HUUR EN VERHUUR - 11.05.2012

Wat mag u als huurder verbouwen?

Stel, u huurt een bedrijfsruimte voor uw bouwbedrijf en u wilt daarin een nieuwe toiletgroep laten plaatsen. Mag u die verbouwing zomaar doen? En hoe zit het dan als de huurovereenkomst (ooit) wordt beëindigd?

Algemeen. In de praktijk komt het regelmatig voor dat huurders dingen veranderen aan de door hen gehuurde bedrijfsruimte. Denk aan het leggen van nieuw tapijt of het aanbrengen van een nieuwe installatie. Wat kunnen dan de (juridische) gevolgen zijn, bijv. als de verhuurder failliet gaat of bij het einde van de huurovereenkomst?

Schriftelijke toestemming

Hoofdregel. Hoofdregel is dat u als huurder “de inrichting of gedaante van de gehuurde bedrijfsruimte niet geheel of gedeeltelijk mag veranderen”. U mag dus in principe niets veranderen, niet binnen en niet buiten. Tip. Vraag de verhuurder schriftelijk om toestemming, dan mag het wel. Ontbreekt deze toestemming, dan kan de verhuurder (tijdens of na afloop van de huurtermijn) eisen dat u de veranderingen ongedaan maakt.

Kleine veranderingen. Als u veranderingen en toevoegingen aan het gehuurde wilt maken die aan het einde van de huur zonder noemenswaardige kosten ongedaan en verwijderd kunnen worden, mag dat wél. Dus ook zonder de schriftelijke toestemming van de verhuurder! Let op. De verhuurder kan aan het einde van de huurtermijn eisen dat u deze veranderingen ongedaan maakt.

(On)bevoegd?

Verwijderen. Moet u als huurder altijd de aangebrachte veranderingen en toevoegingen verwijderen? En kunt u een vergoeding van de verhuurder verlangen? Daarbij is het van belang of u bevoegd was de veranderingen aan te brengen. Hoe zit dat?

Zonder toestemming. Als u als huurder veranderingen heeft aangebracht zonder schriftelijke toestemming (onbevoegd) moet u deze op vordering van de verhuurder ongedaan maken of verwijderen. U heeft dan geen recht op enige vergoeding.

Met toestemming. Heeft u de veranderingen aangebracht met schriftelijke toestemming, dan mag u de veranderingen ongedaan maken; het zogenaamde ‘wegneemrecht’. U bent hiertoe echter niet verplicht en de verhuurder kan u niet dwingen. Dit is alleen anders als de verhuurder in de huurovereenkomst een afwijkende regeling heeft bedongen. Als er niet iets anders is afgesproken, kunt u er als huurder ook voor kiezen de veranderingen in het gehuurde achter te laten. Tip. U heeft dan recht op een vergoeding, zélfs als de verhuurder de veranderingen niet wil behouden en hij ze er alsnog uithaalt.

Let op. U moet wel kunnen aantonen dat u kosten heeft gemaakt. De hoogte van de vergoeding is meestal slechts een fractie van uw investering.

Nog eens op een rijtje

  • U mag een nieuwe toiletgroep plaatsen als de verhuurder u (schriftelijk) toestemming heeft ge­­geven. Een toiletgroep is immers niet iets wat u bij het einde van de huurovereenkomst makkelijk en zonder kosten kunt verwijderen.
  • Als u de toiletgroep zonder toestemming plaatst, moet u deze op eigen kosten bij het einde van de huur verwijderen en zélfs de oude terugplaatsen (praktisch onmogelijk).
  • Heeft u wel toestemming (en is er niets anders afgesproken)? Dan kunt u kiezen: de toiletgroep achterlaten (u heeft dan recht op een vergoeding) óf verwijderen.
Vraag altijd toestemming aan de verhuurder als u veranderingen aan het gehuurde wilt aanbrengen. U mag de toiletgroep dan aan het einde van de huurovereenkomst laten staan. Als er niets anders is afgesproken, moet de verhuurder u er dan zelfs een vergoeding voor betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01