Parttime DGA met fulltime salaris?
Wat speelde er?
Volledig afgekeurd. In deze zaak voor het Gerechtshof Amsterdam, 16.09.2015 (GHAMS:2015:3692) , gaat het om een DGA die samen met zijn echtgenote een uitzendbureau in de installatietechniek runt. Sinds de DGA in 1999 volledig is afgekeurd, lopen de omzetten en activiteiten binnen het bedrijf (logischerwijs) terug.
Lager dan norm. De man heeft over de jaren 2006 tot en met 2008 van de BV een beloning van slechts ongeveer € 5.000,- gehad.
Slechts 4,5 uur per week. De man kan dit lage salaris echter onderbouwen. Hij verklaart namelijk dat hij per week slechts zo’n 4,5 uur werkzaam is voor de onderneming. Zijn echtgenote, die statutair directeur is, ontvangt wel een volledig salaris.
Standpunt inspecteur
Voorname activiteiten. De inspecteur accepteert deze uitleg echter niet. Hij is van mening dat de DGA van veel grotere waarde is voor de onderneming dan nu in zijn salaris tot uitdrukking komt. Hij verricht namelijk alle voorname activiteiten, zoals het koppelen van de uitzendkrachten aan de opdrachtgevers alsmede het onderhoud met cliënten. De vrouw verricht enkel ondersteunende werkzaamheden.
Uitspraak rechter
Bewijslast. Zoals bekend, geldt voor een DGA de gebruikelijk loonregeling. Als men een lager loon dan de norm in aanmerking wil nemen, dan moeten hiervoor bijzondere omstandigheden aanwezig zijn. Het is aan de BV om deze aan te tonen.
Deskundigheid. Dit bewijs kan de BV echter niet leveren. Er zijn geen arbeidsovereenkomsten en er is ook geen tijdregistratie van de gewerkte uren. Het Hof concludeert dat de DGA weliswaar gezien zijn fysieke gesteldheid slechts parttime kon werken, maar dat niet is aangetoond dat zijn werkzaamheden van ondergeschikt belang waren. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de DGA alle belangrijke stukken ondertekende. Bovendien beschikte hij persoonlijk over branchecertificering en zijn echtgenote niet.
Uitkering. Het Hof beslist dat het loon van de DGA moet worden vastgesteld op de toen geldende norm van € 40.000,-. Dit zal mogelijk ook gevolgen hebben voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering van de man. De inspecteur heeft toegezegd het loon van de echtgenote te verlagen.
Commentaar
Dossiervorming. Uit deze uitspraak blijkt maar weer eens dat parttime werken niet automatisch betekent dat het gebruikelijk loon overeenkomstig kan worden verlaagd. Er moet nog steeds goed gekeken worden naar een beloning die gebruikelijk en passend is.
Registratie. Zorg bij een afwijking van de norm voor een goed dossier. Wilt u een lager loon hanteren, houd dan een urenregistratie bij. Daarin kunt u ook de verrichte taken noteren. Deze registratie kan van grote waarde blijken als u in een discussie met de Belastingdienst verzeild raakt over de hoogte van uw salaris.
Rechtspraak: Gerechtshof Amsterdam, GHAMS:2015:3692 (BT 20.16.06)