Alle domeinen

2014 - Augustus

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 29.08.2014

Doeltreffend aan de slag met TeamViewer

Het gratis pogramma TeamViewer is wellicht de bekendste oplossing om pc’s op afstand te besturen. Welke mogelijkheden biedt TeamViewer precies en hoe configureert u het optimaal?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 29.08.2014

Maak wifi en dataverkeer sneller


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 29.08.2014

Dubbele bestanden verwijderen


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 29.08.2014

Is html5 iets voor u?

Html5 is de nieuwste standaard die een betere ondersteuning voor interactieve webapplicaties belooft. Moet u uw website nu gaan aanpassen aan deze programmeertaal?

ZOEKEN - SOCIALE MEDIA - 29.08.2014

Zoeken in het sociale web

Socialemediakanalen zijn moeilijk te doorzoeken. Het kan (soms) op de site van het medium zelf of in beperkte mate via Google. Toch is er sinds kort een aantal extra mogelijkheden om ‘sociaal te zoeken’.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 29.08.2014

Crowdfunding: iets voor u?

De populariteit van crowdfunding zit ook in Nederland in de lift. Een nieuwe scan vertelt u of deze alternatieve financieringsoptie interessant is voor uw bedrijf.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 29.08.2014

Virussen online opsporen?

Een goed beveiligingspakket beschermt uw computer tegen allerlei malware en is dus onmisbaar. Voor een second opinion kunt u ook terugvallen op een onlinevirusscanner. Waar kunt u hiervoor zoal terecht?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 29.08.2014

Publieke hotspots niet zonder risico’s!

U bent op zakenreis of met vakantie en om roamingkosten te vermijden of op plaatsen waar u geen 3G-verbinding heeft, maakt u met uw tablet of smartphone een verbinding met een openbare hotspot. Zijn daar gevaren aan verbonden?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 29.08.2014

(Vakantie)foto’s bewerken

Wanneer u geen (dure) Photoshop-software in huis heeft, bestaan er nog andere manieren om foto’s te bewerken. Een overzicht van de mogelijkheden.

SOFTWARE - WINDOWS - 29.08.2014

Plaats niet alles op uw Windows-bureaublad

Het Windows-bureaublad is een van de bewaaropties die u altijd bovenaan te zien krijgt als u ‘ Opslaan als’ selecteert. Veel mensen bewaren hun bestanden dus daar. Maar is dat wel zo’n goed idee?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 29.08.2014

E-mailtools voor af en toe

Sommige e-mailtools heeft u niet alle dagen nodig, maar kunnen bij gelegenheid wel handig of gewoon leuk zijn. Wij selecteerden er enkele voor u.

SOFTWARE - HULPPROGRAMMA’S - 29.08.2014

Vermijd het om altijd hetzelfde te moeten typen

Zelfs al kunt u blind en snel typen, dan nog is alle tijd die u kunt uitsparen bij het typen, mooi meegenomen. Met automatische tekstvervanging kunt u zichzelf veel moeite besparen.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 29.08.2014

Projecten opvolgen met Wunderlist

Cloudtools om projecten met anderen te beheren en op te volgen zijn overvloedig aanwezig op internet. Wunderlist is er zo een. De mogelijkheden hiervan werden uitgebreid. Interessant voor u?

PERSONEEL - 29.08.2014

Bewijs maar dat ik het niet goed heb gedaan ...

Onlangs moest een gerenommeerd hotel uit het Limburgse zich verantwoorden voor de rechter omdat dat de chef-kok geen contract voor onbepaalde tijd gaf terwijl dat wel te verwachten was. Wat ging er mis en wat kunt ú daarvan leren?

BANKZAKEN - 29.08.2014

Betaalrekening zonder poespas

Voor kleine horecaondernemingen zijn zakelijke betaalrekeningen vaak erg duur vanwege allerlei onnodige extra’s. Meestal krijgt u ook geen creditrente en betaalt u een hoge debetrente bij roodstand. In het nieuws waren twee alternatieven.

