PERSONEEL - 20.03.2017

Opleiding van werknemers onder de WWZ, hoe zit dat?

De Wet werk en zekerheid uit 2015 houdt een aantal verplichtingen in met betrekking tot het opleiden en bijscholen van werknemers. Wat zijn de wettelijke verplichtingen en de verplichtingen uit het KHN-arbeidsvoorwaardenreglement?

Bijscholing verplicht

Bijscholing in eigen functie. U bent wettelijk verplicht om uw werknemers op te leiden en bij te scholen, zodat ze hun eigen functie goed kunnen uitvoeren. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe HACCP-regels, dan moet u uw personeel daarin bijscholen, net als wanneer u zelf besluit zaken in uw bedrijfsvoering te wijzigen waardoor de functie van bepaalde personeelsleden anders wordt ingevuld. U moet daar zelf actief mee omgaan en kunt niet wachten totdat werknemers erom vragen.

Niet alleen voor eigen functie. Het is ook belangrijk dat u uw werknemers - voor zover mogelijk - bijschoolt om een andere functie uit te kunnen voeren. Zo zorgt u ervoor dat de werknemer op een andere plek in de onderneming kan functioneren als zijn werkzaamheden vervallen of als hij zijn eigen werk niet meer kan uitvoeren (bijv. door ziekte). Denk aan het bijscholen van bedienend personeel om ook (eenvoudige) keukenwerkzaam-heden uit te kunnen voeren en andersom.

Reglement KHN

Toepasselijk. Ook het arbeidsvoorwaardenreglement van Koninklijke Horeca Nederland bevat verplichtingen over bijscholing. U moet u hieraan houden wanneer u dit reglement op de arbeidsovereenkomst van toepassing heeft verklaard.

Verplichtingen. Als werkgever heeft u een aantal extra verplichtingen als het reglement van toepassing is. U moet per kalenderjaar een budget vaststellen voor de kosten van ontwikkeling van werknemers. Het budget bedraagt minimaal 2% van de totale jaarloonsom van de onderneming vóór loonheffing. Ten slotte geldt dat u dit budget moet inzetten voor inwerken, scholing, training, inwinning van loopbaanadvies en/of de ondersteuning en realisatie van ontwikkelafspraken uit een beoordelingsgesprek.

Overige redenen

Ontslag. De wijze waarop u heeft bijgeschoold, is ook van belang als u een werknemer wilt ontslaan. Er moet dan nl. worden gekeken of er een andere functie voor de werknemer beschikbaar is. Daarbij wordt ook getoetst of bijscholing niet alsnog mogelijk is. Bovendien wordt een ontslag wegens disfunctioneren onmogelijk als het disfunctioneren zijn oorzaak vindt in het feit dat er niet is bijgeschoold. Ook daarom is bijscholen van belang.

Aansprakelijkheid. U moet uw werknemers ook bijscholen over risico’s die zij lopen en hoe zij die kunnen voorkomen. Denk aan de kok die rugklachten heeft door het sjouwen met zware pannen, die voorkomen hadden kunnen worden door het aanbieden van rugtraining. Denk ook aan werkstress bij keukenpersoneel of bedienend personeel omdat zij niet efficiënt werken. Heeft u niet bijgeschoold? Dan kan de werknemer u aansprakelijk stellen voor zijn schade, tenzij hij opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld en de schade zo is ontstaan. Van dat laatste zal niet snel sprake zijn.

Efficiënte bedrijfsvoering. Ten slotte is bijscholing van belang om uw bedrijfsvoering effectief en efficiënt te houden. Met goedgeschoolde medewerkers loopt uw onderneming op rolletjes, kunt u wellicht met minder personeel af en uw klanten betere service en een beter product bieden. Zo hoeft scholing per saldo vaak zelfs niets te kosten.

U bent wettelijk verplicht om uw werknemers bij te scholen. Daarmee voorkomt u aansprakelijkheid. Ook zorgt u ervoor dat u werknemers kunt aanspreken op disfunctioneren en ontstaat er een efficiënte bedrijfsvoering. Bewaar bewijs van de opleidingen in het personeelsdossier.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01