AUTO - 01.09.2015

Geen ‘parkeerbelasting’?

We noemen het gewoon een ‘bon’. Maar meestal is dat niet zo. Wat een parkeerbon wordt genoemd, is vaak een belastingaanslag. Hoezo is dat goed om te weten als u zo’n ding op de ruit heeft zitten? Wat kunt u hier nu mee?

Parkeerbonnen in twee smaken. Parkeerbonnen zijn er in twee smaken. De echte overtreding, waarbij geparkeerd wordt in strijd met de (verkeers)regels. Dubbel parkeren, parkeren op het trottoir, langs een gele streep of voor een uitrit.

Het basistarief bedraagt (2015) € 90,- plus administratiekosten. Gevaarzetting (uw parkeren brengt anderen in gevaar) is duurder en kost € 140,- plus administratiekosten.

Heel erg duur wordt het parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Dat kost (2015) € 370,- plus administratiekosten. Het gaat hier om strafbare feiten (overtredingen).

Niet fiscaal aftrekbaar? Loopt u als ondernemer zakelijk tegen zo’n boete op, dan is die op grond van art. 3.14 Wet IB 2001 niet aftrekbaar. Buitenlandse boetes zijn evenmin aftrekbaar. Deze niet-aftrekbaarheid geldt ook voor de BV. De boete is niet aftrekbaar, de gebruikelijke € 7,- administratiekosten is dat wel!

Hoe zit de fiscale vork in de steel?

Belastingen. Het kan en gaat in de praktijk ook anders. Meestal ‘vergeten’ we om te betalen voor onze parkeerplek. Of we betalen te weinig. Wordt u dan gesnapt, dan volgt er geen boete, maar een ‘naheffingsaanslag parkeerbelasting’. Het parkeren zonder betalen van parkeergeld is juridisch gezien een ander feit dan het begaan van een verkeersovertreding.

De parkeerbelasting is een gemeentelijke belasting en de opbrengst verdwijnt in de gemeentekas. Bij zo’n naheffing betaalt u meestal het tarief voor een uurtje parkeren.

Dat valt mee, maar de gemeente mag daarnaast nog ‘kosten’ berekenen. Die vormen formeel geen boete, al ervaren de meeste mensen dat natuurlijk wel zo. De kosten verschillen per gemeente (meestal € 55,- tot € 60,-).

Een beetje ‘fiscale parkeertechniek’. Door de verwijzing in art. 3.14 Wet IB 2001 naar art. 234, vijfde lid, en art. 235, derde lid van de Gemeentewet zijn ook de kosten bij een naheffing parkeerbelasting niet aftrekbaar. Het uurtje parkeergeld dat in rekening wordt gebracht, wél.

Wat speelde er bij het gerechtshof?

Google streetview. Dat sommige gemeenteambtenaren (en ook de rechtbank) het hiervoor genoemde verschil niet begrijpen, werd duidelijk in een procedure in hoger beroep bij het Hof Amsterdam, 13.05.2015 (GHAMS:2015:1723) . Een automobilist kreeg van de gemeente een naheffingsaanslag parkeerbelasting van € 58,90 (omdat hij op de stoep stond geparkeerd zonder te betalen). Het Hof heeft met behulp van de openbare bron ‘Google streetview’ acht foto’s afgedrukt, deze getoond ter zitting en exemplaren daarvan ter zitting overhandigd aan de heffingsambtenaar van de gemeente. Het Hof concludeert daarop dat je op de stoep niet mag parkeren, zodat zich voor de parkeerbelasting geen belastbaar feit voordeed.

De parkeercontroleur van de gemeente had de collega’s van de politie moeten bellen voor een bon. Sommige parkeerwachten mogen ook verkeersboetes uitschrijven, maar deze blijkbaar niet. Een naheffingsaanslag parkeerbelasting kon hij hier niet geldig opleggen. Zijn naheffingsaanslag werd dus vernietigd en kon de prullenbak in.

U kunt geen naheffingsaanslag parkeerbelasting krijgen als u parkeert op een plek waar dat verboden is. Wel een boete natuurlijk. Boetes en naheffingsaanslagen zijn niet aftrekbaar van de winst. Parkeergeld en administratiekosten zijn dat wel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01