PERSONEEL - 17.04.2015

Is pauze doorbetaalde werktijd?

U kent dat wel: uw werknemer gaat buiten even een peukje roken, een bakkie koffie doen of even appen, chatten of gamen als ontspanningsmoment. Allemaal leuk en wel denkt u, maar valt dat allemaal zomaar onder doorbetaalde werktijd?

Wat zegt de wet? Op grond van de Arbeidstijdenwet heeft uw werknemer recht op pauze. Is uw werknemer jonger dan 18 jaar, dan heeft hij recht op pauze als hij meer dan 4,5 uur werkt per dienst. De pauze bedraagt minimaal een halfuur en u mag die splitsen in pauzes van minimaal een kwartier.

Werknemers ouder dan 18 jaar? Is uw werknemer 18 jaar of ouder, dan heeft hij recht op pauze als hij meer dan 5,5 uur per dienst werkt. De doorbetaalde pauzetijden zijn:

  • als er meer dan 5,5 uur gewerkt wordt: minimaal een halfuur of twee keer een kwartier;
  • als er meer dan 10 uur gewerkt wordt: minimaal 45 minuten of drie keer een kwartier.

Valt de rookpauze daaronder? Voor korte rook-, koffie of belpauzes bestaan voor u wettelijk geen verplichtingen. U mag dus zelf weten hoe u die pauzes regelt in uw horecabedrijf.

En doorbetalen? In de Arbeidstijdenwet staat niets over doorbetalen van pauzes. Méér dan 15 minuten wordt wettelijk als pauze gezien en hoeft niet te worden doorbetaald. Minder dan 15 minuten wordt wettelijk niet als pauze aangemerkt, maar moet u wel doorbetalen. Hierover is niets in de cao of het AVR geregeld. Uiteraard is het aan u hoe u daarmee wenst om te gaan, een prettige werksfeer is u tenslotte ook veel waard. Wellicht vindt u het allemaal prima en gunt u uw mensen dat (doorbetaalde) rustmomentje van harte zolang het maar niet uit de hand loopt.

Wettelijk gezien heeft uw werknemer (afhankelijk van zijn leeftijd) recht op pauze. Is die langer dan een kwartier, dan bent u volgens de wet niet verplicht deze door te betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01