ADVISEUR - 08.08.2014

Weet wat u gefactureerd krijgt

Als u bij een fiscaal geschil een adviseur inschakelt, kan de rekening fors oplopen. Bij onduidelijkheid hierover dient de adviseur echter binnen het redelijke te blijven. Wat is ‘redelijk’ en wat besliste de rechter onlangs?

Uurtje-factuurtje … De hoogte van een adviestarief hangt voor een groot deel samen met de genoten opleiding. Academici en grote, internationale kantoren gaan qua tariefstelling aan kop. Bovendien geldt in de regel ‘uurtje-factuurtje’ en zijn er vaak niet eens vaste prijsafspraken.

Duidelijkheid dient beider belang. Toch is het van uitermate groot belang om vooraf duidelijkheid te hebben over de omvang van de factuur. Dat geldt zowel voor de cliënt als voor de adviseur. Dit gemeenschappelijke belang kwam onlangs nog naar voren in een zaak die voor de rechter diende. De ingeschakelde adviseur had een rekening geschreven die naar de mening van zijn cliënt veel te hoog was. Wat speelde er en hoe kunt u dit soort vervelende situaties voorkomen?

Duur advies

In de betreffende zaak ging het om de vraag of inkomsten uit woningverhuur in box 1 of box 3 belast moesten worden. De zaak hing samen met de terugvordering van een Wajong-uitkering door het UWV, vanwege de inkomsten uit woningverhuur. Hierover werden al procedures gevoerd voor de Rechtbank Arnhem, het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Centrale Raad van Beroep.

Hoog IQ. Hierbij werden enkele hooggeleerde deskundigen ingeschakeld, die ondanks hun bovengemiddelde IQ nauwelijks oog hadden voor het tarief van het door hen verrichte werk.

Hoge factuur. Toen het bedrag inmiddels tot ruim boven de € 70.000,- was opgelopen, zette hun cliënt de hakken in het zand, waarna de zoveelste rechtsgang volgde. Ditmaal over de verplichting tot betaling van de factuur.

Onduidelijkheid troef

Zo ontbrak om te beginnen een schriftelijke opdrachtbevestiging. Omdat uit de stukken echter duidelijk werd dat er wel degelijk werkzaamheden waren verricht, moest er door de rechter een redelijke beloning worden vastgesteld. Omdat afspraken over uurtarieven en betaling ontbraken, was dat nog een hele klus.

Belang bepalend. Voor de rechter was met name bepalend dat het fiscale belang slechts € 6.716,- bedroeg. Bovendien was de uitslag van de fiscale procedure nauwelijks van belang voor de terugvordering van de Wajong-uitkering van € 113.000,-. Van de facturen was inmiddels al een bedrag van € 12.791,- betaald, oftewel bijna het dubbele van het mogelijk te realiseren voordeel! De rechter vond dit meer dan voldoende en wees het verzoek om betaling van de hele factuur dan ook af.

Wat is voor u van belang?

Spreek met uw adviseur de te verwachten kosten af en leg dit alles schriftelijk vast. Dat geldt ook voor bijkomende kantoor- of administratiekosten, die veelal een opslag op het uurtarief zijn. Vermeld ook of de prijzen in- of exclusief btw zijn.

Volgens de rechter had de uitkomst van de procedure anders kunnen zijn als er vooraf een redelijke kostenschatting was gemaakt.

Ook speelde mee dat er niet op was gewezen dat de uitkomst van de fiscale kwestie nauwelijks van invloed op de zaak versus het UWV zou zijn.

De adviseurs waren hierin dus tekortgeschoten en dit kwam ze duur te staan.

Zorg dat er duidelijkheid is over de omvang van de factuur inzake fiscale advisering. Is deze duidelijkheid er niet, dan zal de rechter de kosten afwegen tegen het te behalen voordeel. Zorg dat afspraken altijd schriftelijk vastliggen en gebruik zo mogelijk een kostenschatting vooraf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01