Alle domeinen

2014 - Oktober

OUDEDAGSVOORZIENING - 23.10.2014

Intensive care voor uw pensioen

Opnieuw krijgt u te maken met veranderingen in de regels voor uw pensioen. Nog vóór 1 januari 2015 zijn er aanpassingen nodig. Wat komt er op u af?

BELASTINGEN - 23.10.2014

Geen btw over vergoeding voor medisch management?

Volgens de rechtbank is medisch management een vrijgestelde prestatie voor de btw. Het variabele deel van de beloning voor medisch specialisten in de periode 2012-2014 is niet belast. Wat betekent dat voor u?

LOONHEFFING - 23.10.2014

Tablet is geen computer


PERSONEEL - 23.10.2014

De bomen en het bos in de werkkostenregeling

Enkele abonnees wilden weten wat er nu concreet na Prinsjesdag aan de werkkostenregeling (WKR) was veranderd. Dit artikel fungeert als een overzicht. Maar let op: de wijzigingen zijn nog geen wet! Wat moet u wél alvast weten?

PERSONEEL - 23.10.2014

Minimumloon moet giraal


RECHT - 23.10.2014

Uw declaraties wijken wel erg af!

Van het Hof Arnhem-Leeuwarden mag een zorgverzekeraar patiënten van een hulpverlener vertellen dat de nota’s afwijken van die van andere hulpverleners. Wat speelde daar en zijn de omstandigheden van het geval altijd doorslaggevend?

LIJFRENTE - 23.10.2014

Lijfrente als arbeidsongeschiktheidsverzekering?

In het Belastingplan 2015 is de mogelijkheid opgenomen om een lijfrente-uitkering te gebruiken op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt. Hoe werkt dit precies? En wat is het voordeel van deze nieuwe regeling?

PERSONEEL - 23.10.2014

Je kunt het dossier van je zus niet zomaar inzien!

Geheimhouding van medische gegevens en privacybescherming staat bij u voorop. Wat nu als een van uw medewerkers het daar niet zo nauw mee neemt en onbevoegd een dossier inziet? Hoe kunt u vervelende situaties voorkomen?

GEZONDHEIDSRECHT - 23.10.2014

Het medisch dossier, wat valt hier nu precies onder?

In de praktijk van alledag blijkt steeds weer dat het medisch dossier van cruciaal belang is. Niet alleen als het gaat om goede gezondheidszorg, maar ook als het gaat om ‘bewijs’ in eventuele tuchtzaken. Hoe zorgt u voor een goed dossier?

PERSONEEL - ONTSLAG - 22.10.2014

Wanneer en hoe een werknemer per direct ontslaan?

U mag een werknemer met een lopend arbeidscontract niet zomaar ontslaan. Wat nu als het gedrag van uw medewerker zodanig is dat van u niet verlangd kan worden hem nog langer in dienst te houden?

BANK - 22.10.2014

Op tijd de bank aanpakken

Ten minste zo’n 17.000 ondernemers hebben het renterisico van financieringen afgedekt met een ‘renteswap’. Dat loopt nu vaak fout af. Wat te doen?

INVESTERINGSAFTREK - 22.10.2014

Dit jaar nog investeren?

Als u op korte termijn nog wilt investeren, is het van belang om de jaargrens in de gaten te houden. Investeert u nog dit jaar of toch maar niet? Waar hangt dit van af en wat is het verschil?

Bedrijfspand - 22.10.2014

Een nieuwe aanbouw zonder vergunning?

Stel, u wilt uw kantoor of winkel vergroten. Vanaf 1 november 2014 gaan er ruimere regels gelden voor vergunningvrij bouwen. Gelden die soepele regels alleen voor woningen of ook voor winkels, kantoren of andere bedrijfspanden?

ONROERENDE ZAKEN - WOZ - 22.10.2014

Wat als u allebei gelijk heeft met de woningwaarde?

