PRIVÉ - 23.03.2012

Recht op een toeslag? Dien uw aanvraag tijdig in!

In een aantal gevallen kunt u van de overheid een tegemoetkoming in de kosten krijgen in de vorm van een toeslag. Dien tijdig een aanvraag in, dan laat u geen geld liggen. Wat moet u weten voordat u een aanvraag indient?

Vier toeslagen. Nu zijn er vier toeslagen:

  1. zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering;
  2. huurtoeslag: een bijdrage in uw huurkosten;
  3. kindgebonden budget: een bijdrage in de kosten van uw kinderen;
  4. kinderopvangtoeslag: een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Hoogte toeslagen

De hoogte van de toeslagen verschilt van geval tot geval en is onder andere afhankelijk van de ge­­maakte kosten, de hoogte van uw inkomen (en eventueel dat van uw partner en/of inwonende kinderen) en in sommige gevallen van uw vermogen. Let op. In de toekomst gaat het vermogen in box 3 vaker een rol spelen.

Zelf berekening maken. Via de website van de Belastingdienst (http://www.belastingdienst.nl - zoek op ‘toeslagen’) kunt u zelf een berekening maken van de toeslagen die u kunt verwachten. Deze berekening geeft een goede indicatie.

Aangifte gereed, check toeslagen

1 april a.s.? U of uw adviseur moet een toeslag meestal zelf aanvragen. Alleen voor het kindgebonden budget geldt dat u dit meestal niet zelf hoeft aan te vragen. Het is nog tot 1 april 2012 mogelijk een toeslag over 2011 aan te vragen. Als er uitstel is aangevraagd voor het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting 2011, dan mag u de toeslagen 2011 nog aanvragen tot de datum waarop dat uitstel afloopt. Let op. Is uw aangifte gereed, dan is het dus zaak meteen ook na te gaan of het zin heeft een toeslag aan te vragen.

Toeslagen 2011 - 2012. Als u nu nog een toeslag aanvraagt voor 2011 of eerder, moet u nog wél een aparte aanvraag doen voor het jaar 2012.

Wijzigingen. Bij wijzigingen in uw persoonlijke situatie of bij een sterke stijging of daling van uw inkomen, kan de hoogte van uw toeslag ver­ande­­ren. Bijvoorbeeld als u gaat trouwen, gaat scheiden, in het geval van een verhuizing of als u verwacht dat uw winst sterk zal stijgen of dalen. Geef die wijzigingen meteen door. Zo kunt u direct profiteren van de hogere toeslag. Ook in het geval van een lagere toeslag kan het in uw belang zijn om wijzigingen door te geven. Zo voorkomt u dat u later een fiks bedrag moet terugbetalen.

Let op. Als u een wijziging doorgeeft voor 2011 die ook geldt voor 2012, dan moet u deze wijziging voor 2012 apart doorgeven.

Toeslag stopzetten. U kunt uw toeslag op elk moment stopzetten, ook met terug­werkende kracht. Bijvoorbeeld als u ontdekt dat u een veel te groot bedrag aan toeslag heeft ontvangen of dat u de toeslag on­­terecht heeft aangevraagd.

Inkomen sturen?

Aanvragen over 2011? Als ondernemer kunt u uw inkomen sturen. Dit kan goed van pas komen als u nu nog een toeslag over 2011 wilt aanvragen. Denk aan het al dan niet toepassen van wille­keurige afschrijving, het opbouwen of het laten vrijvallen van een reserve of voorziening, het al dan niet toevoegen aan de oudedagsreserve. Het is volstrekt legaal om hiermee uw (fiscale) positie te optimaliseren. Dit is niet alleen gunstig voor de inkomstenbelasting, maar ook voor uw toeslagen.

Als ondernemer kunt u uw inkomen sturen (door afschrijven, doteren, vrijval reserves, etc.). Dit kan ook van pas komen als u nog een toeslag over 2011 wilt aanvragen. De aanvraag over 2011 kan uiterlijk tot de datum waarop uw belastingaangifte 2011 moet zijn ingediend.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01