Belastingen en Belastingdienst - Inkomstenbelasting privé

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

INKOMSTENBELASTING - 12.04.2024

Woning tandarts ondernemingsvermogen

Een tandarts en de inspecteur liggen met elkaar in de clinch over de vermogensetikettering van een woning die mede zakelijk wordt gebruikt. Het hof volgt de inspecteur in zijn standpunt dat de woning privévermogen was. Waarom?
Lees meer

PRIVÉ - 08.04.2024

Aandeel in onverdeelde nalatenschap in belastingaangifte opgeven in box 3

Bent u erfgenaam in een nalatenschap die nog niet is afgewikkeld, dan moet u bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting goed opletten.
Lees meer

AFTREKPOSTEN - 08.04.2024

Aftrek premie arbeidsongeschiktheid in de aangifte gaat vaak fout, constateert de Belastingdienst, daarom een update ...

Veel zelfstandigen, maar ook werknemers, zoals de dga, hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De premie is vaak aftrekbaar, maar dat gaat regelmatig fout. De Belastingdienst heeft dit daarom verduidelijkt.
Lees meer

AFTREKPOSTEN - 08.04.2024

Aftrek hypotheekrente na tijdelijke verhuur?

Onlangs heeft de Belastingdienst bekendgemaakt hoe het overgangsrecht inzake de aftrek van hypotheekrente geïnterpreteerd moeten worden als de eigen woning tijdelijk wordt verhuurd. Blijft aftrek dan wel mogelijk?
Lees meer

INKOMSTENBELASTING - 03.04.2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad over box 3 pas in augustus verwacht

Er lopen al een aantal jaren procedures over de belastingheffing in box 3. Dit voorjaar werd hierover een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad verwacht. De Hoge Raad heeft nu echter bekendgemaakt dat deze uitspraak niet voor augustus 2024 komt.
Lees meer

BOX 3 - 29.03.2024

Advocaat-generaal: bijstelling Kerstarrest nodig!

A-G Pauwels adviseert de Hoge Raad om te bepalen dat steeds het werkelijk behaalde rendement wordt belast. De A-G geeft in dit kader ook zijn visie op hoe het werkelijk behaalde rendement moet worden vastgesteld.
Lees meer
Belastingen en Belastingdienst - Inkomstenbelasting privé

Meest gelezen tips & adviezen

INKOMSTENBELASTING - 16.02.2024

De zakelijke kostenaftrek voor de werkplek of werkkamer thuis in de eigen koopwoning

De zakelijke kostenaftrek leidt in de praktijk steeds weer tot misverstanden en verwarring. Daarom nu aandacht voor de zelfstandige werkruimte in de eigen koopwoning die tot uw privévermogen behoort. Wat weten velen niet?
Lees meer

AUTO KOSTENAFTREK - 12.03.2024

Btw over privégebruik is aftrekbaar als kosten

Autokostenfictie. Rijdt een ondernemer (eenmanszaak, Vof, maatschap) met een auto van de zaak ook privé, dan worden de aftrekbare autokosten verminderd met de bekende bijtelling, meestal 22% van de cataloguswaarde, tenzij de auto geen CO2 uitstoot. Btw inzake privégebruik als kostenpost? De btw over het privégebruik als aftrekbare autokosten boeken, dat lijkt vreemd. Bedenk echter dat de 22% bijtelling een correctie is voor alle werkelijke kosten wegens privégebruik van de auto. De werkelijke privékosten moeten daarom niet ook nog eens uit de autokosten weggelaten worden, dat zou dubbelop zijn. Als u bijv. met de auto van de zaak op vakantie gaat, dan mag u alle werkelijke kosten van deze vakantierit toch als aftrekbare autokosten boeken. U mag ook het btw-bedrag dat u moet betalen wegens privégebruik, bij de andere kosten van de auto van de zaak tellen. De rechter (ECLI:NL:RBZWB:2019:1515) heeft dit herhaaldelijk bevestigd. ...
Lees meer

INKOMSTENBELASTING - 09.02.2024

Fiscaal partnerschap in de inkomstenbelasting?

Zoals u weet, bestaat in de inkomstenbelasting het begrip fiscaal partnerschap. Nu de IB-aangifte over 2023 weer aan de orde is, is dit natuurlijk actueel. Hoe werkt fiscaal partnerschap en wat kunt u ermee?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid