Oprotpremie voor scheidende maat is aftrekbaar
Er was eens …
Hellend vlak. Het gaat al tijden slecht in uw maatschap. De resultaten laten al jaren te wensen over en de kosten rijzen letterlijk de pan uit. U ziet uw praktijk elke dag verder afglijden.
We stoppen nú! U vindt dat dit alles te maken heeft met de werkhouding en de levenswandel van uw maat en de spanning is dan ook te snijden. Gesprekken met een mediator hebben niets opgeleverd en u ziet nog maar één uitweg: uw maat moet snel vertrekken!
Wie zal dat betalen?
Afspraken. Uw maat is het absoluut niet met u eens, maar ook hij is het geruzie zat. Hij wil best vertrekken, maar gezien zijn negatieve kapitaal kan hij zich dat nu nog niet veroorloven. Zodra de kapitaalrekening weer zwarte cijfers vertoont, is hij bereid zijn biezen te pakken. U legt dit vast in een vaststellingsovereenkomst en haalt opgelucht adem.
Een gat in zijn hand
Het wordt steeds erger. De kapitaalrekening van uw vennoot gaat echter een steeds groter tekort vertonen. In verband met zijn aanstaande vertrek draagt uw maat - zeker in uw ogen - bovendien nog nauwelijks bij aan het resultaat van de maatschap. Op deze manier kunt u blijven werken tot u een ons weegt ...
Afscheidscadeau
Als het écht niet anders kan ... In een goed gesprek laat u uw maat weten dat u denkt dat er nu echt een einde moet komen aan uw samenwerking. Om een opening te forceren, biedt u aan de kapitaalrekening van uw maat op nul te zetten. Dat kost u wel handenvol geld, maar zonder deze oplossing dreigt u er zelf ook aan onderdoor te gaan.
Hoe zit dat fiscaal?
Welk fiscaal label? Bij het opmaken van de jaarrekening en van uw aangifte inkomstenbelasting komt de vraag aan de orde hoe de oprotpremie voor uw maat fiscaal moet worden gekwalificeerd.
Volgens vaste rechtspraak ... Zelf vindt u uiteraard dat deze uitgave zakelijk is en dus (ineens) aftrekbaar, maar de ervaring leert dat de fiscus vaak anders denkt. Gelukkig voor u heeft de Hoge Raad al in 1955 een arrest gewezen waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen:
- het uitkopen van een vennoot om zelf een groter aandeel in de winst te krijgen; en
- het uitkopen van een vennoot omdat deze niet langer te handhaven is.
In het eerste geval wordt de uitkoopsom in het gunstigste geval aangemerkt als goodwill en mag dan in 10 jaar worden afgeschreven. In het laatste geval is de uitkoopsom (in uw geval het wegstrepen van het negatieve kapitaal van uw maat) aftrekbaar van de winst, en wel ineens.
Niets veranderd. Deze opvatting van de Hoge Raad lijkt gedateerd, maar recentelijk, 12.06.2014 ( RBZWB:2014:3039 ) heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een beslissing genomen waarbij de rechter verwijst naar de eerdere beslissing van de Hoge Raad. Het werkt dus nog steeds!