BELASTINGEN - 29.08.2014

Belasting betalen over schadevergoeding?

Als u schade lijdt en u hier een vergoeding voor krijgt, dan moet u weten of deze fiscaal belast is of niet. Anders kunt u zomaar een deel daarvan naar de fiscus brengen. Waar hangt dit van af en waar moet u op letten?

INTERNET EN RECHT - 29.08.2014

Problemen met de cloud, hoe gaat u daarmee om?

Wat gebeurt er als u als horecaondernemer de cloudleverancier niet meer kunt betalen of als de cloudleverancier failliet gaat? Hoe gaat u daarmee om? Heeft u nog toegang tot uw eigen bestanden?

HORECAKOSTEN - 29.08.2014

Weggevertjes bijhouden of niet?

Als horecaondernemer bent u verplicht een administratie te voeren. Hoever gaat dit? Kan de fiscus ook te veel vragen? Wat vond de rechter?

VOEDSELVEILIGHEID - 29.08.2014

Hoe reageert u op voedselallergie?

Met ingang van 13 december 2014 bent u verplicht om uw gasten te informeren over mogelijke voedselallergenen in uw gerechten. Welke (re)actie wordt er van u verlangd? En waarom is die actie van u van belang?

BEDRIJFSOVERDRACHT - 29.08.2014

Bedrijfsoverdracht via ‘zachte’ lening?

Als u uw horecabedrijf overdraagt aan uw kind, kunt u direct de rekening opmaken en incasseren. U loopt dan geen financieel bedrijfsrisico meer. Voor beide partijen kan het echter voordelig zijn als u nog wat geld in de zaak laat.

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 29.08.2014

Werkruimte huurwoning aftrekbaar, toch?

Als u in uw huurwoning een werkruimte heeft, leidt dit onder omstandigheden tot een aftrek op de winst. Dat de regels hieromtrent nog niet zo makkelijk zijn, bleek onlangs uit een uitspraak van de rechter in Den Haag. Wat speelde er?

TOESLAGEN - 29.08.2014

Ontvangen heffingskortingen weer terugbetalen?

Als u wilt, kunt u de heffingskortingen waarop u recht heeft, al via een voorlopige aanslag laten uitbetalen. Daar zit wel het risico aan vast dat u het geld later moet terugbetalen. Hoe kan dat en hoe kunt u dit voorkomen?

PERSONEEL - 29.08.2014

Veranderingen arbeidsrecht


INKOMSTENBELASTING - 29.08.2014

Buitenkansje, maar wél belast

Een ondernemer wordt getipt door zijn schoonvader. Hij koopt een pand en verkoopt het weer snel met ca. € 200.000,- winst. Is dit een belaste verkoopwinst?

HANDELSPRAKTIJK - 29.08.2014

Nieuwe regels voor verkoop aan consumenten

Sinds 13 juni 2014 geldt voor ‘handelaren’ die zakendoen met consumenten, het nieuwe consumentenrecht. Hoe ruim of hoe eng is het begrip ‘handelaar’? Met andere woorden: krijgt u in uw bedrijf ook te maken met deze nieuwe regels?

BEDRIJFSKREDIET - 29.08.2014

Borgsteller betaalt als laatste. Of toch niet?

Borgstelling is een manier om een financiering voor elkaar te krijgen. De grens met andere vormen van ‘garantstelling’ kan echter vaag zijn. Let op dat de borgsteller niet als eerste de rekening betaalt! Hoe zit dat?

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 29.08.2014

Al nagedacht over de bedenktijd voor consumenten?

Sinds 13 juni 2014 gelden er nieuwe regels voor overeenkomsten met consumenten. Zo hebben consumenten een ruimere bedenktijd bij overeenkomsten van koop op afstand en buiten een winkel gesloten. Wat is er nieuw?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 29.08.2014

Financiële verstrengeling echtgenoten

Als een echtgenoot betaalt voor een goed dat eigendom wordt van de ander, was er tot 2012 alleen een verplichting tot het terugbetalen van het oorspronkelijk verstrekte bedrag. Sindsdien geldt echter de ‘beleggingsleer’.