Als u uw WOZ-waarde wilt aanvechten, kunt u daartoe uw pand laten taxeren. Die waarde kan dan sterk afwijken van die van de inspecteur, maar toch kan ook díé waarde juist zijn. Hoe kan dat en wat kunt u ermee?

BTW - 22.10.2014

Klein btw-bedrag voor ‘kleine’ ondernemers!

Voor kleine ondernemers kent de btw-wetgeving een financiële tegemoetkoming. Wat zijn de voorwaarden voor toepassing van deze regeling en hoe berekent u het bedrag aan btw dat u moet betalen?

DGA - AANSPRAKELIJKHEID - 22.10.2014

Goed afgedekt met een BV! Of toch niet?

Een collega-ondernemer dacht zijn zaken goed op orde te hebben met de oprichting van een BV. Zo was hij mooi juridisch ingedekt. Totdat de bank toch bij hem privé kwam aankloppen …

BELASTINGEN - 22.10.2014

Belangrijke fiscale afspraken LTO

LTO Nederland heeft afspraken met de Belastingdienst gemaakt. Het betreft de (fiscale behandeling van de) startersregeling en toeslagrechten. Wat betekent dit?

FINANCIERING - 22.10.2014

Wat te doen tegen renteswap-ellende?

Honderden ondernemers zitten opgescheept met financiële producten, die het renterisico van financieringen hebben afgedekt via renteswaps. Het gaat om enorme bedragen. Wat als die renteswap opeens een strop om de hals wordt?

DIER EN RECHT - 22.10.2014

Wie is er aansprakelijk voor schade door een dier?

Als een (huis)dier schade veroorzaakt, wie kan dan aansprakelijk worden gesteld? Welk bedrag kan worden verhaald op de verzekeringsmaatschappij? Wat is goed om te weten?

BELASTINGEN - 22.10.2014

Landbouwvrijstelling en mensenrechten

De landbouwvrijstelling ligt al jaren onder de kaasschaaf. Steeds gaat er weer een stukje af. Maar mag dat wel? Helaas. Een melkveehouder voerde aan dat dit in strijd is met de mensenrechten? Wat vindt de rechter? Wat te doen?

MESTWETGEVING - 22.10.2014

Extreme mestmonstersuitslagen niet zomaar toepassen

Mestscheiding wordt steeds vaker toegepast. In de praktijk komen soms extreme stikstof- en fosfaatgehaltes voor bij het analyseren van dierlijke mest. Vooral bij dikke fractie afkomstig van mestscheiding. Wat speelt nu?

BOER EN PRIVÉ - 22.10.2014

Nieuw geluk: nieuw contract en testament?

Na echtscheiding of overlijden, heeft u opnieuw het geluk gevonden en u gaat met uw nieuwe partner samenwonen. Wellicht heeft u nog thuiswonende kinderen van u of van uw partner. Wat is raadzaam om te regelen?

BOER EN BEDRIJF - 22.10.2014

Afsluiten VVO tot maximaal eigen fosfaatproductie

Wilt u een mestverwerkingsplicht overnemen van uw collega-veehouder? Dan kunt u hiervoor een VVO (vervangende verwerkingsovereenkomst) afsluiten. Wat zijn de mogelijkheden?

PERSONEEL - 22.10.2014

Is een dienstwoning interessant?

Als een werknemer woonachtig is in een woning van de werkgever, kan dit een ‘dienstwoning’ zijn. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Een woning van de werkgever is echter niet automatisch een dienstwoning. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 22.10.2014

VAR gaat verdwijnen

Er zijn vergevorderde plannen om de huidige VAR (Verklaring arbeidsrelatie) te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL). Hoe zit dat?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 22.10.2014

Een informatieverzoek, slikken voor zoete koek?

De Belastingdienst komt regelmatig met verzoeken om informatie te verstrekken. Het verzamelen van de gevraagde gegevens kost vaak veel moeite en kostbare tijd. In hoeverre kunt u zich verzetten tegen een dergelijk verzoek?

