PERSONEEL - LOONBETALING - 12.03.2012

Baas, mag ik alvast een voorschotje op mijn loon?

Uw werknemer zit even krap bij kas en vraagt u een voorschot op zijn loon. U bent de beroerdste niet en gaat akkoord. Maar hoe zit dit fiscaal? Welke voorwaarden gelden er? En wat als u loon pas achteraf betaalt?

Vooruitbetaling? Ook als u loon vooruitbetaalt, geldt als regel dat u belasting en premies moet in­­houden op het moment van uitbetaling. Houd hier dus rekening mee als uw werknemer bijvoorbeeld om een voorschot vraagt van € 1.000,-.

Let op. Omdat loonheffing en premies er nog afgaan, moet het voorschot bruto dus hoger zijn.

Of lening? U kunt uw werknemer in plaats van een voorschot natuurlijk ook een lening verstrekken. U moet dan een rente berekenen van 2,85%. Doet u dat niet of rekent u minder, dan is het rentevoordeel belast. Het rentevoordeel is niet belast als de lening gebruikt wordt voor de aankoop van een eigen woning, voor zaken die u ook belastingvrij kunt vergoeden of voor de inrichting van een zogenaamde ‘telewerkplek’ thuis.

Werkkostenregeling (WKR). Past u de WKR toe, dan kunt u het belaste voordeel ook onderbrengen in de vrije ruimte van 1,4%. Het rentevoordeel is nu niet belast als het een lening voor een eigen woning, een (elektrische) fiets of een elektrische scooter betreft.

Betalingen achteraf

In de omgekeerde situatie, dat u het loon gedeeltelijk pas achteraf betaalt, moet u in principe ook belasting en premies inhouden op het moment van uitbetaling. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. De belangrijkste zijn:

• betalingen in januari;

• kilometervergoedingen;

• nabetalingen.

Betalingen in januari. Als het in uw bedrijf gebruikelijk is dat u in januari loon uitbetaalt dat samenhangt met een loontijdvak van het jaar ervoor, dan mag u dit loon nog in de laatste aangifte van het vorige jaar aangeven. Denk aan over­­werkloon of belaste kostenvergoedingen.

Kilometervergoeding. Voor zakelijke reiskosten mag u maximaal € 0,19/km belastingvrij betalen. Als u voor bepaalde ritten een hoger en voor an­­dere een lager bedrag betaalt, mag u alle kilometers en vergoedingen bij elkaar optellen om het belaste deel te berekenen. Voorwaarde is wel dat u schriftelijk heeft vastgelegd dat hogere kilometervergoedingen feitelijk ook bedoeld zijn voor reiskosten waarvoor u een lagere vergoeding geeft dan € 0,19. Alleen als u gemiddeld meer dan € 0,19/km betaalt, is het meerdere belast. U mag dit toerekenen aan het eerste loontijdvak van het nieuwe jaar tegen het tarief van dat nieuwe jaar.

Nabetalingen

Opslag gehad? Als u een deel van het loon achteraf betaalt, bijvoorbeeld omdat uw werknemer opslag heeft gehad, moet u dit gewoon opgeven op het moment waarop u het loon uitbetaalt. U kunt het echter ook opgeven in het tijdvak waarop het betrekking heeft, indien:

• de betaling achteraf betrekking heeft op een eerder tijdvak van dat jaar;

• u ook voorgaande jaren betalingen achteraf aangaf in hetzelfde tijdvak;

• u alle betalingen achteraf hetzelfde verwerkt.

Doorgeven en corrigeren. Dit betekent dat u over deze tijdvakken dus nieuwe loonberekeningen moet (laten) maken. Heeft u voor deze tijdvakken al aangifte gedaan, dan moet u deze (laten) corrigeren. Betaalt u achteraf loon dat betrekking heeft op een voorgaand jaar, dan moet u dat aangeven in het tijdvak waarin u dat uitbetaalt.

Als u een deel van het loon vooraf of achteraf uitbetaalt, moet u toch loonheffingen inhouden op het moment van uitbetalen. Er geldt echter een aantal uitzonderingen, zoals bij kilometervergoedingen en nabetalingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01