FISCOTIP - 05.06.2014

Uw BV als fiscaalvriendelijke spaarbank

Bij de huidige rentestand is de in box 3 verschuldigde inkomstenbelasting over uw spaargeld zeer fors te noemen. Dat percentage kunt u eenvoudig verlagen door uw eigen spaarbank op te richten. Hoe werkt dat dan?

Belastingheffing over spaargeld

Privé in box 3. In box 3 is (boven het vrijgestelde bedrag) 1,2% belasting over het spaarsaldo verschuldigd, ongeacht de rente die u ontvangt.

Let op. Naarmate de rentevergoeding lager is, stijgt dus de belastingdruk. Van een rente van 1,5%, resteert dus nog slechts 0,3% netto. Een belastingdruk van 80%.

In een BV. Een BV daarentegen betaalt belasting over de werkelijk ontvangen rente. Bij een winst tot € 200.000,- geldt een tarief van 20%. Als u de nettowinst (80%) vervolgens naar privé uitkeert bent u daarover 25% inkomstenbelasting verschuldigd (de tijdelijke tariefsverlaging in 2014 laten we buiten beschouwing).

Per saldo is dan sprake van een belastingdruk van in totaal ‘slechts’ 40%. Bij een rente van 1,5% resteert netto dus 0,9%, dus 0,6% hoger dan in box 3!

Spaargeld in de BV storten

Als agio of als aandelenkapitaal. Het is dus aantrekkelijk om uw spaargelden - voor zover u daarover inkomstenbelasting verschuldigd bent - in uw BV te storten. Hetzij als agio, hetzij als aandelenkapitaal. Let op. U bent dan wel notariskosten verschuldigd.

Aan het eind van het jaar. Omdat de box 3-heffing wordt bepaald op 1 januari, is het het meest voordelig om dat aan het einde van het jaar te doen. Tot die tijd is het rendement in privé immers in wezen al onbelast.

Let op. Houd er wel rekening mee dat de rentevergoeding die banken op zakelijke spaarrekeningen vergoeden, vaak lager is dan die op particuliere spaarrekeningen.

Teruglenen van de BV. Eventueel kunt u het geld vervolgens tegen een zakelijke rente lenen van uw BV. Let op. Daarbij spelen ook factoren als risico, zekerheden, looptijd en aflossingsmogelijkheden een rol. Vervolgens zet u dat geld in privé op een spaarrekening.

Stel dat u het geld zou kunnen lenen tegen een rente van bijvoorbeeld 0,8%. In privé krijgt u 1,5%. Het verschil is voor u een nettorendement in box 3 (immers, de schuld aan uw BV vermindert het box 3-vermogen). Het totale nettorendement is dan zo’n 1,15% (BV 0,8% x 0,5625 plus privé 0,7%). Dit is 0,85% hoger dan in box 3!

Tip. U kunt overigens mogelijk ook nog gebruikmaken van de mogelijkheid om max. € 17.500,- per persoon renteloos te lenen van de BV. In dat geval wordt uw voordeel nog hoger.

Spaargeld uitlenen aan de BV

Zakelijke rente. Als u het geld niet als kapitaal wilt storten kan, bij wijze van alternatief, overwogen worden om het geld vanuit privé uit te lenen aan de BV. Dat zal tegen een zakelijk rentepercentage moeten geschieden. Stel dat de BV 0,8% rente kan ontvangen, dan lijkt 0,75% een zakelijk percentage voor de vergoeding aan u.

Box 1. Deze renteopbrengst is echter niet belast in box 3, maar in box 1 (terbeschikkingstelling) tegen het progressieve tarief (37% tot max. 52%). Van de opbrengst blijft 12% buiten de heffing (tbs-vrijstelling). Aldus kunt u dan een nettorendement behalen van 0,44% (uitgaande van 52%) tot zo’n 0,54% (uitgaande van 37%-tarief). Dat is relatief laag. Dat komt doordat de BV op haar spaargeld een lager rendement behaalt dan u in privé.

Vanuit fiscaal oogpunt kan het aantrekkelijk zijn uw spaargeld in of via uw BV aan te houden. Als de BV met haar reguliere activiteiten risico’s neemt, is deze minder geschikt om daarin uw spaargeld onder te brengen. U zou dan een aparte BV kunnen oprichten, maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01