BELASTINGAANGIFTE - 17.04.2015

Vóór 1 mei actie ondernemen bespaart rente

Als uw aangifte inkomstenbelasting 2014 niet vóór 15 april is ingediend en u vermoedt dat u een fors bedrag aan inkomstenbelasting moet (bij)betalen, kunt u geconfronteerd worden met een behoorlijke belastingrente. Kan dat anders?

Aangiftetermijn. Voor de aangifte inkomstenbelasting 2014 geldt dat deze moet zijn ingediend vóór 1 mei 2015 (voorheen 1 april). Veel ondernemers maken echter gebruik van een belastingconsulent. In de praktijk betekent dit vaak dat de aangifte pas veel later wordt ingediend.

Forse rente. Op zich niet erg toch? Dan hoeft u ook pas later uw belasting te betalen … en die uitstelregeling is er niet voor niets. Maar de fiscus denkt daar anders over: vanaf 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar wordt er namelijk 4% rente gerekend. Dit betekent dat uw aanslag een stuk hoger kan uitvallen als deze veel later wordt ingediend.

Aangifte na 15 april indienen?

Geen rente. Om er zeker van te zijn dat u geen belastingrente hoeft te betalen, moest uw aangifte inkomstenbelasting 2014 vóór 15 april 2015 zijn ingediend. De fiscus garandeert u dan dat u een voorlopige aanslag voor de verschuldigde belasting in huis heeft vóór 1 juli 2015.

Wel rente. Doet u later aangifte, dan krijgt u de aanslag inkomstenbelasting 2014 pas na 30 juni 2015. Dit heeft tot gevolg dat de fiscus belastingrente rekent over de periode tussen 1 juli 2015 en de dagtekening van de aanslag plus zes weken. Als uw aangifte laat wordt ingediend en u ontvangt eind november 2015 de aanslag, dan moet u dus over vijf maanden een forse rente betalen.

Voorlopige aanslag

15 april was niet haalbaar? Maar wat nu als u deze deadline van 15 april 2015 niet heeft gehaald? Uw adviseur heeft immers nog meer klanten en kan niet garanderen dat uw aangifte dan al weg is. Of wellicht komt hij altijd pas in juli bij u langs voor het opmaken van de jaarrekening?

Vóór 1 mei verzoek indienen. In dat geval is het verstandig een voorlopige aanslag aan te vragen voor het verwachte te betalen bedrag. De fiscus heeft toegezegd dat als u vóór 1 mei 2015 een verzoek doet voor een voorlopige aanslag, u deze voor 1 juli 2015 in de bus heeft. Daarmee hoeft u in ieder geval over dat belastingbedrag geen rente te betalen. Let op. Blijkt later dat u toch nog moet bijbetalen (voorlopige aanslag lager dan definitieve aanslag), dan wordt er wel belastingrente berekend over de bij te betalen belasting.

Aanvragen voorlopige aanslag

Speciaal programma. Een voorlopige aanslag kunt u (of uw belastingconsulent) aanvragen met behulp van het programma ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2014’ dat u kunt downloaden van de site van de Belastingdienst.

Renteverschil groot. Zeker als u beschikt over voldoende liquide middelen, is dit aan te raden. De rentevergoeding die u ontvangt op uw zakelijke spaarrekening is op dit moment niet veel meer dan 1%. Dit betekent dat u beter de hoge belastingrente van 4% kunt voorkomen door middel van een tijdige voorlopige aanslag dan te profiteren van deze wel zeer lage rente.

Ook voor volgende jaren. Ook voor de komende jaren zal de fiscus deze hoge belastingrente hanteren. Deze is namelijk gekoppeld aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Deze bedraagt nu slechts 2%, in de belastingwetgeving staat echter een minimumrente van 4%. Het blijft dus zaak uw belastingbetalingen goed te plannen.

Er bestaat een behoorlijk verschil tussen de belastingrente (minimaal 4%) en de rentevergoeding op een zakelijke spaarrekening (ongeveer 1%). Haalde u aangifte doen vóór 15 april niet, dien dan vóór 1 mei een voorlopige aanslag in, dan betaalt u die forse rente in ieder geval niet als u moet bijbetalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01