EIGEN WEBSITE - BLOG - 21.03.2012

Welke blogsite kunt u het best kiezen?

Als u meer kwijt wilt dan enkele vluchtige gedachten, heeft u niet genoeg aan een Twitter-tweet of een Facebook-update. U kunt dan nog altijd het best een blog opzetten. Maar welke blogsite gebruikt u?

De belangrijkste vraag is: waarvoor wilt u uw blog gebruiken? Wilt u een persoonlijke blog en denkt u niet erg veel te bloggen, gebruik dan een gratis blogsite. Wilt u een uitgebreide professionele blog, kies dan een te betalen dienst. Wilt u totale controle, zowel qua uitzicht als qua mogelijkheden, kies dan voor een blogsite in eigen beheer.

U wilt een persoonlijke blog

De bekendste blogsite is Google’s Blogger (http://www.blogger.com). Als u al een Google-account heeft, start u hier in een paar minuten uw eigen blog. U heeft een ruime keuze aan vrij eenvoudige sjablonen, u kunt via Google Analytics checken wie uw lezers zijn en met Google AdSense kunt u zelfs wat verdienen aan uw blog. Groeiend in populariteit zijn ook de ‘micro-blogging’ sites Tumblr (http://tumblr.com) en Posterous (http://posterous.com). Hier ligt de nadruk niet op lange persoonlijke posts, maar op uw spontane reacties op wat u online zag (langere tweets, zeg maar).

U kunt uw blog strikt privé houden of delen met de hele wereld (en automatisch nieuwe posts laten doorsturen naar uw Facebook- of LinkedIn-pagina). Al deze blogsites hebben ook apps voor iOS en Android, zodat u ook op uw smartphone of tablet kunt bloggen. Het voordeel van deze gratis blogsites is dat u zich niets hoeft aan te trekken van de technische details. Maar veel controle over het uitzicht of de interactieopties krijgt u niet.

U wilt een professionele blog

Is het u menens of wilt u een blog opzetten voor uw bedrijf, dan biedt een te betalen blogsite meer mogelijkheden. De meest gebruikte is WordPress (http://nl.wordpress.com). De verschillende prijs­opties (geen reclame, eigen domein, meer opslag­ruimte, enz.) die bovenop de gratis versie komen, vindt u op http://en.wordpress.com/products/ U kunt kiezen uit honderden gratis sjablonen voor uw posts (ook geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers). Er zijn widgets die Twitter-, Facebook- of Flickr-knoppen toevoegen, u krijgt ingebouwde gebruiks­statistieken en een anti-spamsysteem om u te beschermen tegen spam in de commentaren op uw blogposts. U kunt uw bestaande gratis blog zonder problemen importeren in WordPress en vanaf daar verdergaan.

Een vergelijkbare te betalen blogsite, veel ­gebruikt door bekende bloggers is TypePad (http://www.typepad.com). Minder bekende alternatieven zijn Squarespace (http://www.squarespace.com) en Movable Type (http://www.movabletype.com).

U wilt totale controle

Als u volledig zelf wilt bepalen hoe uw blog eruitziet, dan kunt u WordPress ook gebruiken in eigen beheer. Op http://wordpress.org kunt u immers WordPress gratis binnenhalen en zelf instal­leren. U kunt ervoor kiezen om dit op eigen servers te draaien, maar het is eenvoudiger om een gehoste WordPress-versie te huren (bij elke hosting provider die dit kan aanbieden: bv. Combell. be, Hostnet.nl, enz.). U kunt kiezen uit duizenden gratis sjablonen (http://wordpress.org/extend/themes/) of er kopen (http://www.101bestwordpressthemes.com/) en zelf installeren. Ook qua plug-ins (http://wordpress.org/extend/plugins/) heeft u een zeer ruim aanbod. Er kan dus veel meer dan bij WordPress zelf, maar u moet technisch wel weten wat u doet.

Wilt u uw eigen blog, dan is Blogger een goede gratis dienst om van start te gaan of voor persoonlijk gebruik. Voor het serieuzere werk en voor bedrijfsblogs is WordPress een gevestigde naam met veel mogelijkheden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01