INKOMSTENBELASTING - 29.08.2014

Buitenkansje, maar wél belast

Een ondernemer wordt getipt door zijn schoonvader. Hij koopt een pand en verkoopt het weer snel met ca. € 200.000,- winst. Is dit een belaste verkoopwinst?

Een gouden tip. Een voormalig vastgoedadviseur was een groothandel in puzzels begonnen. Het vastgoedbloed was echter kennelijk niet helemaal verdwenen. In juli 2006 kocht hij een pand voor € 600.000,-. Ruim vier maanden later verkocht hij het voor € 810.000,-.

Belast met boete. Na een belastingcontrole kwam de inspecteur met een stevige navorderingsaanslag. Het behaalde resultaat werd belast als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. En er werd ook nog 50% vergrijpboete opgelegd. Uiteindelijk kwam dit allemaal bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terecht, 07.07.2014 ( GHARL:2014:5315 ).

Verkoopwinst belast? Dit soort zaken verschijnt zeer regelmatig voor de belastingrechter. Het belang is immers vaak groot en de scheidslijn tussen onbelast privévoordeel en belaste werkzaamheden is vaag.

Een transactie levert een belast resultaat op als:

  1. een onroerende zaak gekocht is met de bedoeling om door wederverkoop een voordeel te behalen; én
  2. bij aankoop al redelijkerwijs een voordeel voorzienbaar was.

Tip doorslaggevend. De inspecteur wees de rechters op de rol van de schoonvader van de ondernemer. Die had het bedrag voor de aankoopprijs geleend. Schoonpapa had veel inzicht in de situatie en de marktwaarde van het pand. Hij wist dat het te koop stond en hij was bovendien voorzitter en bestuurder van twee instellingen die een deel van het pand huurden. De rechter ging met de inspecteur mee en vond het aannemelijk dat de tip van de schoonvader kwam en doorslaggevend was geweest voor de aankoop. Ook kwam vast te staan dat enkele weken na de aankoop er al een verkoopopdracht aan een makelaar was gegeven.

Voorkennis van een ander. Ook als iemand gebruikmaakt van voorkennis van derden, is het te behalen voordeel ‘voorzienbaar’. Omdat de ondernemer steeds andere verklaringen aflegde over ‘de tipgever’ werd hem kwade trouw verweten. De aanslag en de boete bleven in stand.

U ontkomt aan belastingheffing als u aannemelijk maakt dat er bij de koop (nog) geen verkoopplan was. Of dat specifieke voorkennis van u of van een derde ontbrak.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01