IN DE PIJPLIJN - 22.10.2014

Buitenlandse boetes niet meer aftrekbaar


LOONHEFFING - 22.10.2014

Levenslooptegoed in 2015 opnemen?

De levensloopregeling is sinds 2012 afgeschaft. Op basis van het overgangsrecht was het echter mogelijk om door te gaan met sparen. In 2015 kan het tegoed (opnieuw) met belastingkorting worden opgenomen. Hoe zit dat?

PROCEDURE - 22.10.2014

Getuige met meerwaarde voor uw zaak?

Winst (of juist verlies) in een bezwaar- of beroepsprocedure is vaak het gevolg van voldoen aan de bewijslast. Het leveren van bewijs is dus belangrijk en niet te onderschatten. Hoe heeft een getuige nut? Wat heeft de rechter beslist?

FISCOTIP - 22.10.2014

Kostenvergoedingen, profiteer nog op de valreep

In 2015 moet u de werkkostenregeling verplicht toepassen. U heeft dus nog een kleine twee maanden om de fiscale ‘krenten’ uit de oude regeling te halen. Waarvan kunt u op de valreep nog profiteren en wat zijn de voorwaarden?

INKOMSTENBELASTING - 22.10.2014

Box 3-vermogen laag houden op peildatum?

Jaarlijks betaalt u per saldo 1,2% inkomstenbelasting over uw belaste vermogen in box 3. Hoe zit dat nu? Kunt u nog fiscaal spelen met vermogen in box 3? Wat is goed om te weten?

AFTREKBARE KOSTEN - 22.10.2014

Sponsoring locale sportclub? Let op de spelregels!

Sponsoring is in de horeca veelvuldig aan de orde en niet meer weg te denken. Fiscaal is het echter sinds jaar en dag een beladen thema. Als u de spelregels echter goed toepast, is dat nergens voor nodig. Waar moet u op letten?

AFTREKBARE KOSTEN - 22.10.2014

Slim omgaan met beperkingen in de kostenaftrek

De hoofdregel is dat zakelijke kosten volledig aftrekbaar zijn van de winst. Met betrekking tot een aantal specifieke kosten is echter bepaald dat deze niet of slechts beperkt aftrekbaar zijn. Hoe gaat u daar slim mee om?

WET- EN REGELGEVING - 22.10.2014

Blijf van mijn naam af!

Onlangs lagen twee collega’s uit Breda en Utrecht met elkaar in de clinch over de cafénaam “Hoppe”. Partijen hebben het niet voor de rechter laten komen maar het uiteindelijk bijgelegd. Hoe kunt u gedoe over naamgeving voorkomen?

INVESTEREN - 22.10.2014

Nu nog investeren, of in 2015?

Stel, u moet uw vaatwasser vervangen. Niet dringend, maar wel nodig. Is het dan verstandig dit pas in 2015 te doen of tóch maar dit jaar nog?

GEMEENTE - 22.10.2014

Terrasvergunning: denk voor 2015 aan precariobelasting!

Welk café wil nou niet beschikken over een ruim terras? Houd daarbij wel de precariobelasting in de gaten! Gemeentes hebben veel beleidsvrijheid, zo besliste de rechter onlangs. Wat betekent dit voor uw horecabedrijf?

LOONHEFFING - 20.10.2014

Kerstpakket of kerstgeschenk?

Past u de WKR nog niet toe, dan kunt u dit jaar voor het laatst gebruikmaken van de bijzondere regeling voor geschenken met de feestdagen. Hoe zit dat?

AANSPRAKELIJKHEID - 20.10.2014

Ook aansprakelijk voor het ongeval van uw stagiair(e)?

Natuurlijk weet u dat u als werkgever een wettelijke zorgplicht heeft voor de veiligheid van uw werknemers. Maar hoe zit dat met stagiair(e)s? Bent u ook aansprakelijk als hun iets overkomt? Wat zei de rechter daar onlangs over?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 20.10.2014

Ziekmelding niet accepteren, verstandig of niet?

