BOUWLEGES - 08.08.2014

Leges, hoe daar nu mee om te gaan?

U heeft plannen voor nieuwbouw of voor een uitgebreide verbouwing. Bij de gemeente moet u dan een omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning) aanvragen. En daarvoor moet u leges betalen. Hoe worden die niet te hoog?

Goede voorbereiding

Het halve werk. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat blijkt wel uit een zaak die onlangs werd behandeld bij het Gerechtshof ’s Hertogenbosch, 15.05.2014 ( GHSHE:2014:1313 ). Een ondernemer wilde een nieuw bedrijfsgebouw neerzetten in de gemeente Peel en Maas. Hij vroeg een bouwvergunning aan. De gemeente stuurde de ondernemer een aanslag leges voor een bedrag van € 47.075,-. De ondernemer ging in bezwaar bij de gemeente en daarna in beroep bij de Rechtbank Roermond.

Ondernemer ongelijk? In beide gevallen werd de ondernemer in het ongelijk gesteld. Vervolgens ging de ondernemer in hoger beroep bij het Gerechtshof ’s Hertogenbosch. Zijn eerste stelling was, dat de hele legesverordening van de gemeente onverbindend moest worden verklaard, omdat er geen inzicht bestond in de baten en lasten van de legesverordening. Deze stelling wordt vaak ingenomen, omdat er een bepaling in de Gemeentewet staat dat de tarieven niet zó mogen worden vastgesteld dat de begrote inkomsten van de leges hoger uitvallen dan de begrote kosten daarvan.

Volgens de rechter had de gemeente echter voldoende inzicht gegeven in de begrote opbrengsten en kosten en vielen de begrote opbrengsten niet hoger uit dan de begrote kosten. Bent u het niet eens met het overzicht van de opbrengsten en kosten van de gemeente, dan zult u gemotiveerd moeten aangeven waarom dat zo is.

Te hoog bedrag aan bouwkosten? Meer succes had de ondernemer met de stelling dat de gemeente was uitgegaan van een te hoog bedrag aan bouwkosten. De heffingsambtenaar had de bouwkosten voor het bedrijfsgebouw geraamd op een bedrag van € 2.690.000,-. De ondernemer wist uiteindelijk aannemelijk te maken dat de bouwkosten niet meer bedroegen dan € 1.400.889,-. Omdat de leges worden berekend als een vast percentage van de bouwkosten, maakt dat nogal uit. De ondernemer kwam hier nogal laat mee, namelijk tijdens de zitting voor de rechtbank. De gemeente merkte dan ook nogal zuinigjes op dat het veel werk had gescheeld als de ondernemer hier eerder mee was gekomen. De rechtbank nam het nieuwe bedrag niet over, het Hof uiteindelijk wel en het verminderde de leges tot € 24.515,-.

Wat is raadzaam?

In vroeg stadium. Het is dus verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium een goede onderbouwing te geven van de bouwkosten. Vaak gaat de gemeente in eerste instantie voor het bepalen van de hoogte van de leges trouwens uit van de aanneemsom. Indien u daarover beschikt, dient u deze aan de gemeente te verstrekken. Kijkt u de legesverordening van uw gemeente goed na om te zien welke informatie de gemeente nodig heeft voor het vaststellen van de hoogte van de leges.

Verstandig plannen. De ondernemer had in deze procedure nog de stelling ingenomen dat hij veel goedkoper uit zou zijn geweest als de tarieven voor 2010 hadden gegolden. De rechter verwierp deze stelling omdat de ondernemer de aanvraag al op 24 september 2009 had ingediend. Dus golden de hogere tarieven van 2009. Zit u met uw vergunningaanvraag echter tegen het einde van het jaar, dan kan het verstandig zijn om te kijken naar de tarieven en aan de hand daarvan te plannen in welk jaar u de aanvraag het beste kunt doen.

Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, geef de gemeente dan duidelijk inzicht in de aanneemsom of de bouwkosten. Speelt uw vergunningaanvraag tegen het einde van het jaar, kijkt u dan in welk jaar u het beste de aanvraag kunt doen. Kijk in ieder geval de legesverordening na op de tarieven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01