BESTELAUTO - 31.10.2013

Wel bijrijdersplaats, maar geen bijtelling bestelwagen

Voor een bestelwagen met plaats voor een bijrijder geldt bij privégebruik in principe een fiscale bijtelling van max. 25%. Er zijn echter geregeld uitzonderingen die de regel bevestigen. Wat heeft de rechter nu beslist bij een collega-ondernemer?

Privégebruik auto van de zaak. Voor elke auto van de zaak die ook privé ter beschikking staat, geldt een fiscale bijtelling van maximaal 25% van de cataloguswaarde. Daar kunt u uitsluitend aan ontkomen door een sluitende rittenregistratie bij te houden waaruit blijkt dat u minder dan 500 km privé gereden heeft.

Echte bestelauto’s

Echt? De bijtelling geldt niet voor (fiscaal gezien) ‘echte’ bestelauto’s. Daarmee worden bestelauto’s bedoeld die nagenoeg uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer.

Bouw. In de praktijk betekent dit dat wanneer er een (mogelijkheid voor een) zitplaats naast de bestuurder is, er al geen sprake meer is van een ‘echte’ bestelauto. De belastingrechter heeft nu wel in het voordeel van de ondernemer beslist. Lees verder hoe u deze uitspraak van het Hof Arnhem/Leeuwarden in uw voordeel kunt gebruiken!

Wat speelde er bij een collega?

Kleine klussen, aanbouw en onderhoud. De werkzaamheden van collega-ondernemer Xander bestonden voornamelijk uit kleine klussen, zoals aanbouw en onderhoud.

Navorderingsaanslagen van de fiscus. Xander ontving navorderingsaanslagen inkomstenbelasting (IB) voor 2007, 2008 en 2009 wegens het privégebruik van zijn bestelauto.

Uitsluitend voor goederenvervoer. Hij ging daartegen in beroep en stelde dat zijn bestelauto nagenoeg uitsluitend geschikt was voor het vervoer van goederen.

Wat vond de rechter hiervan?

Gelijk! Hof Arnhem-Leeuwarden, 16.09.2013 (GHARL:2013:6525), was het daarmee eens. Gebruik deze uitspraak voor uw bestelauto als een checklist tegen de bijtelling.

  1. Verlengd voor vervoer gipsplaten. Het Hof had vastgesteld dat de bestelauto was verlengd om gipsplaten van een bepaalde afmeting te kunnen vervoeren. Voor dit vervoer waren speciaal bepaalde ruimtes in de bus vrijgehouden.
  2. Sloten en tralies voor gereedschap. Verder waren er op alle deuren van de auto extra (inbraakwerende) sloten geplaatst en waren ook de meeste ramen voorzien van tralies, omdat Xander veel kostbaar bouwgereedschap permanent in de bestelauto had.
  3. Nagelvaste rekken en opbergruimtes.  De zijkanten van het laadgedeelte van de bestelauto waren voorzien van rekken en opbergvoorzieningen die nagelvast zaten.
  4. Werkbank op maat. In het midden van het laadgedeelte bleef alleen een vrije ruimte over waarin een op maat gemaakte werkbank paste. Die ruimte was volgens het Hof volkomen ongeschikt voor het vervoer van personen. Daar deed niet aan af dat het volgens de inspecteur fysiek mogelijk was voor één persoon om zich in die ruimte te wurmen.
  5. Vervoer van persoon bemoeilijkt. Tot slot waren de opbergvoorzieningen zodanig achter de bijrijdersstoel geplaatst dat het vervoer van een persoon op de bijrijdersstoel niet onmogelijk was, maar wel werd bemoeilijkt. Geen bijtelling dus!
Voor een bestelauto die door aard en inrichting (nagenoeg) alleen geschikt is voor goederenvervoer, geldt geen fiscale bijtelling, ook al is er een bijrijdersstoel. Bijv. door sloten en tralies voor dure machines en gereedschappen, nagelvaste rekken en opbergruimtes, enz. (zodanig dat vervoer van bijrijder moeilijk kan).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01