U herkent het misschien wel: een werknemer meldt zich ziek en u denkt daar het uwe van. Veel werkgevers hebben dan de neiging de ziekmelding niet te accepteren en het loon stop te zetten. Is dat verstandig? Wat zei de rechter?

PREMIES - 20.10.2014

Controleren beschikkingen …

Elke werkgever ontvangt ieder jaar zo rond oktober een beschikking van de Belastingdienst voor de gedifferentieerde premiepercentages Werkhervattingskas (Whk). Wanneer moet u die zeker controleren?

PERSONEELSBELEID - 20.10.2014

In een gesprek het conflict de wereld uit

Als medewerkers een conflict hebben, kan dat grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat beide partijen hun grieven, wensen en eisen helder krijgen. Uiteindelijk moeten ze met elkaar om de tafel. Hoe pakt u zo’n gesprek aan?

SOCIALE VERZEKERINGSPREMIES - 20.10.2014

Premies 2015 bekendgemaakt


ARBO - 20.10.2014

De beeldschermwerker beschermen?

Beeldschermwerk lijkt weinig risicovol, maar door langdurig werken aan een beeldscherm kunnen forse gezondheidsklachten optreden. Denk aan rugklachten of klachten aan schouders en nek. Hoe voorkomt u dit?

PENSIOEN - 20.10.2014

Wat betekenen de nieuwe pensioenplannen voor u?

Opnieuw krijgt u als werkgever te maken met wijzigingen in de regels voor pensioenen. Er zijn wederom maatregelen genomen die nieuwe aanpassingen nog vóór 1 januari 2015 noodzakelijk maken. Wat komt er op u af?

AFTREKPOST - 20.10.2014

Woning als onderpand voor zakelijke lening, hoe zit dat?

Als de bank niet staat te trappelen om uw horecabedrijf te financieren, kunt u hiervoor wellicht uw woning gebruiken. Hoe zit het dan met de aftrek van de hypotheekrente? En zijn de andere kosten ook aftrekbaar?

PERSONEEL - 20.10.2014

Kerstpakket bestellen?

Voor u het weet, staat de Kerstman weer voor de deur. Heeft u al kerstpakketten besteld? Welke fiscale spelregels gelden hier ook alweer voor?

AFTREKPOST - 20.10.2014

Houd spelregels bij sponsoring in de gaten

Sponsoring is in de huidige maatschappij niet meer weg te denken. Fiscaal is het echter sinds jaar en dag een beladen thema. Als u de spelregels echter goed toepast, is dat nergens voor nodig. Waar moet u op letten?

AFTREKPOST - 20.10.2014

geen giftenaftrek voor loterijen


VAR - 20.10.2014

Werken met zzp’ers in 2015?

Er is een wetsvoorstel om de huidige VAR (Verklaring arbeidsrelatie) te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL). Hoe zit dat en waar moet u op letten?

OVERDRACHTSBELASTING - 20.10.2014

Vrijstelling nieuw pand terug naar zes maanden


BEDRIJFSHUUR - 20.10.2014

Huurder verbouwt, dus hogere huurprijs?

Het komt in de praktijk geregeld voor dat de huurder van een winkelruimte voor eigen rekening verbeteringen aanbrengt in het gehuurde pand. Moet hij daar dan later een hogere huurprijs voor gaan betalen?

BELASTINGEN - 20.10.2014

Geen renteaftrek voor kaal stuk grond

De inhoud van het begrip ‘eigen woning’ komt op diverse plaatsen voor in de fiscale wetgeving. Wat heeft de Hoge Raad onlangs over dit begrip beslist?

GEMEENTE - 20.10.2014

Het rechtmatige besluit, de schade en (n)u?