FINANCIERING - 29.08.2014

Méér lenen én energie besparen?

Uw cliënt wil een woning kopen en meteen een hele rits aan energiebesparende maatregelen nemen. Hoe pakt dat uit voor zijn hypotheek?

UW RAADSMAN - 29.08.2014

Schuiven met rentebetalingen: aantrekkelijk?

Het kan aantrekkelijk zijn om bij wijzigingen in het inkomen rentebetalingen van de eigenwoningschuld in een ander kalenderjaar te laten vallen. Is dit bij de nieuwe fiscale wetgeving sinds 2013 nog steeds mogelijk?

BOUWRECHT - 29.08.2014

Aannemer failliet halverwege de bouw. Wat nu?

In de bouw komen faillissementen nog altijd vaak voor. Een bittere pil voor u als eigenaar, want wie bouwt de woning(en) nu af? Kunt u zomaar overstappen naar een andere partij en wat moet u nog betalen aan de failliete aannemer?

BESTEMMINGSPLAN - 29.08.2014

Concurrent? Schiet niet met losse flodders!

Uw cliënt is eigenaar van een supermarkt. Hij wil in beroep gaan tegen het nieuwe bestemmingsplan dat de komst van een nieuwe supermarkt mogelijk maakt. De fase van ‘roept u maar …’ is voorbij. De rechter toetst nu anders.

IN DE KIJKER - 29.08.2014

Makelaar mag opdracht opzeggen bij uitblijven reactie

In de huidige tijd is goede communicatie meer dan ooit van belang. Het is dan lastig werken met een opdrachtgever die niet op uw telefoontjes en brieven reageert. Kunt u dan als makelaar de overeenkomst met uw cliënt beëindigen?

LOKALE HEFFINGEN - 29.08.2014

Verdubbeling OZB willekeurige belastingheffing?

Gemeentes mogen zelf de hoogte van het OZB-tarief vaststellen zolang dit niet leidt tot een willekeurige belastingheffing. Onlangs besliste de Rechtbank Oost-Brabant dat zelfs een verhoging met ruim 85% nog door de beugel kan.

BEDRIJFSHUUR - 29.08.2014

Huurder failliet: contract opzeggen of even wachten?

Helaas gaan huurders van bedrijfsruimte nogal eens failliet. In dat geval mag zowel de curator als de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen. Maar waar doet u als verhuurder verstandig aan: meteen opzeggen of even afwachten?

LOONHEFFING - 21.08.2014

Werkkostenregeling gaat door!

Begin juli heeft staatssecretaris Wiebes de langverwachte brief over de werkkostenregeling aan de Tweede Kamer gestuurd. Wat zit er in de pijplijn?

ONROERENDE ZAKEN - 21.08.2014

Leegstand pand en btw-teruggaaf

Er staan tegenwoordig veel bedrijfspanden leeg. De Hoge Raad heeft een voor de vastgoedpraktijk belangrijke uitspraak gedaan over de aftrek van btw voor een onroerende zaak die na een periode van btw-vrijgestelde verhuur, leegstaat.

FISCOTIP - 21.08.2014

Bedrijfsopvolging bij overlijden regelen

Als directeur-grootaandeelhouder zit u lekker stevig in het zadel en u wilt ondanks uw leeftijd graag zo verder ondernemen. U gunt uw kinderen weliswaar de aandelen in de zaak, maar een overdracht tijdens uw leven is voorlopig niet aan de orde.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.08.2014

Hoe als aandeelhouders grip houden op de BV-directie?

Aandeelhouders hebben er alle belang bij om controle uit te oefenen op de directie. Welke mogelijkheden hebben ze dan? Wat staat er in de wet? Wat is er geregeld in de ‘flex-BV-wetgeving’? Hoe houdt u een vinger aan de pols?

