BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 21.12.2016

Veilig en wel versleuteld

De beste manier om te voorkomen dat niet-geautoriseerde personen bij uw gegevens kunnen, is en blijft stevige encryptie. Dit zijn enkele gratis tools waarmee u uw data kunt versleutelen.

Bestanden versleutelen

Een van de eenvoudigste, gratis tools om afzonderlijke bestanden te versleutelen is AES Crypt ( https://www.aescrypt.com ). Die gebruikt krachtige 256-bit AES-encryptie. Wanneer het programma actief is, hoeft u slechts in de Verkenner een bestand met de rechtermuisknop aan te klikken, AES Encrypt te selecteren en het gewenste wachtwoord in te vullen. Het resultaat is een versleuteld bestand met de extensie .aes. Let op!  Het originele bestand blijft ook staan; zo nodig moet u dat dus zelf nog verwijderen. Een versleuteld bestand kunt u op bijna dezelfde manier weer decrypteren. De ontvanger moet wel ook AES Crypt geïnstalleerd hebben en het wachtwoord kennen.

Challenger ( http://encryption-software.de/challenger/en – gratis voor privégebruik) is complexer, maar biedt meer mogelijkheden. Deze tool werkt met maximaal acht ‘kanalen’, waarbij elk kanaal staat voor encryptie met een ander wachtwoord. U bepaalt dus elke keer zelf welk kanaal (wachtwoord) u voor de encryptie wilt gebruiken. U kunt aparte bestanden versleutelen, maar ook alle bestanden binnen een map of een schijfpartitie. Opteert u voor een complete partitie, dan wordt ook alle vrije ruimte ‘geshred’ oftewel: overschreven met willekeurige data.

Wie het wachtwoord van de eerste twee kanalen (A en B) kent, heeft iets meer mogelijkheden: die kan o.a. de wachtwoorden van de andere kanalen wijzigen. Dat kan bv. handig zijn in een omgeving waarbij de ene werknemer meer machtigingen krijgt dan een andere. Tip.  Het initiële standaardwachtwoord van deze kanalen is Berlin.

Tekst versleutelen

Paranoia Text Encryption ( http://paranoiaworks.mobi – voor iOS, Windows, Mac OS X en Linux, en voor Android als onderdeel van Secret Space Encryptor) biedt een andere insteek. Deze tool is erop gericht tekstboodschappen te versleutelen. U tikt de tekst in het bovenste paneel in, u kiest een van de zes beschikbare encryptie-algoritmes, waaronder AES (256 bit) en Blowfish (448 bit), stelt een wachtwoord in, en de versleutelde tekst verschijnt in het onderste paneel. Deze laatste tekst stuurt u dan bv. via e-mail door. Uiteraard moet de ontvanger dan ook over de tool en het ingestelde wachtwoord beschikken.

VeraCrypt en BitLocker

VeraCrypt ( https://veracrypt.codeplex.com – voor Windows, Mac OS X en Linux) is eigenlijk de opvolger van het ooit zo populaire TrueCrypt. Het is er vooral op gericht om een hele reeks bestanden of zelfs een complete partitie te versleutelen. Het programma laat u bovendien toe een ‘verborgen container’ te creëren, zodat het zelfs na grondige analyse moeilijk vast te stellen is dat u bepaalde gegevens geëncrypteerd heeft.

Ook Windows zelf biedt een goede encryptietool (BitLocker), maar die zit niet in de Home-edities van Windows. In principe heeft BitLocker wel een TPM-compatibele chip nodig (Trusted Platform Module), maar dat kunt u omzeilen ( http://www.tiny.cc/bitlocker-zondertpm ). Vanaf Windows 7 kunt u met BitLocker ook verwijderbare opslagmedia, zoals usb-sticks, encrypteren (BitLocker To Go).

Gebruik Paranoia Text Encryption om tekstboodschappen te encrypteren. Voor afzonderlijke bestanden en mappen zijn AES Crypt (eenvoudiger) en Challenger (meer opties) aanraders. Zet voor complete schijfpartities de tools VeraCrypt of BitLocker in.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01