moet ­professioneel, maar daarom niet saai zijn. Hoe zorgt u voor de nodige dynamiek zonder te overdrijven? Wij testten enkele tools.

TELEFONIE - GSM - 21.03.2012

Android Market is nu Google Play


EIGEN WEBSITE - BLOG - 21.03.2012

Welke blogsite kunt u het best kiezen?

Als u meer kwijt wilt dan enkele vluchtige gedachten, heeft u niet genoeg aan een Twitter-tweet of een Facebook-update. U kunt dan nog altijd het best een blog opzetten. Maar welke blogsite gebruikt u?

EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 21.03.2012

Online verkopen zonder échte webshop, kan dat?

Denkt u eraan om online te gaan verkopen, maar ziet u er tegenop om een echte webwinkel te gaan bouwen? Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven, zoals Xopie. Maar is die wel professioneel genoeg? Wij deden de test.

SOFTWARE - WINDOWS - 21.03.2012

Efficiënter werken met de Windows 7 Verkenner

De in Windows 7 ingebouwde Verkenner (Explorer) is snel en handig. Met de juiste instellingen en aanpassingen maakt u de Verkenner nog beter, zodat een alternatieve bestandsbeheerder overbodig is.

BEVEILIGING - PRIVACY - 21.03.2012

Hoe omgaan met het nieuwe Google privacybeleid?

Sinds 1 maart is Google’s nieuwe privacybeleid van kracht. Wat houdt dit precies voor u in? Als u niet akkoord gaat met de nieuwe bepalingen, kunt u er dan aan ontsnappen?

SOFTWARE - OFFICE - 21.03.2012

Een nieuw alternatief voor Office?

Sinds kort bestaat er een nieuw gratis alternatief voor Microsoft Office: Kingsoft Office Suite Free 2012. Is dit een volwaardige office-suite die standhoudt bij professionele toepassingen?

SOFTWARE - VIDEO EN AUDIO - 21.03.2012

VLC 2.0: de ultieme mediaplayer?

De mediaplayer VLC is na lang testen eindelijk in een definitieve 2.0-versie ­verschenen. Wat heeft de nieuwe versie van dit veelgeprezen programma ­precies te bieden? En zijn er nog alternatieven?

E-MAIL - WEBMAIL - 21.03.2012

iCloud Mail: iets voor u?

iCloud Mail is een gratis webmaildienst van Apple. Biedt die het gebruiksgemak waarom Apple zo bekend is? Hoe verhoudt deze dienst zich ten opzichte van vaste waarden zoals Microsoft Live Hotmail of Google Gmail?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 21.03.2012

Een virtuele uitnodiging

Wilt u – buiten uw bedrijfsnetwerk – collega’s, klanten, vrienden of familie ­uitnodigen voor een evenement, een vergadering of een etentje? Wij gingen op zoek naar twee eenvoudige tools die u hiermee kunnen helpen.

COMPUTER - TABLET - 21.03.2012

De nieuwe iPad: een upgrade waard?

Onlangs verscheen de nieuwe iPad, de derde generatie van de Apple-tablet­computer. Wat heeft deze versie precies te bieden? Is het de moeite waard om te upgraden als u al een iPad heeft?

VERVOER - AUTO - 21.03.2012

Zorgeloos parkeren

Het zoeken naar een parkeerplek kan frustrerend zijn, om van de kosten nog maar te zwijgen. Deze sites en apps besparen u een hoop ergernis.

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 15.03.2012

Uw onderneming en de bestuursmacht


BOER EN PRIVÉ - 15.03.2012

Wat nu als samenwonende ondernemer vastleggen?

Als u getrouwd bent, is in de wet al precies geregeld welke rechten en verplichtingen er gelden tussen echtgenoten. Bij samenwoning is dit anders; u moet dan zelf vastleggen hoe u het allemaal geregeld wilt hebben. Wat is raadzaam?

CONTRACT - 15.03.2012

Minder contractboete of de volle mep?

