Werkruimte huurwoning aftrekbaar, toch?
In beginsel is kostenaftrek voor werkruimte bij een koopwoning maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Bij een huurwoning kunt u wél kosten aftrekken, mits u het goed aanpakt.
Wanneer aftrek deel huur?
Ten minste 10% zakelijk. Bij een huurwoning is het van belang dat de werkruimte in ieder geval 10% of meer van de gehele woning bedraagt. In dat geval mag u het huurrecht tot uw ondernemingsvermogen rekenen. Met als gevolg dat u de betaalde huur eerst in zijn geheel in aftrek op de winst brengen. Vervolgens corrigeert u dit voor het privégebruik van de rest van de woning. Deze correctie bedraagt in 2014 in de meeste gevallen 1,7% van de WOZ-waarde van uw woning.
Tijdig kiezen! U, of uw adviseur, moet de keuze (huurrecht wel of geen ondernemingsvermogen) maken in de aangifte inkomstenbelasting. En wel in de aangifte over het jaar waarin u uw bedrijf start of de werkruimte in gebruik neemt. In de volgende jaren zit u aan deze keuze vast, tenzij de omstandigheden belangrijk veranderen.
Onverwachte rechtspraak
Het voorgaande leek duidelijk. Tót een recente uitspraak van de Rechtbank in Den Haag, 21.06.2014 ( RBDHA:2014:7415 ). Een zzp’er had het huurrecht van zijn werkkamer tot het ondernemingsvermogen gerekend en zo € 8.933,- in aftrek op de winst gebracht. De inspecteur ging niet akkoord, omdat de woning voor minder dan 10% zakelijk werd gebruikt . Daarop stapte de man naar de rechter. En die rechter zei dat het er helemaal niet toe doet hoeveel procent het zakelijk gebruik bedraagt.
Rechter de fout in?
Huur of kosten? Deze rechter was van mening dat dekosten van de werkkamer niet aftrekbaar zijn omdat een huurwoning niet tot het ondernemingsvermogen kán behoren. Deze rechter gaat daarmee voorbij aan andere uitspraken, bijvoorbeeld die van het Gerechtshof Amsterdam, 22.10.2008 ( GHAMS:2008:BG0963 ).
Standpunt Belastingdienst. Ook de Belastingdienst is van mening dat aftrek van betaalde huur mogelijk is. Mits de werkruimte meer dan 10% van de woning uitmaakt én mits tijdig gekozen (zie hiervoor). Dit blijkt bijvoorbeeld uit het standpunt van de inspecteur in deze procedure en ook uit de site van de Belastingdienst. Zie: http://www.belastingdienst.nl- zoekterm: ‘werkruimte’ en dan ‘werkruimte in de woning’ aanklikken. Om het inzicht in de mogelijke aftrek inzake een werkruimte te vergemakkelijken, heeft de Belastingdienst een tool gemaakt. Als u via de tool invoert dat u een werkruimte in een huurwoning heeft die meer dan 10% van de woning beslaat én u het huurrecht tot het ondernemingsvermogen rekent, leidt dit ook volgens die tool tot aftrek.
Wat te doen?
Verkeert u in soortgelijke omstandigheden als de zzp’er in bovengenoemde zaak, dan kunt ook u geconfronteerd worden met een inspecteur die de aftrek weigert. Ga altijd in bezwaar en indien nodig in beroep. Voer aan dat aftrek volgens de genoemde andere rechtspraak wél mogelijk is en dat er bovendien sprake is van opgewekt vertrouwen, aangezien ook uit de site van de Belastingdienst valt af te leiden dat de Belastingdienst van mening is dat aftrek mogelijk is.