LOON TIJDENS ZIEKTE - 08.08.2014

Vrijwillig langer ziekengeld betalen kan slim zijn

Op grond van de Wet verbetering poortwachter bent u samen met uw medewerker verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Om de re-integratie te laten slagen, kan een vrijwillige verlenging van de loondoorbetaling een uitkomst zijn.

Loonsanctie, verplicht doorbetalen

WIA. Als het UWV de WIA-aanvraag toetst en tot het oordeel komt dat u onvoldoende heeft gedaan aan re-integratie, dan legt het UWV een loonsanctie op van max. één jaar. In dat jaar moet u het loon van de medewerker doorbetalen en krijgt u alsnog de tijd om de re-integratie verder vorm te geven.

Vrijwillig verlengen na twee jaar? Tegenover een loonsanctie van het UWV staat het vrijwillig verlengen van de loondoorbetalingsverplichting. Deze situatie kan zich voordoen als het de bedoeling is dat uw medewerker weer volledig aan het werk gaat, maar nog wat meer tijd nodig heeft om te re-integreren. Gedurende deze verlenging betaalt u dan 70% van het loon door.

Waarom zou u dat doen?

Snel aan het werk. Enerzijds geeft u op deze manier uw medewerker de kans om goed te re-integreren. Anderzijds toetst het UWV of de medewerker zijn werk binnen 26 weken (na het einde van de tweejaarsperiode) kan hervatten.

Loonsanctie voorkomen. Als dat wel mogelijk is maar u geeft hem de kans niet, dan loopt u het risico om een loonsanctie opgelegd te krijgen. Door samen met uw medewerker vrijwillige loondoorbetaling af te spreken, voorkomt u dat u een loonsanctie opgelegd krijgt.

Hoe werkt dat dan?

Afspraken maken. U spreekt met uw medewerker af om geen WIA-uitkering aan te vragen, maar om na twee jaar ziekte het loon zelf door te betalen. U vult samen met uw medewerker op http://www.uwv.nl het formulier ‘Aanvraag verlenging loondoorbetaling WIA’ in. U geeft aan hoelang u het loon wilt doorbetalen (maximaal één jaar). In deze ‘verlenging’ blijft u met uw medewerker samenwerken aan de re-integratie.

Let op. Tijdens deze verlengde periode kunt u uw (zieke) medewerker niet ontslaan. Óók als hij langer dan twee jaar ziek is.

Uitgangspunt

In principe bepaalt u zelf hoelang u vrijwillig het loon blijft doorbetalen. Tip. Houd rekening met de WIA-aanvraagtermijn van 11 weken vóór het einde van de verlengde loondoorbetaling.

Stoppen zodra het kan. Het spreekt voor zich dat u stopt met de loondoorbetaling als de re-integratie is afgerond en uw medewerker weer volledig aan het werk is. Hij is dan immers weer volledig arbeidsgeschikt voor zijn eigen werk of voor passend werk binnen uw organisatie.

Ook als de re-integratie juist niet gelukt is, kunt u afspreken te stoppen met de loondoorbetaling. Uw medewerker kan dan alsnog een WIA-uitkering aanvragen. Hij hoeft niet te wachten tot het einde van de verlengde periode van loondoorbetaling.

Let op. Het UWV moet wel akkoord gaan met het stoppen van de loondoorbetaling. Na toestemming stopt uw verplichting 13 weken nadat u toestemming vroeg om de loondoorbetaling te stoppen.

Let op. Als de arbeidsovereenkomst of de vrijwillige loondoorbetaling binnen13 weken stopt, hoeft u het formulier om de loondoorbetaling te beëindigen niet op te sturen aan het UWV. Zij sturen uw medewerker in dat geval automatisch een brief waarin staat dat hij een WIA-uitkering kan aanvragen.

Als het ernaar uitziet dat uw medewerker een iets langere periode nodig heeft om goed te kunnen re-integreren, kunt u samen met uw medewerker een aanvraag bij het UWV indienen om op vrijwillige basis het loon langer door te betalen. Zo voorkomt u een loonsanctie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01