OMZET - MENUKAART - 27.10.2015

Lekkere omzet met een aantrekkelijke menukaart

Een collega veranderde op slimme wijze zijn menukaart en zag zijn omzet stijgen. Hoe deed hij dat naar aanleiding van onderzoeksresultaten? Wat kunt ú daarmee? En zal de Belastingdienst er nog op reageren?

Wat doet de omzet groeien?

Uw collega veranderde niet de gerechten op zijn kaart, maar in plaats van de gerechten zo maar op te sommen, beschreef hij ze in ‘mooie’ woorden.

  • Tomatensoep.‘Van verse tomaten en basilicum gemaakte soep met ambachtelijk bereid volgranenbrood met pestoboter.’
  • Sneetje gerookte zalm.‘Op cederhout gerookte, in Alaska gevangen wilde zalm met een herfstvleugje rauwkost.’

De omzet nam niet alleen toe doordat de verkoop toenam, maar ook doordat de klanten bereid waren meer te betalen voor hetzelfde gerecht.

Gebruik bijvoeglijke naamwoorden

Door goed gekozen bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken, kunt u een product veel aantrekkelijker maken. En u kunt margerijke producten meer in de picture zetten dan andere producten.

27% meer omzet.Dr. Brian Wansink deed hier onderzoek naar. Hij wijzigde bij vergelijkbare restaurants de menukaarten en vergeleek de omzetten. Uit de resultaten bleek dat met het slim gebruiken van bijvoeglijke naamwoorden de omzet met wel 27% kan toenemen.

Geldt dat voor elk restaurant? U begrijpt wel dat een gewoon broodje kroket bij een snackbar een gewoon broodje kroket blijft. Ook als u het heel smeuïg op de kaart zet. Maar een huisbereide kalfskroket, waarvan de vulling uit maar liefst 60% kalfsvlees bestaat, levert zeker meer omzet op (ja, de kosten zijn ook hoger …). Dus hoeveel u uw omzet kunt laten groeien met een andere menukaart, hangt ook van uw type restaurant af.

Nieuwe menukaart? Handigheidje …

Loop uw producten eens door en bedenk hoe u ze beter kunt omschrijven. Zoek de bijvoeglijke naamwoorden bijvoorbeeld eens als volgt.

  • Ingrediënten. Uit welke ingrediënten bestaat uw product? Uit gewone kaas of uit boerenkaas?
  • Herkomst. Waar komen de ingrediënten vandaan? Gewone cocktailsaus wordt dan ‘Cocktailsaus met Glenfiddich whisky’ en de kaas wordt ‘Goudse boerenkaas’ .
  • Bereidingswijze. Er is vast wel iets te vertellen over de bereidingswijze. Denk bijv. aan: ‘Met 15 jaar oude Glenfiddich bereide cocktailsaus’ en aan: ‘Ambachtelijke Goudse boerenkaas’ .
  • Nostalgie. Nostalgische woorden doen het altijd goed, bijv.: ‘ambachtelijk’ , ‘authentiek’ en ‘grootmoederstijd’ .
  • Ook werkwoorden doen het goed. Volgens de Harvard Business School communiceren werkwoorden ook heel erg goed. ‘De boerenkaas is op ambachtelijke wijze in Gouda bereid en gerijpt op houten planken.’

Hoe reageert de fiscus? Zoals u wel weet, is de Belastingdienst er altijd op gebrand om plotselinge omzetstijgingen en margeverbeteringen te zien als iets verdachts dat misschien wel riekt naar gesjoemel. Tip. Bewaar daarom altijd al uw menukaarten en noteer de redenen achter plotselinge omzet- en/of margestijgingen. Leg de inspecteur eventueel het onderzoek van Wansink voor.

Het onderzoek van Wansink kunt u downloaden van: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 19.15.03).

Omschrijf de gerechten op uw menukaart met de juiste bijvoeglijke naamwoorden en werkwoorden, want onderzoek toont aan dat de omzet daardoor groeit. Bewaar uw menukaart en gebruik het onderzoek om de plotselinge omzet- en/of margestijging te verklaren aan de fiscus.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01