BOER EN BEDRIJF - 08.08.2014

Bermen soms te gebruiken voor toeslagrechten

Heeft u bermen in gebruik? Dan kunt u deze soms gebruiken voor het benutten voor toeslagrechten. Ondanks dat bermen in principe hiervoor zijn uitgesloten. Hoe zit dit? Wat heeft de rechter hier onlangs over gezegd?

Uitgesloten gronden. RVO heeft een lijst van gronden opgesteld die uitgesloten zijn voor het benutten van toeslagrechten. Deze gronden hebben niet de hoofdfunctie landbouw, zoals bijvoorbeeld bermen, vliegvelden, speelweides en geitenweides. Op deze gronden kunt u in principe geen toeslagrechten benutten.

Individuele beoordeling. Het is toegestaan dat RVO bepaalde gronden als uitgesloten gronden benoemt, maar RVO moet per individueel geval wel aannemelijk maken dat deze grond niet of nauwelijks voor de uitoefening van landbouw wordt gebruikt of kan worden gebruikt.

Berm of perceel?

Een rechter heeft onlangs uitgesproken dat een strook grond langs een weg niet als berm kan worden beschouwd puur alleen om het feit de strook grond langs een weg ligt. Of een strook grond een berm is of een perceel, is mede afhankelijk van de landbouwactiviteiten die erop plaatsvinden. De breedte van de strook is daarbij niet van belang.

Kunt u op een strook grond langs een weg ongehinderd landbouwactiviteiten uitvoeren, zoals bemesten en oogsten, dan is de kans groot dat u de grond als perceel kunt gebruiken voor het benutten van toeslagrechten.

Hinder. Bij ongehinderd uitvoeren van landbouwactiviteiten wordt bedoeld dat u geen hinder ondervindt van het verkeer. Ook mag het verkeer geen hinder van u hebben. Daarnaast moet u op het perceel geen hinder ondervinden van bijvoorbeeld borden, reflectorpaaltjes, veiligheidsmaatregelen en dergelijke.

Landbouwactiviteiten belangrijk

Toeslagrechten benutten. Wilt u toeslagrechten benutten op dergelijke gronden, dan is het wel van belang dat u voldoende landbouwactiviteiten op de betreffende grond uitvoert. In de situatie waarover de rechter heeft geoordeeld werd de berm bemest en geoogst. Het gras werd als veevoer gebruikt.

Beschikkingsmacht. Ook is het van belang dat u de beschikkingsmacht over het perceel heeft. U bepaalt wat er op een dergelijk perceel gebeurd. Verder is ook de gebruikstitel van belang (pachtcontract of gebruiksovereenkomst). Als u een onderhoudscontact voor bermen heeft afgesloten, waarbij de berm alleen wordt gemaaid, dan zal dat niet voldoende zijn.

Gebruiksnormen. Het lijkt aannemelijk dat u op de bermen waarop u toeslagrechten kunt benutten, landbouwactiviteiten uitvoert en bemest en dat u deze kunt meetellen voor gebruiksnormen en derogatie.

Risico’s afwegen

Wat goed overwegen? Het blijft lastig om harde criteria te stellen voor bermen of u ze wel of niet kunt gebruiken voor het benutten van toeslagrechten. U moet goed overwegen welke risico’s (korting) u loopt indien uw aanvraag wordt afgewezen. Ook kan een boete hoog zijn als de grond achteraf toch niet meetelt voor de gebruiksnormen of derogatie.

Wilt u de bermen toch meetellen voor het benutten van toeslagrechten en voor de gebruiksnormen? Wees er dan zeker van dat dit mogelijk is. Zoek de grenzen hierbij niet op.

Tel bermen alleen mee als u het feitelijke gebruik heeft en als u bepaalt wat er op de grond gebeurt. Ook moet u er (ongehinderd) voldoende landbouwactiviteiten, zoals bemesten en oogsten, op uitvoeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01