DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 01.09.2015

Als DGA verzekerd voor de werknemersverzekeringen?

Een DGA is meestal niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat kan soms anders zijn op basis van de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’. Hoe wijzigt deze per 2016? Wat moet u nu weten?

Verzekerd? Uitgangspunt voor een BV-bestuurder met een arbeidsovereenkomst waarin de verplichting is opgenomen om onder gezag tegen betaling persoonlijke arbeid te verrichten, is dat hij in dienstbetrekking van de BV is. In beginsel is een bestuurder dan ook verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Wat geldt voor de DGA? Dat is anders als hij voor deze verzekeringen als DGA wordt aangemerkt. Of er sprake is van een DGA valt te lezen in de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 1997’. Hierin wordt aangegeven voor welke gevallen er een uitzondering is op de normale regels voor de verzekeringsplicht.

Voordelig of kostbaar? Zo’n uitzondering kan voordelig zijn, maar kan ook kostbaar zijn als een bestuurder een verzekering wil afsluiten maar bijvoorbeeld een medisch verleden heeft. Het is daarbij van belang om te weten dat de regeling (en dus de daarbij behorende uitzonderingen) slechts geldt voor statutaire bestuurders. De ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’ wordt per 1 januari 2016 vervangen.

Statutair bestuurder niet verzekerd?

Regels per 2016. Een statutair bestuurder is onder de nieuwe regels vanaf 1 januari 2016 niet voor de werknemersverzekeringen verzekerd als hij aandeelhouder is en (direct of indirect):

samen met zijn echtgenoot een zodanig aantal aandelen bezit dat hij, al dan niet tezamen met zijn echtgenoot, volgens de statuten over zijn ontslag kan besluiten;

samen met bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, al dan niet tezamen met zijn echtgenoot, houder is van aandelen (al dan niet van een bepaalde soort) die tenminste 2/3 van de stemmen vertegenwoordigen, zodat hij tezamen met deze bloed- of aanverwanten en zijn echtgenoot, over zijn ontslag kan besluiten;

een bestuurder die een zodanige zeggenschap heeft binnen die BV door tussenkomst van een of meer rechtspersonen, waarvan hij bestuurder is, al dan niet met elkaar in een groep verbonden, of door tussenkomst van BV’s waarvan hij aandelen houdt, dat hij hierdoor over zijn ontslag kan besluiten. Onderdeel 1 en 2 zijn ten aanzien van de relatie tot de echtgenoot en bloed- en aanverwanten van overeenkomstige toepassing;

behoort tot een groep bestuurders die samen alle aandelen van de BV bezitten en als aandeelhouders een gelijk of nagenoeg gelijk deel van het kapitaal van de vennootschap vertegenwoordigen.

Echtgenoot? Het begrip echtgenoot in deze regeling ziet ook op de geregistreerde partner en de ongehuwd meerderjarige met wie een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd (behalve als dit is met een bloedverwant in de eerste graad).

Wat is nu raadzaam om te doen?

Mogelijk voordeel? Op basis van de hiervoor genoemde criteria is het de vraag of een BV-bestuurder in 2016 nog (verplicht) verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Toets nu al of aan de uitzonderingsvoorwaarden wordt voldaan. Is de uitkomst ongewenst? Vaak is verzekeringsplicht te realiseren of juist te voorkomen. U kunt immers via statutenwijziging en/of aandelenoverdracht de uitkomst beïnvloeden.

Toets nu al of aan de uitzonderingsvoorwaarden wordt voldaan. Is de uitkomst ongewenst? Vaak is verzekeringsplicht te realiseren of juist te voorkomen. U kunt via een statutenwijziging en/of aandelenoverdracht de uitkomst beïnvloeden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01