BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.06.2014

Zorg goed voor uzelf als DGA van uw horeca-BV

Op 16 mei jl. is er een nieuw concept van de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’ gepubliceerd. Hierin staat wanneer u als DGA niet verzekerd bent voor de werknemersverzekeringen. Wat moet u weten c.q. doen?

Voorkom onaangename verrassing DGA

Het is immers geen prettige verrassing als u denkt het allemaal goed geregeld te hebben en u blijkt achteraf niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Hoe checkt u of u sociaal verzekerd bent?

In principe valt u onder het wettelijk stelsel en betaalt u mee en heeft u recht op een wettelijke uitkering als u werkloos wordt of arbeidsongeschikt en aan de geldende voorwaarden voor uitkering voldoet. Valt u niet onder de wettelijke regeling dan is het aan u om zelf iets te regelen. Doet u dat niet dan is er, als u werkloos wordt of arbeidsongeschikt, alleen nog de bijstand.

Wanneer bent u niet verzekerd?

U bent als DGA verzekerd, tenzij:

  • A. u, eventueel samen met uw echtgenote, een zodanig aantal aandelen in de BV heeft dat u uw eigen ontslag kunt tegenhouden. Stel dat de bestuurder volgens de statuten van uw BV met meer dan 50% van de stemmen kan worden ontslagen en u heeft 51%, dan kan dus nooit een andere aandeelhouder u ontslaan zonder uw medewerking;
  • B. de statuten bepalen dat ontslag van de DGA moet plaatsvinden met 2/3 van de uitgegeven aandelen. Dan geldt immers dat de bestuurder samen met zijn echtgenote meer dan 2/3 van de stemmen in de BV moet hebben;
  • C. er meerdere bestuurders zijn die ieder een gelijk of ongeveer gelijk aantal stemmen kunnen uitbrengen als het gaat over ontslag. Denk hierbij aan een BV met bijvoorbeeld vier aandeelhouders die elk 25% van de stemmen hebben (bijvoorbeeld een advocaten- of een artsenpraktijk). Stel dat ook hier ontslag van de bestuurder met meer dan 50% van de stemmen moet plaatsvinden. Dan kan elke aandeelhouder op zich ontslagen worden. Op grond van deze bepaling is er in dit geval tóch sprake van een niet-verzekerde DGA;
  • D. uw bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (ouders, kinderen, oma en opa, kleinkinderen, neven en nichten en hun echtgenoten) 2/3 van de aandelen bezitten en het ontslag kunnen tegenhouden.

Uitspraak rechter in 2013

Sinds een uitspraak uit 2013 van de Hoge Raad, 22.03.2013 ( HR:2013:BY9295 ), wordt dit zo uitgelegd dat de aandelen van de DGA zelf niet meetellen. Als de DGA dus zelf meer dan 1/3 van de aandelen heeft en de rest van de aandelen zit bij bloedverwanten, dan is deze DGA wél sociaal verzekerd wanneer hij niet valt onder A tot en met C.

Let op 1.  Het nieuwe conceptbesluit verandert deze uitleg. De aandelen van de DGA zelf tellen dan ook mee. Daardoor is een DGA straks in sommige gevallen sneller uitgesloten van het wettelijk stelsel. Let op 2.  Het gaat in de vorenstaande gevallen steeds om een bestuurder die ook bij de Kamer van Koophandel als officieel bestuurder staat ingeschreven.

Wat doet u als onverzekerde?

Zorg voor inkomen als u arbeidsongeschikt wordt. U kunt een verzekering sluiten bij een verzekeringsmaatschappij en soms ook bij het UWV. Vergelijk op http://www.datishetverschil.nl diverse aanbieders. Let op. Werkloosheid is niet verzekerbaar.

Ga na of u als ondernemer wel verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid. Valt u in het wettelijk stelsel, dan is het geregeld. Valt u daarbuiten? Zorg dan dat u zelf een verzekering regelt om nare verrassingen bij arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01