VOEDSELVEILIGHEID - 29.08.2014

Hoe reageert u op voedselallergie?

Met ingang van 13 december 2014 bent u verplicht om uw gasten te informeren over mogelijke voedselallergenen in uw gerechten. Welke (re)actie wordt er van u verlangd? En waarom is die actie van u van belang?

De voorschriften

Op 25 oktober 2011 is de nieuwe verordening ‘Verstrekking van Voedselinformatie aan consumenten’ gepubliceerd. Deze verordening is van toepassing op alle lidstaten van de EU.

Tip. De volledige publicatie is te vinden op: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2013-146.html

Horeca. De ‘oude’ verordening had vooral betrekking op verpakte producten. Dit is uitgebreid naar ‘onverpakte’ producten. En dit laatste maakt dat de horeca nu ook direct te maken krijgt met de allergenenwetgeving. Vanaf 13 december a.s. bent u namelijk verplicht om uw gasten pro-actief te wijzen op de risico’s van voedselallergenen van 14 allergene stoffen. Dit zijn o.a. gluten bevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, weekdieren, etc.

Tip. Op de website van de Nederlandse Voedsel en- Warenautoriteit ( http://www.vwa.nl ) vindt u een totaaloverzicht.

Verzekeringstechnisch risico

De aansprakelijkheid met betrekking tot voedselintolerantie en voedselallergie ligt dus vanaf 13 december 2014 bij ú.

Let op 1. Als u geen actie onderneemt en u geen allergenenbeleid heeft ingevoerd, dan bent u niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkstelling.

Let op 2. Een dergelijke schade kan fors in de papieren lopen. Allergische reacties kunnen zeer ernstig zijn en zelfs leiden tot de dood.

Informatieplicht. De nieuwe wetgeving betekent niet dat u direct uw zaak op de kop moet zetten. U kunt ook gewoon mooie gerechten blijven koken. U moet uw gasten nu echter wel pro-actief (kunnen) informeren over het gebruik van allergenen in uw producten.

Tip. Als een gast niet zelf meldt dat er sprake is van een of meerdere allergieën, dan is dat uiteraard niet uw verantwoordelijkheid.

Tip. Vermeld op uw menukaart en bijvoorbeeld online op uw website dat een gast een allergie bij u kan melden. Als in uw gerechten ingrediënten zijn gebruikt met een of meer van de 14 allergene stoffen, dan dient dit te zijn vastgelegd. U moet de gast die een allergie dus heeft gemeld, volledig kunnen informeren.

Preventief op de kaart zetten …

Spreek leverancier ook aan! Maak van al uw producten recepturen en vermeld daarbij de allergenen die daarin voorkomen. Doe dit op ingrediëntniveau. Tip. Mocht allergeneninformatie ontbreken op uw ingekochte ingrediënten, spreek dan uw leverancier hierop aan. Zij zijn verplicht om hier melding van te maken. Tip. Plak de etiketten van de gebruikte ingrediënten op de receptuur en bewaar deze. Informeer uw personeel en zorg ervoor dat de allergeneninformatie ook voor personeel beschikbaar is. Behaal bijv. een (SVH-)certificaat als bewijs van kennis over allergenen.

Boete! De NVWA zal met inspecties gaan toetsen of u aan de wetgeving voldoet. Boetes kunnen variëren van € 525,- tot € 1.050,-.

Nog een commerciële tip. Laat ook op uw menukaart zien dat u ook aan het belang van uw gast denkt.

Vanaf 13 december 2014 kunt u het risico lopen dat u niet meer verzekerd bent voor letselschade als gevolg van een voedselallergie bij uw gasten. Zorg dus voor tijdige invoering van hetgeen vereist is en vermeld de informatie bijvoorbeeld ook op uw menukaart en uw website.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01