WOZ - 30.03.2017

Gebonden aan een compromis over de WOZ-waarde?

Tegenwoordig proberen zowel de rechter als de gemeente in een geschil over de hoogte van de WOZ-waarde aan te sturen op een compromis. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

Vaststelling WOZ-waarde

Financieel belang. Jaarlijks maakt de gemeente de WOZ-waarde kenbaar van uw vastgoed. De WOZ-waarde en daarmee samenhangende aanslagen gemeentelijke belastingen leiden niet alleen bij woningbezitters maar ook bij bedrijven tot veel irritatie. Zo bedraagt alleen al de jaarlijkse onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen enkele honderden euro’s. Voor bedrijven is dit nog veel hoger. Ook wordt de WOZ-waarde gebruikt voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting en de erf- en schenkbelasting. Daarnaast is voor de vastgoedeigenaar vaak niet duidelijk hoe de gemeente de WOZ-waarde vaststelt.

Compromis over de WOZ-waarde

Aantal procedures verminderen. Om het aantal procedures te verminderen, sturen gemeenten en rechters steeds vaker aan op een compromis.

Door de gemeente. Voor een gemeente is het voordeel dat een bezwaarprocedure voor toekomstige jaren wordt voorkomen. Zij probeert dan ook steeds vaker een compromis te sluiten voor opvolgende belastingjaren.

Bij de rechter. Als u toch bij de rechter uitkomt, dan is de kans groot dat een rechter tijdens de zitting vraagt of een compromis niet alsnog mogelijk is. Wijst u dit af, dan zal de rechter zich uitlaten over de WOZ-waarde.

Lange procedure. Als u in het gelijk wordt gesteld, kan de gemeente in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Vervolgens kan er cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad. Zoals u zult begrijpen, zal een procedure bij het gerechtshof en de Hoge Raad enkele jaren duren. Daarom zal ook de vastgoedeigenaar vaak een compromis willen sluiten (voor meerdere belastingjaren).

Vaststellingsovereenkomst

Compromis bindend. Als er een compromis wordt bereikt, dan wordt er in de meeste gevallen een zogeheten ‘vaststellingsovereenkomst’ gesloten. Rechtbank Oost-Brabant, 01.03.2017 (RBOBR:2017:1017) , heeft onlangs nogmaals benadrukt dat een compromis bindend is, tenzij er sprake is van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Deze drie begrippen zijn juridische begrippen en zijn vaak lastig aan te tonen. Kortom: in principe bent u gebonden aan een compromis. Hetzelfde geldt voor de gemeente.

Tenzij bijzondere omstandigheden. In de vaststellingsovereenkomst staat vaak de bepaling dat een gemeente de WOZ-waarde zal aanpassen indien zich bijzondere omstandigheden voordoen. Denk hierbij aan een omstandigheid die bij de gemeente niet bekend was omdat u deze omstandigheid niet heeft gemeld, zoals een illegaal geplaatste aanbouw. In dat geval is de gemeente niet gebonden aan de vaststellingsovereenkomst.

Bezwaar goed motiveren

Eigen taxatierapport. Om de slagingskans van een bezwaarschrift te vergroten, moet u gemotiveerd aangeven waarom u het niet eens bent met de WOZ-waarde. Een eigen taxatierapport kan hierbij helpen. Ook leidt een goed gemotiveerd bezwaar sneller tot een compromisvoorstel van de gemeente. Zij zal immers een risicoafweging maken alvorens een bezwaarschrift af te wijzen.

Een compromis over de WOZ-waarde wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat u in principe hieraan bent gebonden. Een goed gemotiveerd bezwaar (met een eigen taxatierapport) zal sneller tot een compromisvoorstel van de gemeente leiden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01