WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.03.2012

Hoe maakt u een presentatie die ‘leeft’?

Een presentatie van uw bedrijf, uw producten of uw diensten moet ­professioneel, maar daarom niet saai zijn. Hoe zorgt u voor de nodige dynamiek zonder te overdrijven? Wij testten enkele tools.

Online en dynamisch

PowerPoint is zeker geschikt voor het maken van een presentatie, maar er bestaan ook originele online initiatieven zoals Empressr (http://www.empressr.com). Met deze webdienst kunt u een­voudig een dynamische slideshow bouwen. Via Create New start u from scratch of vanuit een bestaande PowerPoint-presentatie. U kunt zowel foto’s, video’s als audio uploaden (of importeren vanuit bv. Flickr). Alle geüploade items worden bewaard in uw persoonlijke Library. Van daaruit kunnen ze versleept worden naar de gewenste plaats. Het resultaat kunt u tonen (embed) op uw site of delen via de sociale netwerken. Empressr is goed, maar probeer zeker ook het gelijkaardige SlideShare (http://www.slideshare.net) en het eerder besproken MyBrainShark (http://www.brainshark.com/MyBrainShark.aspx) eens uit.

Dynamisch inzoomen

Ook een aanrader maar wel een buitenbeentje is Prezi (http://www.prezi.com). Een slideshow is hier opgevat als een geheel waarin wordt ingezoomd op de afzonderlijke onderdelen. U kunt de gewenste foto’s (maar ook video’s, pdf’s, …) uploaden en vervolgens kunt u elke zoombeweging programmeren via de Editor. De mogelijkheden zijn echter zodanig uitgebreid dat u wellicht een tijdje zoet bent met het ontdekken van wat er allemaal kan. Sinds kort kunt u ook vertrekken vanuit handige templates. Op de homepage van Prezi vindt u een aantal demo’s die duidelijk maken wat deze webdienst voor u kan betekenen.

De gratis Public-versie geeft u 100 MB online opslag­ruimte. Voor $ 59/jaar biedt de Enjoy-formule u 500 MB plus de mogelijkheid om het Prezi-logo te vervangen door uw eigen logo en uw presentaties privé te maken. Het resultaat kunt u downloaden of online delen met anderen.

Dynamische fotoreeks

Bij de gratis webdienst PhotoSnack (http://www.photosnack.com) kunt u foto’s uploaden, in de juiste volgorde zetten en een keuze maken uit een van de vele templates. Die gaan van een eerder sobere klassieke diavoorstelling en levensechte fotostapeltjes over dynamische draai- en zoom­effecten tot 3D-kubussen en Polaroid-effecten. U kunt ook o.a. uw logo en audio toevoegen. Als u het resultaat in hoge kwaliteit wilt downloaden of integreren, moet u wel betalen (zie prijzen op http://www.snacktools.com/en/go-premium.html).

Stop-motionfilm

JellyCam (http://www.jellycam.co.uk) is een gratis programmaatje dat u moet installeren (indien nodig wordt ook Adobe Air automatisch mee geïnstalleerd). Daarna kunt u een reeks bestaande foto’s ofwel uw webcam gebruiken om een zgn. stop-motionfilm te maken (een film die opgebouwd is uit opeenvolgende foto’s die telkens een beetje verschillen van de vorige). Vooral leuk is de Reverse-knop om de beelden in omgekeerde volgorde te zetten. U kunt ook o.a. de snelheid (het aantal frames per seconden) instellen en het is mogelijk om audio toe te voegen. Het demofilmpje op de homepage geeft een goed beeld van de mogelijkheden, maar er zijn uiteraard ook meer professionele toepassingen denkbaar. Bent u tevreden over het resultaat, dan kunt u het bewaren in flv-formaat (Flash) of rechtstreeks publiceren op YouTube.

Probeer Prezi om een presentatie te maken waarin u op een originele manier inzoomt op bepaalde foto’s; sinds kort kunt u ook starten vanuit handige templates. Ook PhotoSnack is een aanrader om uw presentatie dynamischer te maken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01