VERLOF - 16.10.2015

Zorgverlof, een zorgplicht van de werkgever?

Voor werkgevers is het soms frustrerend: een werkneemster die voor een ivf-behandeling vaak naar het ziekenhuis moet of regelmatig op stel en sprong weg moet voor een ziek kind. Heeft de werknemer dan altijd recht op verlof?

Verschillende soorten verlof. De Wet arbeid en zorg (WAZO) geeft regels voor het calamiteiten- en kort verzuimverlof én voor het kort en lang zorgverlof. Let op. Dit verlof is sinds 1 juli 2015 niet langer beperkt tot partner en kinderen, maar geldt ook voor grootouders, zussen, huisgenoten en anderen met wie er een sociale relatie bestaat.

Calamiteiten- en kort verzuimverlof

Betaald. Calamiteiten- en kort verzuimverlof zijn betaald verlof en bedoeld voor onvoorziene of zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dat kan een gesprongen waterleiding zijn of de noodzakelijke zorg voor de partner of het kind op de eerste ziektedag. Het kan ook een doktersbezoek zijn dat redelijkerwijze niet buiten werktijd te plannen is. Let op. Het kan dan gaan om de werknemer zelf óf als begeleider van een kind of de partner.

Afspraak overdag. Omdat artsen vaak ‘tijdens kantoortijd’ werken, komen werknemers er vaak niet onderuit afspraken tijdens werktijd te plannen. U kunt dit verlof daarom niet weigeren. Tip.  U mag de werknemer om bewijs vragen van de reden voor het verlof, zoals een afsprakenkaart.

Kortdurend zorgverlof

70% betaald. Kortdurend zorgverlof is bedoeld voor de noodzakelijke verzorging van een zieke. U mag dit alleen weigeren als uw bedrijfsvoering door dit verlof ernstig in gevaar komt. In de praktijk blijkt dat een beroep hierop niet snel slaagt. Wat is verder goed om te weten?

  • Het verlof duurt per 12 maanden maximaal twee keer het aantal werkuren per week.
  • U moet de werknemer 70% van zijn loon betalen.

Noodzakelijk? Het kort zorgverlof geldt alleen als de werknemer de enige is die de zieke kan verzorgen. Ligt de zieke bijv. in het ziekenhuis of is er iemand anders thuis die voor de zieke kan zorgen, dan heeft de werknemer geen recht op verlof.

Langdurig zorgverlof

Zonder loon. Langdurend zorgverlof is aan de orde als de werknemer zorgdraagt voor een ernstig zieke of hulpbehoevende. Dit verlof is maximaal zes keer het aantal werkuren per week binnen 12 maanden. U mag het verlof alleen weigeren vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen, maar u hoeft de werknemer geen loon te betalen. Let op.  In een cao of een regeling met de or kunnen afwijkende afspraken staan over zorgverlof. Check bij een aanvraag van een werknemer dus altijd goed welke afspraken er gelden.

Wat er verder speelt

Beide ouders? Wat als beide ouders met hun kind mee willen naar een doktersafspraak? De wet zwijgt hierover. Omdat kort verzuim- en zorgverlof het noodzakelijkheidsvereiste kennen, kunt u stellen dat het niet nodig is dat beide ouders mee zullen gaan naar een afspraak. Een weigering zou echter wel gezien kunnen worden als slecht werkgeverschap, dat hangt van de situatie af.

Rolverdeling? In de praktijk komt het er meestal op neer dat de moeder het zieke kind zal verzorgen. Mag u als werkgever van de moeder verlangen dat de vader deze taak op zich neemt? Helaas kunt u het verlof van de moeder niet weigeren. Tip. Bespreek de situatie met de werkneemster en dring erop aan dat de partner ook eens gaat.

Onverwacht verlof kan uw bedrijfsvoering in gevaar brengen. Stel daarom duidelijke regels op waar de werknemer zich aan moet houden. Twijfelt u over de aanvraag? Laat deze dan beoordelen door uw bedrijfsarts of arbodienst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01