BTW - 20.03.2017

Met uw vouchers goed voorbereid op 2019?

De Europese Commissie heeft een richtlijn aangenomen over vouchers die de btw-regels omkaderen vanaf 2019. Een hele mondvol. Wat verandert er in Nederland en wat kunt ú als horecaondernemer nu al doen?

Richtlijn. In de EU heeft ieder land zijn eigen regels voor de btw-heffing op waardebonnen, etc. Let op. De Europese Commissie, 27.06.2016 (nr. 2016/1065) , heeft regels vastgesteld die vanaf 1 januari 2019 in de hele EU verplicht zijn. De nieuwe regels gelden voor vouchers die de vorm van waardebon, pasje maar ook digitaal tegoed kunnen hebben, en die recht geven op inwisseling tegen goederen of diensten. Let op. De regels gelden niet voor vouchers die recht op korting geven, zoals kortingsbonnen.

De verkoop van tegoedbonnen

Enkelvoudig gebruik. Als op het moment van uitgifte van de waardebon al bekend is hoe de levering of dienst die ermee verkregen kan worden, belast is met btw, moet de btw direct worden afgedragen. Over een bon die recht geeft op een diner, moet u bij verkoop dan 6% btw afdragen.

Meervoudig gebruik. Bij waardebonnen waarbij op het moment van uitgifte nog niet bekend is welk btw-regime van toepassing is, zoals bij verschillende btw-tarieven bij consumptiebonnen (frisdrank 6% of alcohol 21%), wordt de btw pas verschuldigd op het moment van verbruik. Tegoed dat niet wordt verbruikt, wordt nooit met btw belast, het voordeel is dan helemaal voor u.

Verkoop waardebon

U verkoopt uw eigen tegoedbonnen. Dus geen verkoop via bijv. een dinerbonnenorganisatie, dan moet de verkoop worden behandeld zoals hiervoor genoemd: voor enkelvoudig gebruik btw afdragen bij verkoop en bij meervoudig gebruik nog geen btw-heffing tot aan verzilvering.

Verkoop via tussenpersoon. Als de verkoop in naam van een ander wordt verricht, wordt er alleen btw geheven over de vergoeding daarvoor (provisie, commissie). Dit is dan een promotie/reclamedienst (21% btw).

Bijvoorbeeld als u een toegangskaart van een dierenpark verkoopt, is de ontvangst voor een reclamedienst (dus 21%) en niet voor toegangsverlening.

Hoe is het nu geregeld?

Telefoonkaarten. In Nederland geldt er een bijzondere regeling voor telefoonkaarten, die onderscheid maakt tussen kaarten die alleen voor telecommunicatiediensten kunnen worden gebruikt en telefoonkaarten die ook voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Deze regels komen in grote lijnen al overeen met de regels vanaf 2019.

Voor ‘gewone’ waardebonnen geldt nu: geen btw bij uitgifte, pas btw bij verbruik. Voor deze waardebonnen zal in de toekomst dus beoordeeld moeten worden of de btw-behandeling al vooraf vaststaat (enkelvoudig gebruik: direct btw afdragen) of nog niet (meervoudig, geen verandering).

Wees voorbereid, maar hoe?

Zijn uw tegoedbonnen voor enkelvoudig gebruik en worden die niet ingewisseld, dan hoeft u daarover nu dus geen btw af te dragen en levert u dat voordeel op.

Tip. Breid de bestedingsmogelijkheden van uw bonnen uit, zoals door drankjes bij een maaltijd aan te bieden via een dinerbon of bestedingen in samenwerking met collega’s mogelijk te maken. Dat waarborgt uw voordeel voor de toekomst.

Vanaf 2019 is het onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik belangrijk. De regels voor enkelvoudige vouchers in Nederland veranderen. U moet dan al bij de verkoop ervan btw betalen. Bereid u voor door bijv. de gebruiksmogelijkheden uit te breiden (zoals drank en diner via een dinerbon).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01