ZAKELIJK - FINANCIEEL - 31.10.2013

Pensioen: zorg voor zekerheid

Ons pensioenstelsel is niet meer zo onwankelbaar als vroeger. Waar vindt u online meer info?

1. Algemeen. Nederlanders vinden hun oudedagsvoorziening belangrijk, maar weten schrikbarend weinig af van hun eigen pensioen. Voor meer informatie is Zowerktpensioen.nl ( http://www.zowerktpensioen.nl ) een goed startpunt. Er is een begrijpelijke en uitgebreide uitleg over pensioenopbouw, een woordenboek met pensioentermen, een pensioenberekenaar en een overzicht van de laatste ontwikkelingen. Informatief is ook het Dossier AOW en pensioen ( http://nos.nl/dossier/142574-aow-en-pensioen/ ) van de NOS. De infografiek laat zien hoe uw pensioenfonds ervoor staat.

2. Persoonlijk. De Stichting Pensioenregister toont op mijnpensioenoverzicht.nl ( https://www.mijnpensioenoverzicht.nl – inloggen met DigiD) hoeveel pensioen u reeds opgebouwd heeft bij welke pensioenfondsen. Daarnaast ziet u hoeveel AOW u gaat krijgen en waar uw nabestaanden op kunnen rekenen na uw overlijden. Bent u voorlopig nog niet toe aan uw pensioen? Dan kunt u met het Pensioen APK van Pensioenkijker.nl ( http://www.pensioenkijker.nl ) aan de hand van vragen over uw situatie nagaan wat in uw geval de aandachtspunten zijn op de weg naar uw pensioen. De site presenteert een lijst met persoonlijke actiepunten en verwijst naar artikelen met nadere informatie.

3. Ondernemers. Voor ondernemers ligt het allemaal nog wat ingewikkelder. Vanaf het moment dat u voor uzelf begint, bouwt u niet (meer) automatisch pensioen op, maar moet u zelf een pot met geld regelen in de vorm van een lijfrenteverzekering, (bank)spaarrekening of fiscale oudedagsreserve. De opties zijn op een rijtje gezet door de Kamer van Koophandel ( http://www.kvk.nl/ondernemen/financien/pensioen/ ), die u tot actie aanzet in het Overzicht: pensioenmomenten . Een vijfstappenplan vindt u op mkbservicedesk ( http://www.mkbservicedesk.nl/1970/hoe-maak-persoonlijk-pensioenplan.htm ).

4. Aanbod. Natuurlijk staan banken en verzekeraars te trappelen om u een pensioenspaarproduct te verkopen. Tip. Neem voor u de knoop doorhakt een kijkje bij Brand New Day ( https://www.brandnewday.nl/ZZP.html ), dat de nadruk legt op het beperken van de servicekosten.

Verdiep u tijdig in uw pensioen, zeker als ondernemer. Zowerktpensioen.nl is een goed startpunt; het Pensioen APK geeft relevant advies.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01