IN DE KIJKER - 20.10.2015

Bruikleenovereenkomst, oplossing voor leegstand?

Vastgoedeigenaren worden er vaak mee geconfronteerd: panden die korte of langere tijd leegstaan. De gevolgen van leegstand kunnen groot zijn, denk aan kraak of waardevermindering. Is de bruikleenovereenkomst een oplossing?

De bruikleenovereenkomst

Een oplossing? Indien u als vastgoedeigenaar uw leegstaande pand wilt verhuren, kunt u er voor kiezen een bruikleenovereenkomst te gebruiken. In zo’n overeenkomst spreekt u met derden af dat zij tijdelijk en kosteloos in uw pand kunnen verblijven. Dat levert financieel niets op, maar uw pand staat niet leeg én u kunt de duur van de bewoning zelf bepalen.

Twee soorten. U kunt een bruikleenovereenkomsten sluiten voor bepaalde en onbepaalde tijd.

  • Bepaalde tijd. Deze bruikleenovereenkomst eindigt ‘van rechtswege’ op de afgesproken datum. De bruikleennemer (gebruiker) moet voor deze datum het pand leegmaken en verlaten.
  • Onbepaalde tijd. In deze bruikleenovereenkomst moet u een opzegtermijn opnemen. Deze termijn kunt u zelf bepalen. Tip. Twee tot vier weken is een gebruikelijke opzegtermijn.

Addertje onder het gras?

Het is géén huurovereenkomst. Geeft u uw onroerende zaak in bruikleen? Zorg er dan voor dat de bruikleenovereenkomst niet lijkt op een huurovereenkomst. Want als de bruikleenovereenkomst té veel op een huurovereenkomst lijkt, heeft de huurder recht op huurbescherming. U kunt hem dan niet zomaar uit uw pand zetten. Hoe voorkomt u huurbescherming?

De naam is niet belangrijk. Of u de overeenkomst ‘bruikleenovereenkomst’ noemt, is minder belangrijk. Als puntje bij paaltje komt, gaat het er om welke bedoeling de partijen hadden met de overeenkomst. Tip. Spreek alles goed door met de bruikleennemer en zet dit op papier.

Gratis? Het belangrijkste verschil tussen een huurovereenkomst en een bruikleenovereenkomst is dat deze laatste ‘om niet’ is. Bij een huurovereenkomst staat een tegenprestatie tegenover het woongenot vast. ‘Om niet’ houdt in dat er juist géén tegenprestatie verlangd wordt. Dit is een hard criterium. Een laag, niet markconform, bedrag is volgens de rechter nog steeds een tegenprestatie en dus is er dan sprake van een huurovereenkomst. Ook het op eigen kosten uitvoeren van onderhoud aan het pand kan als een tegenprestatie worden aangemerkt. De enige uitzondering die door de rechter is toegestaan, is de doorberekening van de kosten van gas, water en licht.

Wat moet er in de overeenkomst staan?

Ook de huisregels. Naast de namen van de bruikleengever en de bruikleennemer is het van belang bepaalde ‘huisregels’ op te nemen die gaan over het gebruik van het pand. Wees duidelijk over de bruikleenperiode en de omstandigheden waaronder de bruikleengever de overeenkomst kan beëindigen.

Download een model ‘Bruikleenovereenkomst’ van http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download (VG 19.18.05).

Hennep?

Wees er ook op bedacht dat de bewoner of gebruiker van het pand geen illegale dingen doet in het pand, zoals een hennepkwekerij. Controleer daarom om de paar weken het pand. Neem dit op in de bruikleenovereenkomst.

Met een bruikleenovereenkomst kunt u leegstand voorkomen. Bedenk wel dat u géén vergoeding kunt vragen, anders snijdt u zich in de vingers. Als u een vergoeding vraagt, wordt de overeenkomst als huur gezien. Probeer de huurder dan nog maar eens uit uw pand te krijgen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01