Een gemeente wil een leegstaand pand omtoveren tot een appartementencomplex. Het hele dorp is enthousiast, maar de direct omwonenden zien vooral overlast en schade. Hebben zij iets aan de nieuwe regeling voor nadeelcompensatie?

VERHUUR - 20.10.2014

Opzegging huur per e-mail gaat snel, maar mag dat wel?

In deze tijd van smartwatches, sociale media en dataopslag in de cloud, lijkt het versturen van brieven iets uit de prehistorie. Toch is voor het opzeggen van een huurovereenkomst nog vaak zo’n brief vereist. Kan dat niet anders?

BURENRECHT - 20.10.2014

Speciale rechter voor burenruzies


IN DE KIJKER - 20.10.2014

Wijzigingen bij executieveilingen

Om het veilingsysteem van woningen te verbeteren, is er een wetsvoorstel ingediend. Het is de bedoeling dat de wetswijziging op 1 januari 2015 in werking treedt. Wat houden de voorgenomen wijzigingen in?

KOOP - 20.10.2014

Een woning gekocht of eraan bekocht?

Petra en Jan hebben na lang zoeken hun droomhuis gevonden en na enig onderhandelen accepteert verkoper Kees hun bod. Al binnen enkele dagen bedenkt Kees zich. Kan Kees door Petra en Jan aan de verkoop gehouden worden?

UW RAADSMAN - 20.10.2014

Ouderdomsclausule? Prima, maar wel maatwerk graag!

In veel koopcontracten voor oudere woningen wordt een zogenaamde ‘ouderdomsclausule’ opgenomen. Soms misschien wel eens te makkelijk. Waar moet u rekening mee houden?

SUBSIDIE - 17.10.2014

Natuurterreinen met betalingsrechten

Als u natuurterreinen in gebruik heeft, krijgt u mogelijk ook voor deze grond in het nieuwe GLB betalingsrechten. Dit is afhankelijk van het natuurbeheertype dat voor het natuurterrein geldt. Wat speelt er en waar heeft u recht op?

BOER EN PRIVÉ - 17.10.2014

Ik heb geen kinderen, wie erft straks mijn bezittingen?

Mensen zonder echtgenoot, partner of kinderen vragen zich vaak af wie uiteindelijk hun erfgenamen zijn. Zijn zij verplicht om alles na te laten aan broers en zussen of gaat alles wellicht naar de staat als zij er niet meer zijn?

GEBOUW EN GROND - 17.10.2014

Landbouwgrond zonder overdrachtsbelasting?

Sinds enkele jaren kan landbouwgrond verkocht worden zonder dat er overdrachtsbelasting verschuldigd is. Scheelt mooi 6%, en dat is bij de bedragen die nu voor agrarische grond betaald worden al snel groot geld. Wat speelt er?

VAR - ONDERNEMERSCHAP - 17.10.2014

VAR 2014 ook waardevol in 2015

Er is een wetsvoorstel ingediend waarbij de 4 soorten Verklaringen arbeidsrelaties worden vervangen door een Beschikking geen loonheffingen. Wat speelt er?

CONTRACT - 17.10.2014

Vast contract met de fiscus?

Als u en de fiscus het ergens niet over eens zijn, kunt u daarover een vaststellingsovereenkomst (VSO) sluiten. Aldus worden de geschilpunten met wederzijds goedvinden opgelost. Kan dat later nog opengebroken worden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.10.2014

Hoe risico met BV-jaarrekening voorkomen?

Als u uw land-of tuinbouwbedrijf in BV-vorm voert, dan weet u dat elk jaar de jaarrekening moet worden vastgesteld en gepubliceerd. Welke termijnen gelden daarvoor? Wat staat er in de nieuwe ‘flex-BV-wet? Wat is goed om te weten?

BOER EN BEDRIJF - 17.10.2014

Inzien referentiegegevens GLB 2015 nu mogelijk!

In 2015 wordt het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid geïntroduceerd. Dit nieuwe beleid heeft voor veel bedrijven grote financiële gevolgen. Het is van groot belang dat uw gegevens bij RVO juist geregistreerd staan. Wat kan er nu?