Het is gebruikelijk dat in een koop- of aannemingscontract een boetebeding staat voor te late (op)levering door de verkoper of de aannemer. Moet men altijd de volle mep aan boete betalen? Wat heeft de rechter nu beslist?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 15.03.2012

Hoe zit het met de aftrek van telefoonkosten?

Als ondernemer kunt u geen dag zonder telefoon. Hoe is de aftrek van de kosten ervan geregeld? Wat als u de telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt? Welke kosten zijn dan aftrekbaar en voor welk deel?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 15.03.2012

Wat gebeurt er als een BV failliet gaat?

Er zijn weer meer faillissementen. Wat gebeurt er als een besloten vennootschap (BV) haar schulden niet meer kan betalen? Hoe kunt u hier nu meteen goed op inspelen als zich zoiets bij een leverancier, e.d. voordoet?

BOER EN BEDRIJF - 15.03.2012

Gecombineerde Opgave 2012, wat moet u ook weten!

Welke gewascodes zijn er nu gewijzigd? Welke nieuwe vragen voor de landbouwtelling zijn er nu? Wat nu als u schapen, geiten en/of runderen heeft? Wat met windhagen rondom fruitpercelen? En hoe zit het met de indieningsprocedure?

BOER EN BEDRIJF - 15.03.2012

Aandachtspunten Gecombineerde Opgave 2012

Ook dit jaar moet u weer de Gecombineerde Opgave indienen. Waar moet u rekening mee houden en wat zijn de wijzigingen ten opzichte van vorig jaar? Welke subsidies kunt u nu met de GO aanvragen?

HANDELSPRAKTIJK - 15.03.2012

Kijk dan toch in het Handelsregister!

In het Handelsregister vindt u allerlei informatie over be­­drijven. Zo vindt u er wie de rechtspersoon mag ver­­tegenwoordigen. Waarom is dat belangrijk?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 13.03.2012

Hoe nu uw huwelijkse voorwaarden op orde?


BOUWVERGUNNING - 13.03.2012

Toezegging van een ambtenaar rechtsgeldig?

Een gemeenteambtenaar heeft een toezegging gedaan dat op de bouwvergunningaanvraag de reguliere (dus geen uitgebreide) procedure van toepassing is. Is de vergunning nu dan van rechtswege verleend als de termijn is verlopen?

AANNEMINGSCONTRACT - 13.03.2012

Matiging van boete uit (aanneem)contract lukt niet snel!

Het is gebruikelijk om in een koop- of aannemingscontract een boetebeding op te nemen voor te late (op)levering door de verkoper of de aannemer. Wat als u vindt dat die boete onredelijk hoog is? Wat heeft de rechter nu beslist?

BELASTINGEN - 13.03.2012

Wat is een woning nu waard in box 3?

Het is weer belastingaangiftetijd. Uw eigen huis geeft u aan in box 1 van de inkomstenbelasting. Maar heeft u als privébezit nog een andere woning, dan moet u die aangeven in box 3. Wat speelt er nu actueel op dit woninggebied?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 13.03.2012

Wat nu bij twijfel over de eisen van de inschrijving?

Als de gunningscriteria van een aanbesteding - bijv. over het voldoen aan de ‘omzet­­eis’ - onduidelijk zijn, mag u die dan zelf naar eigen goeddunken interpreteren? Wat heeft de rechter nu beslist en wat is dus goed voor u om te weten?

FISCALE WINST - 13.03.2012

Nu ook zzp’er met minder dan drie opdrachtgevers!

Één van de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemerschap van een zzp’er, is dat deze ten minste drie opdrachtgevers moet hebben. Dat is echter niet altijd terecht, zoals laatst bleek bij een betonruwbouwer!

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 13.03.2012

Verzuimboetes vanaf 2012


PRIVÉ - 13.03.2012

Wat kunt u nu met uw huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden worden vaak vóór het huwelijk gemaakt. Maar ook tijdens het huwelijk kunnen huwelijkse voorwaarden worden gemaakt, gewijzigd of opgeheven. Wat is er nieuw? Wat kunt u hier nu mee? Hoe erfbelasting besparen?

