SOFTWARE - VIDEO EN AUDIO - 21.03.2012

VLC 2.0: de ultieme mediaplayer?

De mediaplayer VLC is na lang testen eindelijk in een definitieve 2.0-versie ­verschenen. Wat heeft de nieuwe versie van dit veelgeprezen programma ­precies te bieden? En zijn er nog alternatieven?

VLC (http://www.videolan.org) timmert al lang aan de weg en na vele testversies is de definitieve versie 2.0 eindelijk beschikbaar. VLC is gratis te downloaden voor Windows, Linux en Mac OS X.

VLC 2.0

VLC 2.0 heeft heel wat te bieden: zonder installatie van extra codecs, plug-ins of software kan het bijna alle videoformaten afspelen. Dus niet alleen mpeg en divx, maar ook mp4, h263, h264, wmv, realvideo, enz. Het herkent inputformaten als mpg, avi, mkv, asf, ogg, flac, Flash, enz., maar ook dvd’s, blu-rays en zelfs bestanden opgenomen met een set-topbox of satellietontvanger worden ondersteund. Samengevat: de kans is heel klein dat VLC een videobestand niet kan openen.

Tip. Tijdens onze tests slaagde VLC er zelfs in om corrupte bestanden (gedeeltelijk) af te spelen, iets wat Windows Media Player steevast weigerde.

Verder kunt u VLC ook gebruiken om allerhande audiobestanden en muziek af te spelen en ondersteunt het uiteraard afspeellijsten.

Ondertiteling wordt ook ondersteund, in tientallen formaten. Nog niet genoeg? VLC 2.0 kan ook allerhande videofilters toepassen. Erg handig is bv. Deinterlace (menu Video), waarmee de beeld­kwaliteit van (vooral) niet-hd-video’s merkelijk beter wordt. Versie 2.0 voegt ook de mogelijkheid toe om mediabestanden rechtstreeks vanuit het rar-formaat af te spelen, zonder dat u eerst het rar-bestand moet uitpakken.

Afspeellijsten

VLC 2.0 bevat ook een nieuwe interface voor afspeellijsten (playlists), die u via Weergave; Afspeel­lijst of Ctrl-L opent. Nieuw is de knop Afspeel­lijstweergave wijzigen (links van het zoekvak), waarmee u alle media in cover flow-modus kunt selecteren, net zoals in iTunes. Voor elk bestand wordt nu ook een miniatuurweergave of cover weergegeven naast de naam.

Tip. Ook wanneer u een video bekijkt, is het mogelijk om rechtstreeks naar de afspeellijsten te gaan: klik met de rechtermuisknop op de video en kies Afspeellijst.

Let op! Heeft u een oudere versie van VLC op uw computer staan, dan gebeurt het updaten niet automatisch. U moet het 2.0-installatiebestand downloaden van de website. Sluit vervolgens VLC én alle browservensters af en start de installatie. Eerst zal de oude versie verwijderd worden, waarna de nieuwe geïnstalleerd wordt. Vink ook zeker ActiveX en Mozilla plugin aan – dit staat standaard niet altijd aangevinkt. Op die manier werkt VLC automatisch voor videobestanden in de browser (Internet Explorer of Firefox).

Alternatieven

Ten opzichte van de bij Windows geleverde Windows Media Player biedt VLC heel wat meer mogelijk­heden. Alleen al voor het probleemloos weergeven van zowat elk videoformaat loont VLC de moeite.VLC heeft eigenlijk maar één waardige concurrent: het gratis Media Player Classic (http://mpc-hc.sourceforge.net). Daarvan verscheen onlangs versie 1.6. Het aantal ondersteunde (exotische) formaten is lager en ook afspeellijsten worden niet zo gebruiksvriendelijk weergegeven. Het kan wel een alternatief bieden wanneer VLC toch eens moeilijkheden zou hebben met bepaalde bestanden.

Gebruikt u reeds VLC, update dan meteen naar versie 2.0 (gratis). U moet wel zelf een handmatige download en upgrade uitvoeren. Zweert u nog bij Windows Media Player, probeer dan toch eens VLC uit – de extra features zijn de moeite waard en u hoeft geen aparte codecs meer te installeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01