WEBDIENSTEN - NOTITIES - 17.10.2014

Uw virtuele notitieblok

Met een digitaal notitieblok houdt u uw aantekeningen op orde, maar ook foto’s, scans, geluidsopnamen en computerbestanden. Welke applicatie kiest u?

WEBDIENSTEN - VARIA - 17.10.2014

Google Dashboard verzamelt alles


WEBDIENSTEN - VIDEO - 17.10.2014

Video’s samenstellen met Zaption


SOFTWARE - VARIA - 17.10.2014

Tekstvervanging op de Mac


OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 17.10.2014

Bijscholen via een MOOC

Bent u op zoek naar een gepaste opleiding voor uzelf of voor een medewerker? Wist u dat u die volledig online en vaak gratis kunt volgen aan heel wat gerenommeerde universiteiten? Dit kan via een zgn. MOOC.

SOFTWARE - OFFICE - 17.10.2014

Office 2013 biedt heel wat handige sjablonen

Niet alleen de inhoud, maar ook het uitzicht van een rapport of een presentatie is belangrijk om een goede indruk te maken. Heeft u al eens stilgestaan bij de vele gratis sjablonen die Office 2013 aanbiedt?

BEVEILIGING - WINDOWS - 17.10.2014

Slim aan de slag met UAC

UAC, of User Account Control, zorgt ervoor dat u meldingen in Windows Vista, 7 of 8 krijgt wanneer u een risicovolle operatie doet of een programma start met beheerdersrechten. Is dat nuttig en kunt u dit wat minder opdringerig maken?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 17.10.2014

Fusion tables maken met Google

U kent Google Docs als handige onlinetool om o.a. spreadsheets mee te maken. Via de ‘fusion table’-functie breidt u de mogelijkheden nog verder uit.

COMPUTER - BATTERIJ - 17.10.2014

Pers de laatste druppel energie uit uw laptopbatterij

Met de nieuwste generatie superzuinige Intel-processors kan een moderne laptop het 5, 6 en soms wel 8 uur uitzingen. Toch kunt u ook zelf met het juiste Windows-energiebeheerschema zo veel mogelijk tijd uit uw batterij halen. Hoe?

WEBDIENSTEN - VERTALING - 17.10.2014

Drie topdiensten voor vertaling op internet

Moet u zo nu en dan een zin, paragraaf of tekst (laten) vertalen? Of wilt u gewoon een webpagina in een andere taal gemakkelijk kunnen lezen? Automatische vertaaldiensten op internet kunnen het antwoord bieden. Welke zijn de beste?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 17.10.2014

Toon uw idee via een whiteboard

Wanneer u met een klant een idee bespreekt via de telefoon, Skype of webconferencing, dan is het soms nuttig om het te visualiseren met bv. een schets of een grafiek. Welke eenvoudige, gratis tools kunnen u hierbij helpen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2014

Tools voor contactenbeheer

Als ondernemer en professional heeft u veel zakenrelaties: klanten, leveranciers, ... Welke tools helpen u bij het beheer en de opvolging van uw contacten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.10.2014

De ontvangst van uw mail opvolgen

Wilt u weten of de ontvanger uw mail wel echt gelezen heeft? Hiervoor bestaan enkele mogelijkheden. We zetten ze even op een rijtje.

SOFTWARE - WINDOWS - 17.10.2014

Een prille blik op Windows 10

Microsoft kondigde onlangs Windows 10 aan. Het komt pas in 2015 uit, maar er is al een testversie beschikbaar. Wat heeft Windows 10 te bieden en is het wel aan te raden om de testversie al te proberen?

PERSONEEL - 17.10.2014

December komt er weer aan!

