HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 15.03.2012

Uw onderneming en de bestuursmacht

Bestuur. Ook als u als echtgenoten beiden gemeenschappelijk eigenaar bent van alle bezittingen, is het toch van belang wie uiteindelijk de beslissingen mag nemen ten aanzien van die gemeenschappelijke bezittingen. Juridisch vragen we ons dan af wie het bestuur heeft over die gemeenschappelijke goederen. Onder bestuur verstaan we de bevoegdheid om die goederen in eigendom over te dragen of hierover te beschikken. Voor zaken die dienstbaar zijn aan een beroep of bedrijf (uw onderneming dus) is het natuurlijk heel belangrijk dat die zaken niet zomaar onttrokken kunnen worden aan het ondernemingsvermogen van de actieve ondernemer. De onderneming zou hierdoor schade kunnen lijden en dus gelden de volgende speciale regels.

Als een gemeenschappelijke zaak, met toestemming van de echtgenoot, die het bestuur of medebestuur hierover heeft, dienstbaar is aan een beroep of bedrijf van de andere echtgenoot, dan berust het bestuur van dat goed uitsluitend bij degene die het beroep of bedrijf uitoefent.

Het moet dan wel gaan om handelingen die als normale uitoefening van dat beroep of bedrijf zijn te beschouwen. Voor andere handelingen berust het bestuur bij de echtgenoten gezamenlijk.

Voorbeeld perceel landbouwgrond. Mia heeft enkele jaren voor haar huwelijk een perceel landbouwgrond gekocht als beleggingsobject. Dit perceel staat dus alleen op haar naam. Later is zij in gemeenschap van goederen gehuwd met Han, een boomkweker. Han is met toestemming van Mia de grond gaan gebruiken ten behoeve van zijn onderneming. Voor handelingen die als normale uitoefening van het beroep of bedrijf zijn te beschouwen, zit de bestuursmacht nu alleen bij Han. Han bepaalt dus welke boomsoort hij gaat kweken op de grond van Mia.

Nu doet de kans zich voor om de grond tegen een goede prijs te gaan verkopen aan een projectontwikkelaar. Als de grond niet dienstbaar zou zijn aan de onderneming van Han, zou alleen Mia de grond mogen overdragen.

Omdat het perceel echter dienstbaar is aan de onderneming van Han en eigendomsoverdracht niet te beschouwen is als normale bedrijfsuitoefening, zullen Han en Mia alleen gezamenlijk de grond in eigendom over kunnen dragen aan de projectontwikkelaar.

Als Han niet wil meewerken aan de eigendomsoverdracht, zit er voor Mia maar een ding op. Zij kan naar de rechter stappen en vragen of de rechtbank de dienstbaarheid aan de onderneming vanwege gegronde redenen wil beëindigen. Dit zal het huwelijk niet ten goede komen.

Heeft een van de echtgenoten een (landbouw)bedrijf, dan is het belangrijk dat goed gekeken wordt naar de gevolgen als een zaak (bijv. een perceel landbouwgrond) dienstbaar wordt gemaakt aan de onderneming. Zo verschuift het bestuur daarvan namelijk naar de echtgenoot-ondernemer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01