PERSONEEL - 23.10.2014

De bomen en het bos in de werkkostenregeling

Enkele abonnees wilden weten wat er nu concreet na Prinsjesdag aan de werkkostenregeling (WKR) was veranderd. Dit artikel fungeert als een overzicht. Maar let op: de wijzigingen zijn nog geen wet! Wat moet u wél alvast weten?

Lezersvraag? Van enkele abonnees begrepen wij dat zij zich eerder al verdiept hadden in de werkkostenregeling (WKR) en dat zij daarom een overzicht zouden willen hebben van de wijzigingen die op Prinsjesdag zijn voorgesteld. Wellicht speelt dit bij u ook. Gebruik dit artikel dan als overzicht. Let op.  De wijzigingen zijn echter nog geen wet!

Verruiming onbelaste vergoedingen

Wat zijn dat? ‘Gerichte vrijstellingen’ zijn zaken of vergoedingen die expliciet zijn aangewezen als belastingvrij.

Tip. Er is een aantal gerichte vrijstellingen bijgekomen. Deze komen deels in de plaats van nihilwaarderingen. In de wetgeving is het tot nu toe zo dat er een nihilwaardering geldt wanneer u zaken verstrekt (de zaak telt dan dus voor € 0,- mee in de bijtelling). Geeft u een vergoeding , dan moet deze voor het bedrag van de vergoeding worden meegenomen. Praktisch gezien betekent de aanwijzing als gerichte vrijstelling dat ook de vergoeding belastingvrij wordt. Het is voor deze zaken dus niet langer nodig de spullen te verstrekken, vergoeden mag nu ook!

Gerichte vrijstelling Opmerkingen
Gereedschap, telefoons, communicatiemiddelen Was nihilwaardering. De normen (90% of meer zakelijk gebruik voor gereedschap en computer, meer dan 10% voor de telefoon) verdwijnen, mits de werkgever deze zaken om zakelijke redenen geeft.
Overige op de werkplek noodzakelijke zaken Was nihilwaardering. Nog nader in te vullen in een uitvoeringsregeling. We weten dus nog niet wat daaronder gaat vallen.
Korting producten eigen bedrijf van max. 20% en max. € 500,- per werknemer/per jaar Nieuw. Is tot nu toe eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte of belast met 80%.

Meerdere BV’s, één loonaangifte mag

Ook nieuw is de wijze waarop de aangifte WKR moet worden gedaan. Tot nu toe moet u de aangifte werkkostenregeling elk loontijdvak indienen, met in sommige situaties een herberekening na afloop van het jaar. Dit wordt volgens de nieuwe plannen anders. U mag dan aangifte doen in het tweede loonheffingstijdvak van het volgende jaar.

Bij een maandaangifte in 2015 dus voor het eerst in februari 2016. U mag er daarbij voor kiezen om voor alle vennootschappen (mocht u die eventueel ook nog hebben naast een eenmanszaak of Vof) met een belang van 95% of meer samen aangifte te doen. Het gaat daarbij om zowel de situatie waarbij een vennootschap (bijvoorbeeld een BV) een heel jaar 95% of meer van de aandelen in een andere werkgever houdt.

Het is alles of niets. U mag ervoor kiezen gezamenlijk aangifte te doen. Maar doet u dat, dan moet dat voor alle vennootschappen waarin een 95%-belang bestaat, samen. U heeft dan geen keuze bepaalde vennootschappen erbuiten te houden. Tip. Kiest u voor gezamenlijke aangifte, dan doet u aangifte WKR voor alle vennootschappen gezamenlijk bij die vennootschap waarvan de loonsom het hoogst is. Let op. Dat betekent ook dat alle werkgevers die meedoen met de gezamenlijke aangifte, aansprakelijk zijn voor het gehele bedrag van de verschuldigde belasting. De versoepelingen worden betaald door de vrije ruimte te verlagen naar 1,2% van de loonsom uit kolom 14 (het loon waarover u loonheffingen inhoudt).

Tip. Bespreek met uw salarisadministrateur of dit voor u lagere administratieve lasten oplevert.

Gaan de wijzigingen per 2015 door, dan wordt een aantal extra zaken belastingvrij (‘gerichte vrijstellingen’). Zo mag u bijvoorbeeld een mobiele telefoon die (ook) zakelijk wordt gebruikt, verstrekken of de kosten ervan onbelast vergoeden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01