INKOMSTENBELASTING - 13.03.2012

Erfpachtcanon bij ouders aftrekbaar?

Verkoop van de ondergrond van de eigen woning door de ouders aan de kinderen waarbij een erfpachtrecht met recht van opstal wordt gevestigd, kan een leuk fiscaal voordeel opleveren. Wat zegt de Hoge Raad hierover?

PRIVÉ - 13.03.2012

De Belastingdienst als sponsor voor uw vereniging?

De fiscale regeling ter stimulering van giften aan een zogenaamde ‘sociaal belang behartigende instelling’ (SBBI) is per 1 januari 2012 verruimd. En daar kan uw sportvereniging van profiteren! Hoe zit dat?

FISCOTIP - 13.03.2012

Echtscheiding goed timen!

Echtelieden die niet langer maatjes willen zijn, doen er soms verstandig aan om fiscaal toch als ‘partners’ uit elkaar te gaan. De wet biedt dan namelijk verrassende planningsmogelijkheden.

LOONHEFFING - 13.03.2012

Pas op voor een fiscale blessure

Veel werkgevers bieden hun medewerkers bedrijfsfitness aan. Sporten, mits onder deskundige begeleiding, draagt immers bij aan de gezondheid van de werknemer. Toch moet u als werkgever oppassen daarbij zelf geen buil te vallen.

PROCEDURE - 13.03.2012

Geen korting op proceskostenvergoeding door fiscus

Als u een bezwaar of beroep wint, heeft u recht op een kostenvergoeding van de fiscus. De vergoeding die u kunt claimen, hangt af van het belang en de moeilijkheid van uw zaak. Wat is er nu beslist als de fiscus op de vergoeding wil korten?

FISCALE WINST - 13.03.2012

Liever wit dan zwart

Ondanks het feit dat een beunhaas vaak een stuk minder vraagt voor dezelfde klus, is ‘wit’ fiscaal gezien meestal beter dan ‘zwart’. Hoe zit dat?

AUTOKOSTEN - 12.03.2012

Je bent geschorst!


PERSONEEL - LOONBETALING - 12.03.2012

Baas, mag ik alvast een voorschotje op mijn loon?

Uw werknemer zit even krap bij kas en vraagt u een voorschot op zijn loon. U bent de beroerdste niet en gaat akkoord. Maar hoe zit dit fiscaal? Welke voorwaarden gelden er? En wat als u loon pas achteraf betaalt?

ONDERNEMERSAFTREK - 12.03.2012

Langdurige opdracht? Tóch ondernemer!

Als u maar één of twee opdrachtgevers heeft, zal de fiscus al snel vinden dat u géén ondernemer bent en dat u géén recht heeft op de ondernemersaftrekmogelijkheden. De rechter deed hierover onlangs een interessante uitspraak.

ZELFSTANDIGENAFTREK - 12.03.2012

Pak nog één keer de hoge zelfstandigenaftrek

Sinds 1 januari 2012 is de zelfstandigenaftrek gewijzigd in een vast bedrag. Hoe kunt u hiermee nog uw voordeel doen voor uw belastingaangifte 2011? Hoe doet u dat fiscaal bekeken goed?

INKOMSTENBELASTING - INVESTEREN - 12.03.2012

Staat uw aankoop op de Milieu- of de Energielijst 2012?

Wilt u investeren in milieuvriendelijke of energiebesparende bedrijfsmiddelen? Dan kunt u in aanmerking komen voor fiscaal voordeel wanneer uw investering op de Milieu- of de Energielijst staat. Hoe werkt dit nu voor u?

AUTO VAN DE ZAAK - 12.03.2012

Kies voor de laagste bijtelling

Rijdt u een auto van de zaak waarmee u ook (meer dan 500 km) privé rijdt? Wist u dat de bijtelling gemaximeerd is bij ondernemers met een eenmanszaak of een Vof?

Cookiebeleid