BEDRIJFSOPVOLGING - 21.04.2015

BV-bedrijfsopvolger zelf regelen via testament

Als een DGA overlijdt zonder dat er een testament is gemaakt, dan worden de aandelen van de BV waarin het bedrijf wordt uitgeoefend, op basis van de wettelijke verdeling toegedeeld aan zijn echtgenoot. Hoe regelt u dat zelf anders?

Geen testament. Zonder testament wordt de echtgenoot van de overleden DGA de nieuwe aandeelhouder van de BV. Hij heeft dan de bevoegdheid om een nieuwe directeur te benoemen. Dat kan hij zelf zijn. Of hij kan een van zijn kinderen (of een derde) tot nieuwe directeur benoemen.

Kind doet verzoek aan kantonrechter

Medewerking nodig. Het kind dat de onderneming wil voortzetten, is dus afhankelijk van de medewerking van zijn langstlevende ouder. Het kind kan echter bij de kantonrechter het verzoek indienen om de langstlevende ouder te verplichten om alle aandelen aan het kind over te dragen.

De waarde van de aandelen wordt dan bindend door de rechter vastgesteld. Dat bedrag zal het kind aan zijn langstlevende ouder moeten betalen. Om het niet meteen financieel in de problemen te brengen, kan de rechter bepalen dat het kind in termijnen mag betalen. Nadat de aandelen zijn overgedragen, kan het kind zichzelf tot nieuwe directeur benoemen en de leiding van het bedrijf op zich nemen.

Strikte voorwaarden. Toedeling van aandelen door de kantonrechter kan alleen onder strikte voorwaarden:

  1. de overleden ouder moet tot zijn overlijden directeur van de BV zijn geweest;
  2. de overleden ouder moet tot zijn overlijden de meerderheid van de aandelen (minimaal 51%) van de BV hebben gehad;
  3. de beoogde bedrijfsopvolger moet bij het overlijden van de DGA zelf al directeur van de BV zijn of meteen daarna in zijn plaats worden benoemd.

Nadelen. De wettelijke regeling heeft echter wel enkele nadelen:

  • toedeling van aandelen is niet mogelijk als de BV onderdeel is van een holdingstructuur, de overleden DGA is in dat geval wél aandeelhouder van de holding-BV maar niet van de werkmaatschappij waarin de onderneming wordt gevoerd;
  • als de aandelen zijn gecertificeerd is dat een probleem, de wet spreekt nadrukkelijk van aandelen en niet van certificaten van aandelen. Toedeling van certificaten is niet mogelijk;
  • als de BV meerdere aandeelhouders heeft, dan werkt deze procedure meestal niet. Op basis van statutaire bepalingen moeten de aandelen dan namelijk te koop worden aangeboden aan de medeaandeelhouders;
  • voordat de hele procedure is afgerond, kan er een geruime tijd overheen gaan en dat brengt de continuïteit van de onderneming in gevaar.

Beter via een ondernemerstestament

Zelf aanwijzen. Voor u als DGA is het dus beter om een ‘ondernemerstestament’ te maken. Daarin kunt u uw beoogde bedrijfsopvolger zelf aanwijzen. De aandelen kunnen als legaat rechtstreeks aan de bedrijfsopvolger worden nagelaten.

Als de bedrijfsopvolger tevens tot executeur wordt benoemd, kan hij direct de aandelen aan zichzelf overdragen. Daarmee kan hij zichzelf ook tot nieuwe directeur benoemen en inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zo heeft hij meteen de leiding over het bedrijf en is de continuïteit van de onderneming veiliggesteld.

Om de onderneming direct bij uw bedrijfsopvolger te krijgen, kunt u de onderneming aan hem legateren bij testament. Benoem de bedrijfsopvolger tevens tot executeur, zo kan hij direct de aandelen aan zichzelf overdragen en zichzelf tot nieuwe directeur benoemen en inschrijven in het Handelsregister.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01