CONTROLE - 21.08.2014

Btw-controles aangescherpt


PENSIOEN - 21.08.2014

Pensioenbrief weer aanpassen!

De zogenaamde ‘Wet VMO’ is door de Eerste Kamer. Daarmee is de definitieve invoering van het eerder gesloten Pensioenakkoord een feit. Voor u als DGA betekent dit wederom een noodzakelijke aanpassing van uw pensioenbrief.

IN DE PIJPLIJN - 21.08.2014

VAR 2014 langer geldig


PERSONEEL - 21.08.2014

Stamrecht-BV kan niet meer, hoger pensioen doen?

Per 1 januari 2014 is de stamrechtvrijstelling uit de loonbelasting verdwenen. Wie nu nog een gouden handdruk meekrijgt omdat hij ontslagen wordt, moet gewoon belasting betalen. Kan daar nog iets aan gedaan worden?

AUTO VAN DE ZAAK - 21.08.2014

Geen bijtelling, geen aftrek eigen bijdrage

In de regel wordt een door de werknemer betaalde eigen bijdrage voor het privégebruik van zijn auto van de zaak in mindering gebracht op de bijtelling. Maar wat als er geen sprake is van een bijtelling voor privégebruik?

BOEKHOUDING - 08.08.2014

Fiscale werkkostenregeling definitief?

Op 1 januari 2015 gaat de fiscale werkkostenregeling (WKR) definitief en verplicht in. Bent u er als werkgever op tijd klaar voor? Wat speelt er en wat te doen?

PRIVACY - 08.08.2014

Wat betekenen de nieuwe privacyregels voor u?

De EU wil de privacy van haar burgers beter beschermen via een nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (hierna: ‘AVG’). Die is nodig door de toename van digitale gegevensverwerking. Hoe krijgt ú daarmee te maken?

FISCALE OUDE DAG - 08.08.2014

Pensioenfonds zzp’ers komt er in 2015


MAATSCHAP - 08.08.2014

Oprotpremie voor scheidende maat is aftrekbaar

Als het echt slecht gaat in uw maatschap moet u soms snel maatregelen nemen en uw maat ‘uitkopen’. Kunt u de rekening daarvan dan (deels) bij de fiscus neerleggen of draait u overal zelf voor op? Wat zei de rechter daar nu over?

SAMENWERKING - 08.08.2014

Wat heeft ú geregeld voor langdurige ziekte?

Als lid van een maatschap of vennootschap onder firma moet u ook bij ziekte en arbeidsongeschiktheid financieel uw eigen boontjes doppen. Hoe kunt u bij de start van de samenwerking al stilstaan bij de gevolgen daarvan?

EUROPEES RECHT - 08.08.2014

Langere bedenktijd voor consument


GEZONDHEIDSRECHT - 08.08.2014

Behandelovereenkomst opzeggen, zet uw ergernis opzij!

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met iemand waarmee hij niet (meer) door één deur kan. In het uiterste geval mag u een patiënt de deur wijzen. U moet echter wel zorgvuldig zijn bij het opzeggen van de behandelovereenkomst …

OUDEDAGSVOORZIENING - 08.08.2014

De medicus en de (fiscale) oudedagsreserve

(Para)medici die in fiscale zin ondernemer zijn, kunnen (meestal) gebruikmaken van de oudedagsreserve (de OR). Voor hen is er in veel gevallen sprake van samenloop met een verplicht beroepspensioen. Wat is goed om te weten?

COMPUTER - ADMINISTRATIE - 08.08.2014

Hoe zeker is ‘Zeker-Online’?

Voor steeds meer processen in uw bedrijf maakt u gebruik van een computer en steeds vaker staan de data niet op uw eigen computer maar ergens ‘in the cloud’. Hoe weet u met welke leverancier u veilig in zee kunt gaan?

