RECHT VAN DE BOUW - 22.03.2017

Hoe zorgt u nu dat uw algemene voorwaarden gelden?

Hoe kunt u voorkomen dat de algemene voorwaarden van uw bouwbedrijf juridisch niet gelden? Hoe staat u in de praktijk sterk? Wanneer moeten die voorwaarden worden overhandigd? Wat zegt de wet en wat zegt de rechter?

Aannemingscontract. Piet heeft met Teun een aannemingscontract gesloten voor het plaatsen van 10 bedrijfsunits. In de overeenkomst heeft Piet zowel de algemene voorwaarden voor bouwwerken UAV 1989 als de algemene voorwaarden voor technische installatiewerken (UAVTI 1992) van toepassing verklaard.

Gelden er algemene voorwaarden?

Geschil. Na voltooiing ontstaat er een geschil over het werk. Piet wil het probleem voorleggen aan de Raad van Arbitrage, want zo staat het in de algemene voorwaarden. Teun wil liever naar de ‘gewone’ rechter. Daarom stelt hij dat beide algemene voorwaarden niet van toepassing zijn, want ze zijn niet door Piet aan hem overhandigd.

Duidelijk verwezen. Piet vindt dat onzin. Onderaan op elke pagina van de overeenkomst wordt verwezen naar de algemene voorwaarden. Ook staat in de tekst uitdrukkelijk dat deze voorwaarden van toepassing zijn. Door ondertekening is Teun daarmee akkoord gegaan.

Toepasselijkheid bevestigd. Per e-mail heeft Piet aan Teun laten weten dat het geschil een zaak is voor de Raad van Arbitrage. Daarop heeft Teun geantwoord dat dit mogelijk wel zo kan zijn, maar dat dit een gang naar de gewone rechter niet in de weg staat. Daaruit blijkt volgens Piet dat Teun de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden heeft bevestigd.

Op achterkant van factuur. Daar komt nog bij dat de tekst van de algemene voorwaarden aan de achterkant van de facturen van Piet is afgedrukt. Die facturen heeft Teun ontvangen. Hij kan dus niet stellen dat de tekst niet in zijn bezit is.

Zorgen voor goed bewijs

Wat zegt de wet? Als in een contract wordt verwezen naar algemene voorwaarden, zijn deze inderdaad op de overeenkomst van toepassing. Maar de wet zegt dat deze vernietigbaar zijn als de gebruiker van de voorwaarden (Piet) aan de wederpartij (Teun) niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de voorwaarden kennis te nemen. De gebruiker heeft daaraan voldaan als hij kan bewijzen dat hij de wederpartij de voorwaarden ‘ter hand heeft gesteld’. Maar dat zal de gebruiker moeten bewijzen . Tip. U kunt dat bewijzen door uw contractspartij ‘voor ontvangst’ te laten tekenen.

Geen goed bewijs. Dat over de voorwaarden is gecorrespondeerd, blijkt uit de e-mailwisseling. Let op. Daaruit blijkt volgens de rechter niet dat de algemene voorwaarden aan Teun zijn overhandigd. Evenmin valt daaruit af te leiden dat Teun heeft ingestemd met het voorstel van Piet om het geschil aan de Raad van Arbitrage voor te leggen.

Te laat. Ook het feit dat de voorwaarden aan de achterkant van de facturen zijn afgedrukt, kan Piet niet helpen. De wet zegt namelijk dat de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst ter hand moeten worden gesteld. De facturen worden pas toegezonden na afronding van het werk. Piet is daarmee dus veel te laat.

Oordeel van de bouwrechter. De bouwrechter van de Raad van Arbitrage Amsterdam, 14.12.2016 (nr. 35.753) , oordeelt in deze zaak dan ook dat de Raad van Arbitrage niet bevoegd is om over het geschil te oordelen. Piet en Teun moeten naar de ‘gewone’ rechter om hun geschil uit te vechten.

Uw algemene voorwaarden gelden, mits u ervoor zorgt dat u deze voor of bij het sluiten van het contract aan uw wederpartij overhandigt. U kunt dat bewijzen door uw contractspartij ‘voor ontvangst’ te laten tekenen. Zo staat u sterk!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01