CONTRACT EN VOORWAARDEN - 18.09.2015

Doet u die aanschaf privé of zakelijk?

Als ondernemer doet u aankopen en sluit u abonnementen af. Een lezer vroeg ons wat nu voordeliger is: de aankoop als privépersoon of als ondernemer doen. Hoe zit dat juridisch?

Ondernemers: minder beschermd

Als u uit naam van uw bedrijf een abonnement sluit of een aankoop doet, dan heeft dit in eerste instantie tot gevolg dat de wet u niet als consument aanmerkt en kunt u dus niet genieten van de extra beschermende consumentenregels. Deze beschermende regels gelden dus alleen als een consument een aankoop doet bij een bedrijf. Als u als ondernemer een aankoop doet, dan bent u geen consument in de zin van de wet.

De nadelen van zakelijke aankopen

Consumentenbescherming. Consumenten worden door onze wetgever extra beschermd. Als u dus als ondernemer een aankoop doet of een abonnement afsluit, gelden deze beschermende regels niet voor u. Het gaat om de volgende regels:

  • Abonnementen. Op een abonnement met een consument is de zogenoemde ‘Wet Van Dam’ van toepassing. Deze wet geldt niet op abonnementen gesloten door een ondernemer. Veel abonnementen en andere contracten worden stilzwijgend verlengd. Door de komst van de ‘Wet Van Dam’ is dit niet meer mogelijk, want na een stilzwijgende verlenging is het abonnement maandelijks opzegbaar.
  • Garantie. Vaak wordt gedacht dat de Nederlandse wet een termijn noemt voor de duur van garantie. Dat is echter niet zo. De wet zegt alleen dat het aangekochte product ‘deugdelijk’ moet zijn. Hoelang dat is, hangt o.a. af van het type product. Als het product minder lang meegaat, heeft een consument recht op kosteloze reparatie of vervanging, ook als de garantietermijn van de leverancier korter is. Als ondernemer zit u echter vast aan de garantietermijn van uw leverancier.
  • Incassokosten. De incassokosten voor consumenten zijn in de wet vastgelegd. Voor verkopen aan ondernemers kan van deze wettelijke incassokosten afgeweken worden in de algemene voorwaarden. Als een ondernemer een factuur niet (op tijd) betaalt, kan hij te maken krijgen met veel hogere incassokosten.
  • Bedenktijd bij koop op afstand. Als een ondernemer iets via internet koopt, heeft hij geen wettelijke bedenktijd van min. 14 dagen, want ook deze bedenktijd geldt alleen voor consumenten en niet voor zakelijke kopers.

Twee praktijkvoorbeelden

Remco koopt bij een Nederlandse groothandel een nieuwe laptop met 2 jaar garantie. Na 2,5 jaar gaat deze kapot. Volgens de wettelijke garantie moet het aangekochte product ‘deugdelijk’ zijn. Van een laptop wordt verwacht dat deze langer meegaat dan twee jaar. Had Remco de laptop als consument aangekocht, dan had hij zich op deze regeling kunnen beroepen, maar als ondernemer is hij gebonden aan de garantietermijn van 2 jaar.

Karin heeft een zakelijke rechtsbijstandsverzekering afgesloten voor 5 jaar. Na 6 jaar vindt ze een goedkopere rechtsbijstandsverzekering. Ze wil haar verzekering beëindigen en de goedkopere verzekering afsluiten. Karin kan de verzekering helaas pas over 4 jaar opzeggen, omdat de verzekering na de eerste 5 jaar stilzwijgend verlengd is voor weer 5 jaar. Ging het om een particuliere rechtsbijstandsverzekering dan was de verzekering na de stilzwijgende verlenging iedere maand opzegbaar geweest.

Het is niet altijd verstandig om een aankoop te doen of een abonnement af te sluiten uit naam van uw bedrijf omdat u dan niet kunt profiteren van de extra beschermende regels die een consument heeft. Zeker ten aanzien van opzegging, garanties, e.d. kan het juridisch nadelig voor u zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01