ADVISEUR - 08.08.2014

Weet wat u gefactureerd krijgt

Als u bij een fiscaal geschil een adviseur inschakelt, kan de rekening fors oplopen. Bij onduidelijkheid hierover dient de adviseur echter binnen het redelijke te blijven. Wat is ‘redelijk’ en wat besliste de rechter onlangs?

ERFBELASTING - 08.08.2014

Belastingbesparing bij niet-uitbetaalde schenkingen

Schulden van een overledene komen in mindering op zijn nalatenschap. Dat geldt echter niet altijd voor schenkingen onder schuldigerkening aan zijn kinderen. Hoe zorgt u voor een goede fiscale regie?

RECHTSVORM - VOF - 08.08.2014

Uitkoopsom firmant of vennoot soms aftrekbaar

Als het slecht gaat binnen een Vof of een man-vrouwfirma is het soms beter afscheid van elkaar te nemen. Betaalt u daarvoor een afkoopsom, is die dan aftrekbaar? Wanneer is dat zo en wat besliste de rechter hier onlangs over?

CONTROLE - 08.08.2014

“Maar die gegevens zijn gestolen!”

Sinds 1 juli 2011 kan met een ‘informatiebeschikking’ getoetst worden of de door de fiscus opgevraagde informatie wel relevant is. Heeft u daar veel aan?

AANSCHAF AUTO - 08.08.2014

Tweedehands zeker geen tweede keus

De aanschaf van een tweedehands auto die op de zaak wordt gezet, kent een aantal belangrijke voordelen inzake de bijtelling voor privégebruik. Welke zijn dat en hoe kunt u hier optimaal gebruik van maken? En wat is dan de besparing?

PERSONEEL - 08.08.2014

Nieuwe regels voor tijdelijke arbeid

Een aantal veranderingen op het gebied van tijdelijke contracten gaat in per 1 januari 2015. Waar moet u dan bij een nieuw contract rekening mee houden?

ADVISEUR - 08.08.2014

Waar kunt u beter over zwijgen?

Uw accountant, boekhouder of horeca-adviseur is een vertrouwenspersoon. U bespreekt met hem niet alleen uw jaarcijfers, maar ook persoonlijkere zaken die van invloed kunnen zijn op uw bedrijfsvoering. Hoe vertrouwelijk zijn deze gesprekken?

PERSONEEL - 08.08.2014

Laatste kans fiets van de zaak?

Met ingang van 2015 zal de werkkostenregeling voor alle werkgevers verplichte kost worden. Dit betekent ook dat de huidige regeling voor een fiets van de zaak komt te vervallen. Hoe werkt dit precies? En wat is er straks nog wél mogelijk?

WET- EN REGELGEVING - 08.08.2014

Volmacht is handiger dan bewind!

Wat kunt u regelen voor uw oude dag als u niet meer zelfstandig kunt handelen? Is er dan toestemming nodig van een arts of van de rechtbank? Of kan dat gemakkelijker?

BELASTINGCONTROLE - 08.08.2014

Fiscus wil ook horeca meer gaan controleren, wat nu?

De fiscus zal zijn nieuw geworven medewerkers eropuit gaan sturen om meer boekenonderzoeken (controles) uit te gaan voeren. Waarop men zal gaan controleren is de vraag. Wat staat met stip in de controletop? Wat kunt u nu doen?

ADMINISTRATIE - 08.08.2014

Wat met uw agenda op dat oude mobieltje?

Volgens de wet en de rechtspraak hoort alles wat enig licht kan werpen op uw fiscale verplichtingen, tot uw horeca-administratie. Dus ook uw (elektronische) agenda. Hoe zit het dan met de gegevens in uw elektronische agenda?

AFTREKPOST - 08.08.2014

Buitenlandse verkeersboetes nu nog aftrekbaar?