Voor u het weet, staat de Kerstman weer voor de deur. Heeft u al kerstpakketten besteld? Welke fiscale spelregels gelden hier ook alweer voor?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 17.10.2014

Continuïteit bedrijf belangrijker dan fiscus

Als een BV in zwaar weer komt, kan de betaling van btw en loonheffing problematisch worden. Wat als men er dan voor kiest om eerst de leveranciers te betalen? De rechter heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 17.10.2014

Met schriftelijke besluiten loopt u als DGA geen risico

Indien u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) handelt met uw eigen BV, bijvoorbeeld bij de koop van een bedrijfspand, wat moet er dan zwart-op-wit worden vastgelegd? Hoe kunt u privéaansprakelijkheid voorkomen?

AUTO VAN DE ZAAK - 17.10.2014

Baas, heb je even een (andere) auto voor mij?

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen heeft onlangs afspraken met de Belastingdienst gemaakt over de tijdelijk vervangende auto van de zaak en over het privégebruik van deelauto’s. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 17.10.2014

Gratis wonen zonder schenkbelasting

Als u over een tweede woning beschikt die (tijdelijk) leegstaat, kunt u hierin ook een van uw kinderen laten wonen. Als u het goed aanpakt, kan dit zelfs zonder schenkbelasting te hoeven betalen. Waar moet u dan op letten?

ONROERENDE ZAKEN - 17.10.2014

Btw op de garagebox

Verhuur van onroerende zaken is normaliter vrijgesteld van heffing van btw. Een van de uitzonderingen: de verhuur van parkeerruimte voor voertuigen. Maar wat is nu eigenlijk parkeerruimte? Wat heeft de rechter hierover onlangs beslist?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 17.10.2014

Wat kunt u nu met de innovatiebox?

Wat is de innovatiebox voor een fiscale regeling? Hoe pakt deze fiscaal gunstig voor u uit? Over de innovatiebox is onlangs door de staatssecretaris van Financiën een nieuw Besluit bekendgemaakt. Hoe profiteert u nu?

SCHENKEN - 13.10.2014

Schenken: jaar, na jaar, na jaar, na ...

Ouders die daar de mogelijkheid voor hebben, willen vaak hun kinderen financieel op weg helpen, bijvoorbeeld met een jaarlijkse schenking. Is het dan niet handig om dat alvast voor de komende 10 jaar op papier toe te zeggen?

AANSPRAKELIJKHEID - 13.10.2014

Wat kan een medische misser kosten?

Door een reeks van fouten verliest een patiënte beide benen. Door de schadevergoeding die het ziekenhuis betaalt, verliest ze ook nog eens haar bijstandsuitkering. Moet het ziekenhuis ook díé schade vergoeden?

BTW - 13.10.2014

De rechter beslist: acupunctuur vrij van btw

Sinds 2013 is een aantal geneeskundige diensten niet langer vrijgesteld van btw. Dat geldt onder meer voor acupunctuur. De rechter heeft onlangs echter geoordeeld dat hiervoor óók de vrijstelling geldt. Wat betekent dit?

ONDERNEMERSCHAP - 13.10.2014

Opleiding volgen is onvoldoende

Om als ondernemer te worden aangemerkt, moet u voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Werkzaamheden van ondersteunende aard of binnen een ongebruikelijk samenwerkingsverband tellen hierbij niet mee. Hoe zit dat?

SAMENWERKING - 13.10.2014

Leeftijdsontslag in de maatschap

In veel maatschapsovereenkomsten staat dat de vennoten op 65-jarige leeftijd of zelfs op 60-jarige leeftijd defungeren. De tendens is echter dat we allemaal langer moeten doorwerken. Vraagt dat om een aanpassing van de overeenkomst?

GEZONDHEIDSRECHT - 13.10.2014

Doorbreking van de geheimhoudingsplicht

Een huisarts deed een AMK-melding over een patiënte. Deze patiënte was het hier helemaal niet mee eens en vond bovendien dat de huisarts zijn beroepsgeheim door de melding schond. Wat vond het Centraal Tuchtcollege?

Cookiebeleid