WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 08.10.2013

Dropbox in het kwadraat

U gebruikt Dropbox om uw bestanden online te bewaren of te synchroniseren tussen verschillende toestellen? Wij testten opnieuw een aantal tools waarmee u de mogelijkheden verder kunt uitbreiden.

DBInbox en DropItToMe

DBInbox ( http://www.dbinbox.com ) is een gratis inbox voor Dropbox. U krijgt een persoonlijke url (in de vorm http://dbinbox.com/uwgebruikersnaam ) en die kunnen anderen gebruiken om snel bestanden met u te delen.

Hoe werkt het? Kies op de homepage van DBInbox de gewenste gebruikersnaam en klik op de groene Link with Dropbox -knop. Er wordt dan gevraagd om in te loggen op uw Dropbox-account en toestemming te geven om hier een extra folder aan te maken. Zodra dat gebeurd is, is http://dbinbox.com/uwgebruikersnaam geactiveerd. U kunt die url dan verspreiden naar bv. uw collega’s om snel bestanden naar u door te sturen. Zij hoeven simpelweg naar dit webadres te surfen en de bewuste bestanden naar de hiervoor voorziene plek te slepen. Die komen dan automatisch in uw Dropbox terecht (in een aparte DBInbox-map). De bestandslimiet bedraagt 50 MB. Tip. U kunt DBInbox desgewenst voorzien van een ‘access code’ die men eerst moet intikken voordat men bestanden kan uploaden.

DropItToMe ( http://www.dropitto.me ) is gelijkaardig. Ook hier krijgt u een unieke url ( http://dropitto.me/uwgebruikersnaam) die gebruikt kan worden om gemakkelijk bestanden naar uw Dropbox te uploaden. De bestandslimiet bedraagt hier 75 MB, een wachtwoord ingeven is verplicht en ‘drag & drop’ wordt niet ondersteund.

SafeMonk

Maakt u zich zorgen over de privacy of de beveiliging van de bestanden die u in de cloud bewaart? Als u geen zin heeft om ze manueel te voorzien van een wachtwoord, dan kunt u de hulp van SafeMonk ( http://www.safemonk.com ) inroepen: die versleutelt bestanden die u in een afzonderlijke folder in Dropbox plaatst. SafeMonk is gratis voor persoonlijk gebruik, maar er zijn ook te betalen formules voor bedrijven.

Hoe werkt het? Nadat u zich gratis geregistreerd heeft op de website, downloadt en installeert u SafeMonk op uw computer (op Windows of Mac). Deze tool creëert dan een extra folder in Dropbox. Wanneer u een bestand naar deze map sleept, dan wordt dat automatisch versleuteld. U kunt het dan alleen openen aan de hand van een wachtwoord. Er bestaan ook SafeMonk-apps voor uw mobiele iOS- en Android-toestellen: wanneer u die installeert, worden de versleutelde bestanden ook gesynchroniseerd op deze apparaten.

Sharing. Het is mogelijk om in Dropbox uw SafeMonk-folder of bepaalde subfolders te delen met anderen (afzonderlijke bestanden delen kan niet). Wanneer zij toegang willen, ontvangt u eerst een ‘access request’: zodra u die goedkeurt, kunnen ze de versleutelde bestanden bekijken. Een voorwaarde is wel dat ze zelf SafeMonk op hun computer geïnstalleerd hebben.

Let op! Bij de registratie ontvangt u een ‘recovery code’. Noteer die zorgvuldig, want die geeft u alsnog toegang tot uw versleutelde bestanden wanneer u uw wachtwoord vergeten zou zijn.

Alternatieven. Een goede vergelijking van nog andere encryptietools voor Dropbox vindt u op Techsupportalert.com ( http://www.techsupportalert.com/best-free-encryption-utility-for-cloud-storage ).

Laat gevoelige bestanden in Dropbox automatisch versleutelen met SafeMonk. Gebruik DBInbox of DropItToMe om anderen gemakkelijk bestanden te laten uploaden naar uw Dropbox.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01