Staatssecretaris Wiebes heeft aangekondigd dat per 2015 ook buitenlandse boetes niet langer aftrekbaar zijn van uw Nederlandse winst. U kunt dus tot en met 2014 nog bijv. verkeersboetes uit het buitenland fiscaal aftrekken. Hoe?

ZIEKTE - 08.08.2014

Niet werken als je ziek bent? Dan ook geen loon!

Uw werknemer is ziek en de bedrijfsarts vindt dat hij niet kan werken (hij is arbeidsongeschikt). Na een tijdje vindt de deskundige dat hij wel weer voor 50% kan werken. Uw werknemer weigert dit. Mag u nu zijn hele loon stopzetten?

LOONADMINISTRATIE - WERKKOSTENREGELING - 08.08.2014

Werkkostenregeling, maak iemand verantwoordelijk!

De werkkostenregeling stelt nogal wat eisen aan de loonadministratie. Maar alleen daarmee bent u er nog niet. Er zal ook een directe koppeling met de financiële administratie moeten zijn. Waarom? Wie zorgt daarvoor in uw bedrijf?

ARBEIDSCONTRACT - 08.08.2014

Is een kort contract duurder?


SAMENWERKING - 08.08.2014

Hoe maakt u een winnend team?

Twee collega’s communiceren nauwelijks met elkaar, het klikt niet tussen die twee. Wat is hieraan te doen? Hoe kan het teameffectiviteitsmodel u helpen? Hoe pakt u het kwaad bij de wortels aan?

FLEXIBELE ARBEID - 08.08.2014

Oproepcontracten op de schop?

Per 1 januari 2015 gaat de wetswijziging in voor oproepcontracten. Waar moet u rekening mee houden?

SANCTIES - 08.08.2014

Dat kunt u niet over uw kant laten gaan!

Het komt in de beste bedrijven voor: een medewerker die zich niet aan uw instructies op de werkvloer houdt of zich anderszins misdraagt. U móét dan iets doen! Wat zijn uw mogelijkheden in dat geval en hoe zorgt u dat hij blijft werken?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 08.08.2014

Vrijwillig langer ziekengeld betalen kan slim zijn

Op grond van de Wet verbetering poortwachter bent u samen met uw medewerker verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Om de re-integratie te laten slagen, kan een vrijwillige verlenging van de loondoorbetaling een uitkomst zijn.

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 08.08.2014

Heeft u een ‘(over)gewichtige’ medewerker?

Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw medewerkers op veilige wijze hun werk kunnen doen. En hoe zit dat andersom? Moeten zij gezond genoeg zijn om hun werk naar behoren te kunnen doen? En zo niet, kunt u hen dan ontslaan?

BELASTINGEN - 08.08.2014

Belastingdienst keert een verkeerd bedrag uit, wat nu?

Het gebeurt vaker dan u denkt: de Belastingdienst die een verkeerd bedrag uitkeert. Dat kan verschillende redenen hebben. Soms is het uw eigen risico, soms is het voor de fiscus een kwestie van twee keer uitbetalen. Wat speelt er?

BOER EN BEDRIJF - 08.08.2014

eHerkenning voor RVO, wat moet u regelen?

Uw gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen bij RVO (voorheen Dienst Regelingen) komt te vervallen. In plaats daarvan moet u gebruik gaan maken van eHerkenning. Wat moet u per 1 januari 2015 geregeld hebben?

PENSIOEN - 08.08.2014

Moet pensioen fiscaal anders?

Op 27 mei jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met de versobering van de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2015. Wat speelt er nu?

FISCALE WINST - 08.08.2014

Met een herinvesteringsreserve (HIR) bespaart u méér

Met een herinvesteringsreserve (HIR) kunt u belastingheffing over de boekwinst bij de verkoop van het bedrijfsmiddel uitstellen. Hoe werkt dat? Wat zijn de fiscale spelregels? Hoe speelt u op safe?

