MEEWERKENDE PARTNER - 27.03.2012

Bij je levenspartner in dienst, kan dat?

Sinds een aantal jaren is het wettelijk mogelijk bij je partner in dienst te zijn. Aan die mogelijkheid zijn echter voorwaarden gesteld. Wat is hierbij van belang en welke gevolgen heeft dit als uw levenspartner ook uw werknemer wordt?

Jawoord aan de baas … Echtgenoten en samenwonende partners kunnen tegenwoordig met elkaar een dienstbetrekking overeenkomen. De ene partner is dan de werkgever van de andere.

Wanneer een dienstbetrekking?

Voorwaarden. Net als bij gewone werknemers gelden er voor een dienstbetrekking tussen partners drie voorwaarden.

  1. Er moet persoonlijk arbeid worden verricht.
  2. Hier moet de betaling van loon tegenover staan.
  3. Er moet sprake zijn van een gezagsverhouding. Over dit laatste aspect verschillen fiscus, uitkeringsinstantie en belanghebbenden nogal eens van mening, met alle gevolgen van dien.

Gezagsverhouding, ja of nee? Een voorbeeld van een dergelijk meningsverschil werd onlangs uitgevochten voor de Centrale Raad van Beroep, de hogere rechter voor uitkeringsgeschillen (LJN: BV2723). Een vrouw was werkzaam in het bedrijf van haar man als administratief medewerkster en kreeg ontslag. Daarop verzocht ze om een WW-uitkering. Deze werd ook verstrekt maar na een half jaar werd de beslissing herzien en de uitkering teruggevorderd. Het UWV was bij nader inzien van mening dat er tussen de vrouw en haar man geen gezagsverhouding was en er dus ook geen recht op een uitkering bestond.

Rechter aan het woord. De Centrale Raad van Beroep stond voor de taak te beoordelen of er al dan niet sprake was van een gezagsverhouding en of de vrouw recht had op een uitkering. De Raad overwoog dat dit niet het geval was. Tussen partners bestaat namelijk normaal gesproken geen ge­­zagsverhouding zoals tussen een gewone werkgever en werknemer. Daarom zullen er bijzondere omstandigheden moeten zijn als men hier tóch van wil uitgaan. Uit de feiten bleek juist dat de vrouw een andere positie had dan de overige werknemers. Ze was sterk betrokken bij de opbouw van het bedrijf, ontving een hoog loon en werkte eigenlijk altijd, ook op de tijden dat ze vrij had. Volgens de Raad was haar positie hierdoor zo uitzonderlijk dat er geen sprake was van een normale dienstbetrekking. Geen recht op een WW-uitkering dus.

Wat is het belang?

Sociale premies. Bij een echte dienstbetrekking betaalt u ca. 10% meer aan sociale premies. Tot een loon van max. ca. € 50.000,-. Daar staat tegenover dat uw partner verzekerd is bij het UWV (tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid).

Fiscaal voordeel. Bij een dienstbetrekking dient er loonheffing te worden ingehouden. Werkt uw partner niet in dienstbetrekking, dan moeten de inkomsten aangegeven worden als ‘resultaat uit werkzaamheid’. Linksom of rechtsom vindt er dus altijd belastingheffing plaats.

Het bestaan van een dienstbetrekking betekent wel dat er geprofiteerd kan worden van werknemersvoordelen, zoals de regelingen voor het kerstpakket en voor producten uit het eigen bedrijf.

Waaraan denken? Wilt u in dienstbetrekking zijn bij uw partner of andersom, zorg er dan voor dat uw positie vergelijkbaar is met die van andere werknemers. Dus niet het mededragen van ondernemersverantwoordelijkheden. En wijk qua beloning en vergoedingen niet af van de horeca-cao.

Echtgenoten en partners kunnen bij elkaar in dienst zijn. Dat is vooral belangrijk voor sociale verzekeringen (WW en WAO/WIA). Wilt u die sociale verzekeringen, wijk dan qua positie en arbeidsvoorwaarden niet af van andere werknemers.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01