BOUWRECHT - 14.04.2015

Bouwwerkzaamheden in de buurt, waar moet u op letten?

Uw buurman gaat (ver)bouwen. Hij gaat binnenkort de fundering maken en er zal geheid worden. U bent bang dat uw woning hierdoor kan beschadigen. Wat kunt u doen als de buren gaan (ver)bouwen?

Voordat de werkzaamheden beginnen

Om de tafel ... Om schade en ongemakkelijke situaties te voorkomen, is het goed om het gesprek met uw buren aan te gaan. Natuurlijk voordat de (ver)bouw(ing) begint. Tijdens dat gesprek kunt u met elkaar bouwafspraken maken.

Bouwexploit. U kunt uw buren een bouwexploit overhandigen voordat de werkzaamheden beginnen. In zo’n bouwexploit staat een aantal belangrijke zaken:

  • u stelt de buren vóóraf aansprakelijk voor de eventuele schade die de bouw kan veroorzaken;
  • u verzoekt de buren om hun aannemer een nulmeting te laten verrichten en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Tijdens zo’n nulmeting wordt de huidige stand van uw woning vastgesteld, bijv. met foto’s van reeds aanwezige schade. De aannemer is niet verplicht om voor u een nulmeting te verrichten.

Op: http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download vindt u een model ‘Bouwexploit’ (VG 19.09.04).

Handige tips om rekening mee te houden

  • Stuur een kopie van het bouwexploit naar de afd. bouw- en woningtoezicht van de gemeente.
  • Stuur het bouwexploit aangetekend en stuur elke partij (buren, (onder)aannemers, etc.) een kopie van het bouwexploit.

Schade zónder bouwexploit

Heeft u geen bouwexploit overhandigd en heeft u toch schade? Geen probleem. Ook zonder bouwexploit kunt u de aannemer aansprakelijk stellen voor schade. Maar het is natuurlijk makkelijker het bewijs van de schade en het verband met de verbouwing aan te tonen met een bouwexploit en een nulmeting.

Tijdens de werkzaamheden

Gevaarlijke situaties. Bij direct gevaar kunt u het beste contact opnemen met de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente. De gemeente kan dan bijvoorbeeld de bouw stilleggen.

Bouwstop. Als er iets misgaat bij het bouwen, kunt u bij de buren ook zelf een bouwstop eisen. Tip. Verstuur de bouwstop aangetekend naar alle betrokkenen, zoals de buren en de (onder)aannemers. Gaat de bouw toch door? Dan kunt u een bouwstop vorderen in kort geding. Let op.  Zo’n procedure kost een aantal weken.

Na de werkzaamheden

Als er eenmaal schade is ontstaan, kunt u de aannemer aansprakelijk stellen. De wettelijke grondslag voor deze aansprakelijkheid is de ‘onrechtmatige daad’. Omdat verbouwingen vaak door meerdere onderaannemers worden uitgevoerd, is het vaak moeilijk om te achterhalen wie eigenlijk de schade aan uw pand heeft veroorzaakt. Tip.  Stel de hoofdaannemer aansprakelijk. Als de rechter vaststelt dat u recht heeft op een schadevergoeding, zorgt de hoofdelijke aansprakelijkheid ervoor dat u de meest vermogende partij kunt kiezen om uw schadevergoeding op te verhalen.

De bouwende gemeente

Als uw bouwende buurman de gemeente is, dan geldt hetzelfde. Ook in dat geval is het overhandigen van een bouwexploit en het vragen om een nulmeting aan te raden.

Ga met uw buren in gesprek. Vraag hen om een nulmeting door de aannemer te laten uitvoeren. Met een bouwexploit versterkt u uw juridische positie in geval van schade. Stuur ook een afschrift naar de gemeente.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01