BOER EN BEDRIJF - 08.08.2014

eHerkenning voor RVO, wat moet u regelen?

Uw gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen bij RVO (voorheen Dienst Regelingen) komt te vervallen. In plaats daarvan moet u gebruik gaan maken van eHerkenning. Wat moet u per 1 januari 2015 geregeld hebben?

Inloggen met eHerkenning. Heeft u een bedrijf en bent u dus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan moet u met eHerkenning gaan inloggen bij RVO. eHerkenning is een door de overheid erkende digitale identificatie voor bedrijven en is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor bedrijven. U kunt met eHerkenning bij diverse (overheids)instanties inloggen.

Abonnement. Voor eHerkenning moet u een abonnement afsluiten bij een leverancier voor eHerkenning. Let op. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zo’n € 25,- tot € 30,- per jaar.

Betrouwbaarheidsniveaus. eHerkenning kent verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Voor RVO moet u minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+ hebben. Dit houdt in dat u bij het inloggen naast een gebruikersnaam, wachtwoord ook een unieke code moet invoeren. Deze unieke code wordt tijdens het inloggen via een sms naar uw mobiele telefoon verstuurd.

eHerkenning aanvragen

Er zijn vijf erkende aanbieders van eHerkenning die niveau 2+ leveren. Dit zijn Z login, Digidentity, CreAim, Quovadis en KPN. Wellicht heeft u inmiddels al een aanbod voor eHerkenning van een van deze partijen ontvangen. U bent vrij in uw keuze. Zie voor meer informatie https://www.eherkenning.nl Hier vindt u een overzicht van de diverse aanbieders en hoe deze aan te vragen.

Eerst KvK-nummer doorgeven! Om eHerkenning aan te vragen moet u een KvK-nummer hebben. Geeft u dit nummer, als dat nog niet is gebeurd, eerst door aan RVO! Log dan pas in met eHerkenning. Doet u dit niet en logt u eerst in, dan wordt er een nieuw bedrijf aangemaakt wat weer voor allerlei onnodige rompslomp zorgt.

Machtig uw adviseur

Praktijk. In de praktijk gebruiken veel adviseurs de huidige inloggegevens van hun klanten om zaken bij RVO te regelen. Het is echter niet wenselijk dat u uw eHerkenningsgegevens aan uw adviseur verstrekt. eHerkenning is immers van uw persoonlijk, vergelijkbaar met DigiD. Daarnaast kunt u met eHerkenning bij meer (overheids)instanties inloggen. Daarnaast is het niet praktisch omdat u bij het inloggen de code op uw telefoon ontvangt. Het is veel beter om uw adviseur te machtigen om zaken bij RVO voor u te doen. Uw adviseur logt dan in met zijn eigen eHerkenning. U kunt ook tijdelijk een machtiging afgeven wanneer een adviseur maar incidenteel een opgave voor u doet.

Bestaande machtigingen blijven. Heeft u uw adviseur al gemachtigd? Deze machtigingen blijven gewoon in stand.

TAN-codes blijven bestaan. Het huidige systeem van TAN-codes voor de ondertekening van een melding of aanvraag blijft bestaan. eHerkenning is het systeem om in te loggen, de TAN-codes zijn de elektronische handtekeningen.

Particulieren. Heeft u geen bedrijf, maar moet u wel bepaalde opgaven doen bij RVO? Ook dan verandert er wat. Particulieren, degenen die geen KvK-nummer hebben, maken nu gebruik van dezelfde inlogsystematiek als ondernemers. Na afschaffing van het huidige systeem moet u bij RVO met uw DigiD gaan inloggen.

Regel tijdig eHerkenning om in te loggen bij RVO. Voorkom dat u niet meer kunt inloggen indien u een belangrijke opgave moet doen. Houd de codes van eHerkenning voor uzelf en machtig indien nodig uw adviseur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01