BOER EN PRIVÉ - 08.08.2014

Tweede echtgenoot en stiefkinderen

Kunnen de kinderen uit een eerste huwelijk hun erfdeel opeisen bij hun stiefouder? Mag deze de gehele erfenis opmaken? Wat staat er in de wet en wat is goed om te weten?

BOER EN BEDRIJF - 08.08.2014

Bermen soms te gebruiken voor toeslagrechten

Heeft u bermen in gebruik? Dan kunt u deze soms gebruiken voor het benutten voor toeslagrechten. Ondanks dat bermen in principe hiervoor zijn uitgesloten. Hoe zit dit? Wat heeft de rechter hier onlangs over gezegd?

FINANCIERING - 08.08.2014

Uitbreidingsfinanciering nodig?

De land- en tuinbouw doet het goed. Zo steeg de waarde van de geëxporteerde producten in 2013 met 5% tot maar liefst € 83 miljard. Veel bedrijven willen uitbreiden, maar krijgen de benodigde financiering niet rond. Wat nu?

RECHT VAN DE BOUW - 08.08.2014

Geen fout in de opdracht, toch waarschuwingsplicht?

Heeft een aannemer áltijd een waarschuwingsplicht of is dat alleen in bepaalde gevallen zo? Wat staat er in de wet? Wat heeft de rechter gezegd in een zaak die speelde over het leveren en plaatsen van kozijnen met gehard glas?

RECHT VAN DE BOUW - 08.08.2014

Andermans factuur niet via uw bedrijf laten lopen

Collega-aannemer Jan werd ongewild de dupe van een ‘klantendienst’ door de factuur van een leverancier van zijn collega via zijn bedrijf te laten lopen. Waar ging het fout? Wat had hij niet moeten doen? Welk risico liep hij?

CONTROLE - 08.08.2014

Aanscherping btw-controle

Wiebes’ voorganger (Weekers) sneuvelde na een aantal incidenten. Dat zal mij niet gebeuren, dacht Wiebes. Nu dus een aanscherping van de btw-controles?

BURENRECHT - 08.08.2014

Pand onbereikbaar? Dan maar via de noodweg!

Als een pand via de openbare weg onbereikbaar is, mag dan het perceel van de buurman worden gebruikt? Wat staat er in de wet? Wat kunt u met een noodweg? Wat heeft de rechter recentelijk beslist?

BOUWLEGES - 08.08.2014

Leges, hoe daar nu mee om te gaan?

U heeft plannen voor nieuwbouw of voor een uitgebreide verbouwing. Bij de gemeente moet u dan een omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning) aanvragen. En daarvoor moet u leges betalen. Hoe worden die niet te hoog?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 08.08.2014

BV-jaarrekening publiceren? Ja, altijd!

In Nederland bestaan er veel slapende (inactieve) BV’s. Hun comateuze toestand is geen reden om de jaarrekening maar niet meer bij de Kamer van Koophandel te publiceren. Wat speelde er bij een ‘dakconstructies-en-pannendaken-BV’?

BESTEMMINGSPLAN - 07.08.2014

Wijziging bestemmingsplan goed motiveren

Als u uw bedrijf of bedrijventerrein wilt uitbreiden, is hier vaak een bestemmingsplanwijziging voor nodig. Tegenwoordig moet daarbij rekening worden gehouden met de ‘ladder voor duurzame verstedelijking’. Hoe zit dat?

APPARTEMENTSRECHTEN - 07.08.2014

Als de VvE onbestuurbaar wordt …

Besluitvorming in de VvE geschiedt bij een meerderheidsbesluit, eventueel een gekwalificeerde meerderheid. Betekent dit dan dat een ‘dwarsligger’ die de meerderheid van de stemmen kan uitbrengen zich ook alles kan veroorloven?

FINANCIERING - 07.08.2014

Extra hypothecaire inschrijving?

Er wordt vaak gezegd dat het verstandig is een hoger bedrag aan hypotheek te laten inschrijven dan het bedrag van de lening. Maar is dat wel (altijd) zo?

Cookiebeleid